Dette er 150-åringens hemmelighet

Østraadt Rør Gruppen ble stiftet i 1873. Det var samme år som Napoleon Bonaparte døde av magekreft og Winston Churchill enda var et foster i sin mors mage. 150 år senere forsøker vi å finne hemmeligheten bak Østraadt Rør Gruppens langvarige suksess.

– Som selskap må en hele tiden endre seg og tilpasse seg tiden vi lever i. Forfedrene våre har gjort en god jobb der, sier Johan Wigestrand, Østraadt Rør Gruppens sin egen veteran.

Wigestrand startet i sommerjobb hos Østraadt Rør i 1973 og har jobbet der de siste femti årene – dersom en ser bort fra kortere opphold med utdanning og førstegangstjeneste.

Ny leder etter 30 år
Nå i august gav han fra seg ansvaret som daglig leder til Geir Wåland etter 30 år i sjefsstolen. Selskapet presiserte i pressemeldingen at det ikke lå noe dramatikk bak lederskiftet

– Enten har jeg vært feig som ikke har turt å prøve noe annet, eller så har jeg fått tilfredsstilt mitt eget behov for å lykkes. Jeg får mye energi av å få til ting. Penger betyr lite når det gjelder å lykkes med sine mål, sier Wigestrand med et smil.

Østraadt Rør Gruppen leverer rør, kummer, overvannsystemer, veisikring, monteringsverktøy og mye annet. Offentlig sektor utgjør den største andelen av kundegrunnlaget deres. Den 15. september markerte Østraadt Rør Gruppen sitt 150 års jubileum med grilling og over 100 gjester. Regnet høljet ned, men det satte ingen stopper for den ærverdige feiringen.

Tar vare på mennesker
– Det er vanskelig å si hvordan vi har overlevd i 150 år. Men jeg tror det har vært en styrke at vi tar vare på mennesker, sier Wigestrand.

Han påpeker at Østraadt Rør i lang tid nesten har fungert som et sosialkontor nummer to. Selskapet ansatte ofte mennesker som var falt ut av samfunnet og hadde behov for en ny sjanse. 

– Den eldre industrien var opptatt av å ta vare på alle, legger han til.

Fra tegl til betong
Wigestrand mener også at tilpasningsdyktighet har spilt en stor rolle for selskapets lange levetid. Han viser til at virksomheten må tilpasse seg både markedet og kundene.

– Da Østraadt Rør avsluttet produksjon av tegl i 1959, begynte de med betong. Hadde vi fortsatt med tegl, ville vi ikke eksistert i dag. Ingen norske teglprodusenter har produksjon lenger, sier Wigestrand.

Selskapet ble stiftet i 1873 under navnet Nynæs Teglverk i Sandnes kommune. Grunnleggeren Ole Christian Østraadt inntok en sentral rolle i byens industriutvikling på slutten av 1800-tallet. Etter oppkjøpet av tre andre teglverk, ble Nynæs teglverk det mest moderne teglverket i hele Norden.

– Når en har blitt trygg på teglproduksjon over nesten hundre år, må du være ganske tøff for å ta valget å slutte med tegl. Det har vært flere slike valg hvor selskapet har måttet utfordre seg selv, sier Wigestrand.

Den 15. september feiret Østraadt Rør 150 år med over hundre gjester til stede. De tunge regnskyene satte ingen stopper for feiringen.

Den 15. september feiret Østraadt Rør 150 år med over hundre gjester til stede. De tunge regnskyene satte ingen stopper for feiringen.

Evighetsperspektiv
Forfedrene i Østraadt Rør har bestandig hatt en visjon for selskapet etter deres egen tid. Wigestrand mener ledere må tenke på selskapets beste, også etter de selv har lagt inn årene.

– Som leder har jeg hatt et evighetsperspektiv. Det er mange som tenker på bedriften frem til de selv lever, og deretter sier de seg fornøyd. Men da tenker du på en feil måte. Selskapet skal fortsette etter at du forlater kloden, sier Wigestrand.

Likevel tror han at Østraadt Rør Gruppen også har hatt en god dose flaks på veien.

– Noen ganger er det små marginer mellom suksess og fiasko. Det er ikke mye som skal til, sier Wigestrand.

 Godt skodd for tøffe tider
Østraadt Rør Gruppen har bygd opp en solid egenkapital på rundt 40 prosent i alle selskapene, slik at de har en solid balanse.

– Vi så hvor tøft det var i jappetiden på 80-tallet. Det var mange som gikk konkurs fordi de ikke hadde noe reserve. Bankene tenker på seg selv i tøffe tider, ikke mennesker og bedrifter i nød, sier Wigestrand.

Østraadt Rør Gruppen har i likhet med resten av næringslivet kjent på inflasjon og økte kostnader det siste året.

– Vi var heldigvis forberedt. Vi har fått betydelig høyere strømkostnader, men vi la denne kostnaden på prisene våre for to år siden. Da fikk vi mindre å gjøre en periode, men vi ser at flere bedrifter har gått på trynet ved å ha bundet seg til gamle prissatser flere år tilbake, forklarer Wigestrand.

For å beskrive hemmeligheten bak selskapets lange levetid, oppsummerer Wigestrand det med tre ulike komponenter.

– Vi har brydd oss om mennesker. Vi har hatt kontinuerlig utvikling og tilpasset oss markedets endringer, med gode ledere som utfordrer egne perspektiver og finner nye løsninger. I tillegg har vi hatt litt flaks, konkluderer Wigestrand.

Nylig avgått daglig leder, Johan Wigestrand, har hatt et evighetsperspektiv for bedriften. Han ønsker at Østraadt Rør skal overleve i minst femti år til.

Nylig avgått daglig leder, Johan Wigestrand, har hatt et evighetsperspektiv for bedriften. Han ønsker at Østraadt Rør skal overleve i minst femti år til.