Harry Styles' pyromestere:
Fra verdensscener til himmelen på Sola

En felles interesse for fyrverkeri resulterte i selskapet Harmony Pyrotechnics. Nå leverer kompisene fra Sola pyroshow på nasjonale og internasjonale arrangementer.
De lever etter prinsippet: Sikkerhet først, men er ikke redd for å satse.

Fra venstre: Anders Sivertsen og Tage Bore Ribesen driver selskapet Harmony Pyrotechnics.

Fra venstre: Anders Sivertsen og Tage Bore Ribesen driver selskapet Harmony Pyrotechnics. Foto: Marius Johnsen

Fra venstre: Anders Sivertsen og Tage Bore Ribesen driver selskapet Harmony Pyrotechnics. Foto: Marius Johnsen

Sammen driver Tage Bore Ribesen og Anders Sivertsen selskapet Harmony Pyrotechnics, en bedrift som lager bølger i den internasjonale pyrotekniske verden.

Sammen med samarbeidspartner Unique Pyrotechnic, betjener de verdenskjente artister og band på turné. Nylig leverte Harmony Pyrotechnics et blendende pyroshow for popikonet Harry Styles.

For det harmoniske teamet handler alt, fra de mest intime til de største oppdragene, om kvalitet, lidenskap, og en stolthet i det de skaper.

–Produktet står i sentrum. Vi har drevet profesjonelt siden vi var rundt 19-20 år. Siden vi var rundt 12-13 år så hadde vi en stor fascinasjon for fyrverkeri. Så det er fedrene våre sin feil dette her, smiler Tage.

Familiene feiret nemlig nyttårsaften sammen hvert år, hvor oppskytning av raketter var et fast innslag som gutta tok over jo eldre de ble.

– Det endte med at Tage og jeg tok litt over den sjangeren der. Så vi har definitivt begynt i det små og bygd videre, forklarer Anders.

Fagmessig så utfyller de hverandre. Anders tar seg av det tekniske med kobling av effekter og fyrverkeri, mens Tage har blikket på det visuelle. En naturlig organisering siden Tage jobber med lyd, lys og sceneteknikk til daglig.

–Anders er i mine øyne på topp tre i Norge når det kommer til å koble fyrverkeri. Han jobber jo også som helikoptertekniker, så Anders vet hvordan utstyr og farlige ting skal håndteres. Alt vi driver med er høyeksplosivt og krever sertifiseringer. Så Anders bestemmer hvordan ting skal gjøres med tanke på sikkerheten, påpeker Tage.

 Safety first
Anders og Tage poengterer behovet for en strengere regulering innen scenepyroteknikk, som per dags dato ikke er søknadspliktig. Et nytt reglement i oktober vil forhåpentligvis skille ut de seriøse aktørene i bransjen, men selv bruker de mye tid på søknader og sertifiseringer. Sikkerheten skal alltid ivaretas på best mulig måte når ansvaret ligger hos dem.

–Vi skyter effekter rett opp ved scenekanten, ikke mot publikum. Det er noe som kalles en lift charge nederst i effekten. Hvis denne er defekt, kan en ildkule som brenner i 2000 grader falle rett inn i publikum. Vi unngår denne risikoen ved å skyte oppover. Det er bedre at ildkula havner på scenen, sier Tage.

Anders nikker og forklarer at pyroeffekter tas inn i større partier. Det er ikke uvanlig at 100 effekter tas inn om gangen i forbindelse med en konsert.

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

–Det som Tage snakker om skal ikke skje, men det kan skje hvis effekten er defekt. Disse risikoene er ikke verdt å ta. Tage og meg har vært på en del konserter med flotte pyroshow, nasjonalt og internasjonalt. Ofte har vi tenkt for oss selv at slik hadde vi ikke løst det, legger Anders til.

Sirkelen er sluttet
Interessen for fyrverkeri startet hjemme på Sola, og på nyttårsaften 2022 sluttet de sirkelen med en spektakulær felles fyrverkerioppskytning for Solas innbyggere. Tage og Anders oppretta en spleis og gikk til media.

– Vi har hatt en drøm om å gjøre dette i Sola, siden vi er Solabuer og det var her interessen startet. Den tilbakemeldingen vi har fått fra folk jeg aldri før har snakket med, var at fyrverkeriet var fantastisk. Det er utrolig gøy reaksjon å få, forklarer Anders.

Kostnader
Stavanger og Sandnes kommune har felles fyrverkerioppskytninger på nyttårsaften. Sola kommune har ikke. Og det er liten tvil om at det koster å lage fyrverkerishow.

– Vi tok en sjanse, fordi vi ikke hadde mye penger til et stort felles fyrverkeri. Selv om Harmony Pyrotechnics ikke tjente inn alle pengene vi brukte, fortalte vi på lokalradioen at vårt show ville være bedre enn Stavangers. Og det var det. Vårt felles fyrverkeri var lengre og hadde flere og kraftigere effekter, sier Tage med et smil.

Gutta håper at Sola kommune vil betale for fyrverkeriet neste år. De har også fått løfte om å bruke Åsennuten, et høyt, sentralt utsiktspunkt. De har snakket med kommunestyret og de fleste partiene i Sola. Selv om de fleste er enige om at en felles oppskytning er en god idé, er det usikkert om det blir satt av penger til det.

–En felles oppskytning gjennomført av profesjonelle aktører, begrenser skader og uheldige situasjoner. I tillegg så blir det et mer spektakulært show å se på. Vi håper kommunen tar regningen. Ikke for vår del, men for folket i Sola kommune sin del. Hvis ikke må vi sette i gang et nytt spleiselag, konkluderer Tage.

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat