Finalist I: Envirex Group AS

Den 37 år lange tradisjonen fortsetter. Årets bedrift er en prisutdeling som Næringsforeningen i Stavanger-regionen og Handelsbanken står bak. I år blir den prestisjetunge prisen delt ut 16. november på Atlantic Hall med rundt 300 gjester.
Les mer om én av fem finalister 👇🏻

Foto: Envirex Group AS

Foto: Envirex Group AS

Fra havbunn til verdensrommet

Envirex Group AS har en visjon om å forenkle subsea-operasjoner ved hjelp av smarte hoder – kombinert med banebrytende teknologi.

Envirex Group ble startet i 2011 av Thomas Aunvik og Kenneth Thunheim som den gang var 25 og 29 år. De jobbet på samme arbeidsplass og hadde andre ideer enn ledelsen om fremtidige satsningsområder. De kom frem til at de kunne gjøre en bedre jobb selv.

– Vi så at samspillet mellom hydraulikk, mekanikk, elektronikk og data ville komme mer og mer. Det ønsket ikke arbeidsgiveren vår å satse på, så da trakk vi oss ut, forteller daglig leder og gründer, Thomas Aunvik.

Startet med subsea
Uten investorer eller tilgang til tung kapital har de stein på stein bygget opp et konsern som i dag består av syv bedrifter; Envirex AS, Ixys AS, Envirent AS, Velo Robotics AS, Fox Subsea AS, Witec AS og Beluga Subsea AS.

 – Hvis jeg skal forklare Envirex Group enkelt, så jobber vi med teknologi helt fra havbunnen til verdensrommet. Vi leverer service, operasjon og utleie av egne produkter. Vi fakturerer ikke konsulenttimer, men en løsning fra A til Å. Helt fra tegnebrettet til produktet står i bruk, forklarer Aunvik.

De startet med undervannsteknologi, men leverer nå løsninger innen blant annet roboter som skal operere på rullebanen på flyplasser, samt er i gang med utvikling av små satellitter som skal opp i verdensrommet.

– Vi leverer mest service internasjonalt. Vi har blant annet ekspandert veldig i Brasil og Afrika de siste årene. Vi har hatt størst vekst i utlandet, og det er det vi ser at potensialet for utstyret vårt er størst, sier Aunvik.

Måtte tenke nytt
I 2022 hadde Envirex Group en samlet omsetning på 385 millioner kroner og i underkant av 100 ansatte.

– Tidligere var vi litt løse kanoner som brydde oss mest om å jobbe hardt og lenge uten å ha noe strategi.

Aunvik forteller at de et par år tilbake startet mer å tenke på hvem de var og hvor de skulle.

– Vi la strategier og mål for de enkelte selskapene, men også gruppen som en helhet. Det har gitt enorm avkastning å dra konsernet i en planlagt retning, i stedet for at avgjørelser har ramlet litt tilfeldig på veien.

Envirex Group har hatt stor suksess med å samarbeide tett med kundene sine og trekke nytte av kompetansen på tvers av faggrupper. Dette samarbeidet har resultert i løsninger som møter kundenes forretningsbehov.

Envirex Group AS
Stiftet: 2011
Hovedkontor: Bryne
Forretningsområde: Subsea, verdensrommet, havbruk, luftfart, samferdsel og industri
Antall ansatte: 100
Omsetning 2022: 380 millioner kroner
Driftsresultat 2022: 55 millioner kroner

Envirex Group AS startet i 2011 med undervannsteknologi, men leverer nå løsninger på land og i verdensrommet. Foto: Envirex Group AS

Envirex Group AS startet i 2011 med undervannsteknologi, men leverer nå løsninger på land og i verdensrommet. Foto: Envirex Group AS

Gründerne Thomas Aunvik (f.v.) og Kenneth Thunheim var kollegaer i samme bedrift og ville gjøre ting annerledes. Foto: Envirex Group AS

Gründerne Thomas Aunvik (f.v.) og Kenneth Thunheim var kollegaer i samme bedrift og ville gjøre ting annerledes. Foto: Envirex Group AS