900 årsjubileet: – 2025 skal bli et år folk husker
Stavanger fyller 900 år. Tenk litt på den. Feiringen kommer til å foregå hele 2025. Festen begynner 18. januar og varer fram til 12. desember. Nå skal det bygges en stolthet og tilhørighet som skal bringe byen og regionen inn i framtiden.
Vi har satt sammen et program som gjør at alle kan ta del i feiringen, uansett hvem man er eller hva man er interessert i.
I 1125 ble Domkirken bygget. Stavanger ble bispesete. En status som betydde at et sted hadde noe å fare med. Byen var født. 900 år senere, i dag, har byen 150.000 innbyggere fra 189 forskjellige nasjoner – og er del av et storbyområde med over 240.000 innbyggere og en region med godt over 300.000. Alle er invitert på feiringen.
– Gjennom hele året skal vi feire byen, Domkirken og bispedømmet. Vi skal markere at byen er 900 år gammel. Det er en fin anledning til å se seg litt tilbake. Feire historien, snakke om historien vår. Hva er fortellingen om Stavanger? Hva kjennetegner byen og regionen? Vi skal se oss litt tilbake, men det er like viktig at vi snakker om hva Stavanger skal være de neste 100 årene – og hvordan Stavanger skal se ut når det feires 1000-årsjubileum, sier Lena Antonius, prosjektleder for Stavanger 2025.
Planleggingen har pågått i fem år. Antonius har vært med siden starten. Nå gleder hun seg til startskuddet lørdag 18. januar.
– Da begynner feiringen. Vi åpner med lysfestivalen Glød, som kommer til å vare til 4. februar. Det blir en stor åpningsmarkering, som vi tror blir en flott opplevelse for innbyggere og besøkende, sier Antonius.
Noe for alle
Programmet gjennom 2025 er innholdsrik. Prosjektleder Antonius understreker at det skal være noe for alle - barn, unge, voksne, og eldre.
– Det er et stort ansvar å sette sammen en feiring for hele byen. Vi ønsker at jubileet skal være noe folk husker, og ser tilbake på med stolthet. Vi har satt sammen et program som gjør at alle kan ta del i feiringen, uansett hvem man er eller hva man er interessert i. Vi vil treffe ulike målgrupper, sier hun.
Men de unge vil få en spesiell plass. Det er dem som skal bygge og utvikle byen videre inn i framtiden.
– Om jubileet skal sette varige spor og være noe folk husker, så må en engasjere barn og unge, studenter og skoleelever, forteller Antonius.
Jubileet skal bygge tilhørighet, stolthet og identitet. Enten man er oppvokst i byen, eller har flyttet hit.
– Stavanger har mange tilflyttere. Nå kan vi sammen se tilbake og kjenne historien, kjenne at dette er vår by, og bli inspirert til å forme framtidens Stavanger, sier Antonius.
Høydepunkter
Det vil være arrangementer og aktiviteter hele året, men noen av høydepunktene er følgende: Etter lysfestivalen Glød er neste høydepunkt Byfesten, fortellingen om byen vår, som foregår over fire dager i april – på fem spesielt utvalgte steder.
I juni er det 900xhurra. Selve bursdagen for byen og Domkirken. Her skal det også legges ned en tidskapsel til fremtidens siddiser.
Under Gladmat dekkes verdens beste langbord i Pedersgata. Det blir Øyhopp – ni dager og åtte øyer med opplevelser i øyriket Stavanger i august. Og måneden etter er det ut i naturen på Fjøløy.
Avslutningen, finalen, er 12. desember: Inn i framtiden. Den foregår på Ullandhaug.
– Ullandhaugstårnet spiller hovedrollen. Det er et regionalt landemerke som en kan se fra nabokommunene. Stavanger er en del av en stor region. Tårnet skal peke på 12 forskjellige steder i regionen. På hvert sted tårnet peker vil det være en gave til framtiden, forteller Antonius.
Innovasjonsfestival
For næringslivet trekker prosjektlederen fram innovasjonsfestivalen ULTRA som skal foregå på Ullandhaug i slutten av september.
– Her blir det en todagers stor konferanse hvor vi tar i bruk hele Ullandhaugs-området og de ulike miljøene som finnes der.
Nettopp Ullandhaug og Pedersgata står sentralt i feiringen, i tillegg til Domkirken.
– Ullandhaug har samlet så mye kompetanse, innovasjon og kunnskap som skal brukes når vi skal møte framtiden. Vi har universitetet og startups. Vi er en studentby, og en kunnskapsregion.
– Pedersgata er et område i transformasjon som gir ramme for både å se på historien, som gata er full av, men også på framtidens byutvikling og hva som er en god by å leve i, sier Antonius.
Næringsforeningen: – Bli med på feiringen
900-årsjubileet er et stort samarbeidsprosjekt mellom Stavanger kommune, kulturinstutsjoner, næringsliv, idrett og frivillighet.
Stavanger 2025-komiteen består Stavanger kommune, Den norske kirke, Universitetet i Stavanger, Stavanger sentrum, Sølvberget, MUST, Stavanger Turistforeningen, Næringsforeningen, Smedvig, Sparebanken Vest og Lyse, drevet med stødig hånd av Stavanger kommune.
Inger Tone Ødegård, strategidirektør i Næringsforeningen, håper flest mulig tar del i feiringen – og at Næringsforeningen skal være med og bygge opp under jubileet.
– Vi har oppfordret hele vårt nettverk, og spesielt det internasjonale, til å invitere familier og venner fra hele verden til å feire vår region. I 2025 får de programmet servert på et fat, sier Ødegård med et smil.
Hun påpeker at 2025 ikke bare er byens 900-årsjubileum, men også 200-årsjubileum for utvandringen til USA.
Næringsforeningen tok initiativ allerede i 2012 for å diskutere hvordan året 2025 kan brukes som en milepæl for kunnskapsdeling både for byens befolkning og som en markering for migrasjon, og hvordan byen i dag er internasjonal by med innbyggere fra 180 land.
– Nå er det bare å glede seg. Bli med på arrangementene. Jeg vil også oppfordre våre medlemsbedrifter til å dele informasjon og se mulighetene som ligger i Stavanger 2025-programmet, avslutter Ødegård.