Aquamarine på stålverkstomten:

En suksessbedrift utviklet
på historisk grunn

En god handel ble til to gode investeringer for IKM.

Tine Kvam og Vegard Oftedal i Aquamarine er optimistiske med tanke på framtiden.

Tine Kvam og Vegard Oftedal i Aquamarine er optimistiske med tanke på framtiden.

Aquamarine ble etablert i 1983 som en avdeling under Stavanger Staal og i 2006 som eget selskap under navnet Scana Offshore Technology. I 2014 ble virksomheten kjøpt opp av HitecVision og tok navnet Aquamarine. Nå i 2024 ble de kjøpt opp av IKM Gruppen.

Aquamarine ble etablert i 1983 som en avdeling under Stavanger Staal og i 2006 som eget selskap under navnet Scana Offshore Technology. I 2014 ble virksomheten kjøpt opp av HitecVision og tok navnet Aquamarine. Nå i 2024 ble de kjøpt opp av IKM Gruppen.

Jørpelandsbedriften Aquamarine er for lengst i ferd med å fylle en nisje i IKM Gruppens portefølje. IKM-sjef Ståle Kyllingstad hadde opprinnelig ikke den lille lokale «myggen» i kikkerten, det var Karsten Moreld som var i fokus. Men under Bergens-bedriftens domene, lå også den offshore-baserte og stålverksplasserte Aquamarine. En god handel ble til to gode investeringer for IKM. 

IKMs strategiske satsing gikk i planlagte strategiske steg og var i kontinuerlig utvikling. Gjennom Karsten Moreld-oppkjøpet samlet selskapet enda større kompetanse ved hovedkontoret på Sola. Litt under radaren og i vurderingene som ble gjort underveis inn mot oppkjøpet, fikk Ståle Kyllingstad mer innsikt og økende interesse for at det på den gamle stålverkstomten på Jørpeland var både kompetanse og kunnskap som IKM ville ha stor nytte av.

Sjefen sjøl, konsernsjef Ståle Kyllingstad i IKM Gruppen, er ikke i tvil om at Aquamarine har en lang og god framtid foran seg.

– Da jeg ble kjent med bedriften, kompetansen og stoltheten blant medarbeiderne på Jørpeland, var dette et viktig utgangspunkt for vårt oppkjøp, sier Ståle Kyllingstad.

– At virksomheten og produksjonen falt sammen med IKMs satsing på vedlikehold og utvikling av spesialutstyr knyttet til subsea og nedihullsaktiviteter, var viktige forutsetninger og passet godt inn i vår langsiktige strategi. 

FAKTA: IKM Aquamarine

·       Omsetning: 131 mill (2023)

·       Resultat: 13,4 mill (før skatt)

·       Antall ansatte: 41

·       IKM Aquamarine AS leverer prosjektering, fabrikasjon, vedlikehold og reparasjon innenfor bore- og subseautstyr til energibransjen, og har egne produkter, blant annet AQ ConClamp. Selskapet ble etablert i 1983 som en avdeling under Stavanger Staal og i 2006 som eget selskap under navnet Scana Offshore Technology. I 2014 ble virksomheten kjøpt opp av HitecVision og tok navnet Aquamarine. Nå i 2024 ble de kjøpt opp av IKM Gruppen, som en del av oppkjøpet av Bergens-firmaet Karsten Moreld.

Horisonten for aktiviteten er langsiktig

Ståle Kyllingstad framhever også viljen og satsingen på ingeniør- og kompetansebyggingen i Aquamarine.

– Horisonten er langsiktig. Høy og stabil oljepris over tid, der langvarig produksjon vil kreve mye vedlikehold på installasjonene. Her ligger kunnskapen i selskapet godt til rette for en positiv utvikling så langt vi kan se, understreker Ståle Kyllingstad.

