Filmfabrikken i Borgen

Stavanger-regionen er mer kjent for sin allsidige energibransje, enn et sterkt filmmiljø. Moxey er et godt eksempel på at dette er i ferd med å endre seg.

Andreas Bru Eide klargjør filmutstyret for nok et Moxey-oppdrag.

Andreas Bru Eide klargjør filmutstyret for nok et Moxey-oppdrag.

Andreas Bru Eide klargjør filmutstyret for nok et Moxey-oppdrag.

Når noen omtaler stedet «Borgen», tenker nok mange på den populære danske dramaserien om det turbulente statsministerlivet til karakteren Birgitte Nyborg. I Stavanger er imidlertid Borgen lokalisert i Ryfylkegata. Her, i hjertet av det kule, kreative, populære Stavanger Øst, holder produksjonsselskapet Moxey til.

Moxey lager filmer. Filmer som hjelper bedrifter og andre kunder å presentere seg selv, sin virksomhet og sin egenart, på en kompakt, effektiv og visuelt tiltalende måte.

Selskapet har i løpet av de siste seks årene bygget opp en kundeportefølje som inkluderer alt fra internasjonale merkevarer, offentlige virksomheter og TV-kanaler, til artister og reklamebyråer. Men som Moxey selv sier det på hjemmesidene sine: «Vi synes det er like stas å jobbe med små bedrifter.»

Vekst
Filmproduksjonsselskapet i Borgen så dagens lys i 2016, og har opplevd en veldig positiv utvikling fram til i dag. Daglig leder Leif Kristian Thorvik og initiativtaker Knut Robberstad tar oss gjennom milepæler og høydepunkter; med en solid dose stolthet.

– Vi var heldige å få et par filmjobber tidlig, og vi følte vi lyktes godt med de første prosjektene. Dermed var vi i gang. Vi opplever at behovet for å bruke film som formidlingsform har økt. Dette gjelder for både private og offentlige virksomheter, og for store og små prosjekter, sier Thorvik og Robberstad.

I den grad filmarbeiderne i Moxey utstråler stolthet og selvtillit, er det med god grunn. I løpet av sin fortsatt relativt korte levetid har selskapet rukket å sette tydelige fotavtrykk i filmskapermiljøet i regionen. De har blant annet laget filmer som den kritikerroste Bella Ciao. Et prosjekt som ble gjennomført sammen med Kulturkompaniet for å markere det spennende samarbeidet mellom Lyse-selskapet Altibox, og strømmegiganten Netflix.

 

Energibombe
Bella Ciao er en drøyt fire minutter lang energibombe av en film, inspirert av den populære spanske Netflix-serien Papirhuset. Filmen har stavangerartistene Kriminell Kunst og Izabell i hovedrollene, og steder som Vålandstårnet og Geoparken i Stavanger sentrum som sentrale lokasjoner.

– Kulturkompaniet og Altibox hadde full anledning til å finne samarbeidspartnere utenbys da de skulle lansere Netflix-samarbeidet. At de valgte Kriminell Kunst, Izabell og oss vitner om dyp integritet og kjærlighet til regionen vår, sier Robberstad.

Øvrige lokale bedrifter og virksomheter som figurerer på Moxey sin kundeliste inkluderer ladeteknologibedriften Easee, Lyse, Nortura, Stavanger Symfoniorkester, Aibel, Shell, SLB samt byråer som Fasett og Solv.

 Lokale krefter
For Moxey betyr det selvsagt mye å få ansvaret for store, ambisiøse produksjoner som Bella Ciao og presentasjoner av ladeteknologiraketten Easee. Når selskapet lykkes med slike produksjoner, skyldes det i første rekke kompetansen og engasjementet hos de ni medarbeiderne i Moxey. Thorvik og Robberstad er imidlertid nøye med å understreke betydningen av et godt samspill med det lokale næringslivet.

– Vi opplever at Stavangers næringsliv blir stadig mer bevisste på betydningen av kommunikasjon og historiefortelling, og at filmer er en effektiv måte å formidle på. I tillegg ser vi at kommunikasjonsavdelinger og markedsavdelinger her i regionen er blitt markant bedre til å stole på sin egen kompetanse, til å kjøpe film og til å delta i den kreative prosessen.

