Spontantur til Mexico, og aktiv bruk av samtalestarteren FuelBox for å bli litt bedre kjent med sjefen – dette er noen av opplevelsene fra Trainee Sørvest

Årskullet Trainee Sørvest 2021-2022, hadde sin siste samling på Rosenkildenhuset tirsdag 24. mai. Vi tok en prat med Maren Lootz Aarthun og Sverre Gauden for å høre hvilke erfaringer de sitter igjen med på tampen av årets traineeprogram.

Maren Lootz Aarthun og Sverre Gauden er klar for den siste faglige samlingen i Trainee Sørvestprogrammet.

Nye venner og et større nettverk trekkes frem som tydelige høydepunkt. Det er når traineegjengen møtes til faglige og sosiale samlinger at nye ideer oppstår. Disse tas ofte med tilbake til arbeidsplassen.

– At vi får innspill på presentasjonsteknikk og networking, det kommer godt med. Jeg husker den ene samlingen med Inger Tone fra Næringsforeningen, der hun ga oss gode tips om hvordan man kan bli husket i et møte. Det var kjempespennende, for når man er i møte med mange mennesker, så kan det være vanskelig å vite hvilken plass man skal ta. Særlig hvis du ikke har en bestemt rolle. Vi hadde også et par samlinger hvor vi brukte mentorboksen til FuelBox. Den ble en vinner på vårt kontor. Det var kjempemorsomt. Jeg brukte boksen sammen med lederen min, og vi ble kjent på en helt annen måte, sier Maren Lootz Aarthun.

Hun er trainee R&D RAS i AKVA Group, og har en mastergrad i fiskeri og havbruksvitenskap med spesialisering i sjømatvitenskap fra UiT Norges arktiske universitet.  

Gylden mulighet
Trainee Sørvest er et tverrfaglig, regionalt traineeprogram, og er et samarbeid mellom Næringsforeningen og Universitetet i Stavanger. Målsettingen er å beholde, samt tiltrekke seg de beste kandidatene for å sikre riktig kompetanse til regionenes næringsliv.

I snart ett år har kandidatene fulgt et utviklingsprogram bestående av månedlige fagsamlinger i regi av Næringsforeningen og UiS, i tillegg til full jobb i bedriften. Dette gir faglig og personlig utvikling til den enkelte. Flere av deltakerne kommer opprinnelig fra andre byer og steder, så derfor er Trainee Sørvest en god inngang til nye kontakter og venner også.

– For meg som er ny i byen og uten et stort nettverk, så har det vært gull å bli kjent med litt flere folk gjennom dette programmet, påpeker Sverre Gauden.

Sverre kommer fra Norheimsund i Hardanger, og har tatt sin mastergrad i produktutvikling og materialer på NTNU i Trondheim. Han har gjennom Trainee Sørvest fått fast jobb som Technology Development Engineer hos Fishbones.

– Trainee Sørvest er en gylden mulighet til å komme inn i arbeidslivet på annen måte. Du blir satt sammen med andre som er i samme situasjon. Det å ha noen som du kan diskutere med og som forstår hvordan det er når man kommer inn i et nytt selskap helt alene, det er kjempebra. Man er gjerne den «nye» som kommer rett fra skolen. Da er det greit å ha andre som er i samme situasjon, forklarer Maren.

Stiim Trainee – et underprogram av Trainee Sørvest
Maren Lootz Aarthun har i tillegg vært kandidat i Stiim Trainee. Kort fortalt, så gikk Stiim Aqua Cluster sammen med Trainee Sørvest og etablerte et spesialisert traineeprogram rettet mot bedrifter i havbruksnæringen. I tillegg til AKVA Group har også Global Maritime og Prosjektil hatt med kandidater inn i programmet.

– Vår første samling med Stiim Trainee var på Havets Hus på Ullandhaug, der vi ble presentert for mange av bedriftene som holder til der. Dette er gjerne mindre gründerbedrifter som driver med små nisjer innenfor akvakultur. Da er det ekstra gøy å se hva de satser på. Vi har vært på konferanse med spennende og lærerike foredrag, og på utflukt til Hjelmeland til Sterling Kveite for å høre hvordan de driver oppdrett på kveite. Vi har vært hos Mowi ut til selve anlegget i båt. Man sitter ofte på kontoret og jobber med egne prosjekter, så det er spennende å komme seg ut å faktisk se hvordan det fungerer. I hvert fall for oss som er leverandører av materialene, så er det gøy å se sluttproduktet, bemerker Maren.

Sendt av gårde til Mexico
Tid er penger, er det noe som heter. I hvert fall hvis produksjonen må stoppe opp i mangel på reservedeler. Sverre fikk derfor en litt spesiell henvendelse fra arbeidsgiveren sin, som han takket ja til.

– Det begynte med at jeg ble ringt opp en lørdagsmorgen og spurt om reise til Mexico samme dag. Det var nemlig slik at vi måtte levere noen reservedeler ganske kjapt. Tid er verdifullt på en oljeplattform, så å få ut reservedeler på kort varsel er verdt en del. Jeg fikk også bli noen dager ekstra når jeg først dro så langt, så da tok jeg litt ferie for meg selv, smiler Sverre.

Bakerst fra venstre: Markus Moen – SR-Group, Mario Broek - SUM, Jama Ali – Global Maritime, Simen Murvold Stava - SUM, Rune Reimertz - Bouvet, Sverre Gauden - Fishbones. 
Foran fra venstre: Lisa Ingemann - Grensesnitt, Hanna Elisabeth Laland Hystad - Bilfinger, Nora Krag - Prosjektil, Lisa Gabriselsen - SAR, Maren Lootz Aarthun – AKVA Group, Bettina Lillebø - Xait. Ikke til stede: Julie Hansen – Bertelsen og Garpestad, Mathilde Fonnes Haugland – Norsk olje og gass, Salahudin Safi – Arribatec.

Tilbud om fast jobb
13 av 15 deltakere i årets program har fått jobb, eller tilbud om jobb. Dette gjelder også Maren og Sverre. Erfaringene de sitter igjen med er gode. Det har vært fint å kunne dra på traineesamlinger som gir faglig påfyll og ekstra motivasjon. I forhold til tips og råd til neste årskull i Trainee Sørvest så er de begge samstemte. Det gjelder å gripe mulighetene som er der..

– Egentlig er det bare å glede seg masse. Følg med i timene, for man kan få veldig bra utbytte hvis man interesserer seg og følger med. Det er litt bortkastet hvis man sitter der og ikke følger med da, på en måte. Jeg har gledet meg hver gang. Og føler at jeg har kommet hjem fra trainee-kurs og tenkt dette var spennende, dette skal jeg ta med meg videre, avslutter Maren.