For de av oss som har levd noen år, er det med litt vemod og litt blanke øyne at man vandrer inn på eiendommer til bedrifter som en gang hele samfunn var avhengig av. Snakker du med folk som har opplevd det gamle stålverket på Jørpeland, enten de var ansatte eller bodde i området, var det bedriftens støy, røyk og varme som holdt liv i et helt lokalsamfunn. Helt fra starten i 1910 og fram til den første og største konkursen i 1977, var et Jørpeland uten stålverket helt utenkelig.

Idet vi kjører inn portene til det gamle industriområdet på Jørpelandsvegen til vårt avtalte møte med Aquamarine, passer Arthurs cowboyaktige basstemme fra The Voice (TV2) ganske godt inn i omgivelsene. Det er litt som forventningene til å «go west» at tonene tar oss helt fram til den digitale og krevende nåtiden. Stålverket ble lagt ned etter utallige og forgjeves forsøk på å skape liv i metallindustrien igjen. Allerede i 1977 var dette skiftet så tydelig at svært mange av de over 1000 medarbeiderne som måtte gå i konkursen, havnet i oljeindustrien både onshore og offshore.

Horisonten er langsiktig. Høy og stabil oljepris over tid, og en utvikling der langvarig produksjon vil kreve mye vedlikehold på installasjonene. Her ligger kunnskapen i Aquamarine godt til rette for en positiv utvikling så langt vi kan se.
Ståle Kyllingstad, Konsernsjef IKM Gruppen

Lokal forankring

Tross dramaet etter konkursen i 1977, har omveltningene uten tvil båret frukter. Nesten alle de 40 medarbeiderne i Aquamarine både bor og kommer fra Jørpeland.

– Mange av oss er dessuten barn av foreldre som jobbet ved stålverket, sier Vegard Oftedal.

Han er salgssjef og sammen med operasjonsleder Tine Kvam, nikker begge til at genene knyttet til virksomhet i industrien sitter fast.

– Kompetansen og kunnskapen som vi har utviklet og bygget videre i Aquamarine, har uten tvil betydd en god del for rekruttering og utvikling av produktene våre, understreker Tine Kvam. Uten påfyll av kompetanse og kunnskapsbasert læring, vil utviklingen stanse opp.

I rekrutteringsarbeidet inngår også tett kontakt og rekruttering med blant annet Strand videregående skole. Skolekontakt er viktig også fordi bedriften satser mye på lærlinger.

– Samtidig har vi også en gjeng med dyktige medarbeidere som kjenner industrien og har jobbet innen oljevirksomhet store deler av arbeidslivet, sier Vegard Oftedal. 

Produktutvikling og patent

Kundeporteføljen er imponerende. De store selskapene knyttet til oljeindustrien i Nordsjøen, er stadig på bestillingsbesøk. Aquamarine sin unike posisjon både når det gjelder reparasjon, design og utvikling av komponenter til subsea-området, er viktige forutsetninger. Samtidig har bedriften utviklet egne avanserte og kompliserte løsninger på et nivå som er imponerende. Ett av disse produktene har de også patent på.

Kvalitet gir robusthet. Engineerings-delen av selskapet er viktig på alle områder. Utstyret som blir produsert er underlagt strenge krav og kriteriene for slik godkjenning ligger på et høyt nivå. Aquamarine er ISO-sertifiserte og er en av få i landet som er NDT-akkreditert. Det gir stor troverdighet blant kundene. 

God inntjening

Og bedriften går godt.

– Vi tjener penger og ser gode muligheter framover, sier Tine Kvam og Vegard Oftedal.

– Kanskje har vi for lenge gått litt under radaren både blant folk flest og ellers ute blant potensielle kunder. Men vi er optimister og har stor tro på at gjengen her vil utvikle og skape ny framgang.

Til det siste: Omsetningsmålet for 2024, altså inneværende år, er 127 millioner kroner. Det vil med andre ord si at alle de 40 medarbeiderne vil bidra hver med over tre millioner.