 Større grad
Moxey opplever at lokale bedrifter og arbeidsgivere i stadig større grad bruker film for å kommunisere sin virksomhet og egenart, blant annet som en del av rekrutteringsstrategien. Da er det bra at kompetansen til å produsere filmer av høy kvalitet, finnes i Stavanger-regionen.

Thorvik og Robberstad understreker at også offentlige aktører i større grad benytter seg av de mulighetene som filmproduksjon gir.

– Helse Vest er blant kundene våre. Da samfunnet stengte ned, hadde foretaket behov for å vise hvordan de ansatte i helsevesenet hadde det, og hvordan de taklet utfordringene. Sammen med reklamebyrået Melvær&Co utarbeidet Moxey flere minidokumentarer om livet i helseforetakene under pandemien.

Bedriftskultur
Som dere hører, er Thorvik og Robberstad fulle av lovord om et lokalt næringsliv som framstår som svært omstillingsvillig. Bedrifter som er trygge på seg selv og egen kommunikasjonskompetanse, og som samtidig ikke er redde for å søke hjelp når de skal kommunisere med omverdenen for eksempel ved hjelp av film.

– Den siste tiden har vi blant annet sett hvor viktig det er for næringslivet vårt å nå potensielle nye ansatte ved hjelp av employer branding-filmer, sier Thorvik.

Moxey-lederne er tilsvarende fulle av lovord om egne ansatte.

– Det vi driver med her, er utpreget lagarbeid. Vi er i dag ni, snart ti, ansatte. Høyt motiverte, kreative folk som deler kunnskap og spiller hverandre gode. Vi legger stor vekt på å skape samhold, og et arbeidsmiljø preget av trygghet, takhøyde og gjensidig respekt. Da er det viktig at vi har det gøy sammen. Vi har felles utendørs morgenbad hver mandag, og felles yogatimer hver uke. Vi står på ski, og surfer sammen. Alt dette bidrar til å skape en sterk bedriftskultur.

Stavanger Øst
De Moxey-ansattes friske, ukentlige, morgenbad kan altså nytes i Byfjorden, et par minutters gange fra lokalene i Borgen i Kvitsøygata. Nærheten til sjøen er bare ett av mange fortrinn forbundet med å være lokalisert i Stavanger Øst. Et område som har gjennomlevd en omfattende, og svært vellykket, transformasjon de siste 25 årene.

– Vi har det veldig godt her i hjertet av Stavanger Øst. Mange av oss har gangavstand til jobb. Det er skapt nye, familievennlige bomiljøer, med flotte uteområder, cafeer og restauranter. Like viktig for oss er nærheten til andre kreative bedrifter som driver innen foto, film, markedsføring og design. Det har vokst fram et spennende faglig miljø her. I tillegg ser vi en kjempespennende utvikling i Pedersgata, som har blitt en av de beste kafé- og restaurantgaten i Stavanger. Det som skjer i Pedersgata bidrar til å binde Stavanger Øst og sentrum sammen, noe som er positivt for begge områdene. Som sagt: Stavanger Øst er et godt sted å være for en bedrift som Moxey, avslutter Leif Kristian Thorvik og Knut Robberstad.

Fakta:
Bedrift: Moxey AS.
Etablert: 2016.
Bransje: Filmproduksjon.
Prisvinner: Vinner av Gaselleprisen i 2022.
Antall ansatte: Ni (snart ti).
Omsetning i 2021: 12,9 millioner NOK.
Resultat 2021: 2,3 millioner NOK.

Produksjon av kvalitetsfilm krever mye redigering, og godt lagarbeid. Her er Håvard Hanasand og Vetle Bjaanes i full sving.

Produksjon av kvalitetsfilm krever mye redigering, og godt lagarbeid. Her er Håvard Hanasand og Vetle Bjaanes i full sving.

Produksjon av kvalitetsfilm krever mye redigering, og godt lagarbeid. Her er Håvard Hanasand og Vetle Bjaanes i full sving.

Leif Kristian Thorvik har god grunn til å smile. Han leder et selskap i vekst, og trives med å være del av det kreative miljøet i Stavanger Øst.

Leif Kristian Thorvik har god grunn til å smile. Han leder et selskap i vekst, og trives med å være del av det kreative miljøet i Stavanger Øst.

Leif Kristian Thorvik har god grunn til å smile. Han leder et selskap i vekst, og trives med å være del av det kreative miljøet i Stavanger Øst.