Kampen om gullfuglen

Etter snart 50 år på Forus går leiekontrakten til Equinor ut. Hvor skal Norges største og viktigste bedrift ha sitt nye hovedkontor?
Valget kan bidra til å forme regionen de neste 50 årene.

Hvor skal Equinor?

Betydningen og ringvirkningene til Equinor kan ikke sammenlignes med noe annet i Norge. Equinor er lokomotivet i norsk økonomi. For hver Equinor-ansatt som går på jobb, går tre andre på jobb den dagen. Aktiviteten til Equinor bidrar til en sysselsettingseffekt på 26.280 årsverk, bare i Rogaland. Den alle lytter til. Den alle vil leke med. Forblir Equinor på Forus, eller skal de flytte til Stavanger sentrum, Sandnes, Jåttåvågen eller et annet sted?

DEL 1: Equinor tenker 40 år fram i tid

Rehabilitering av nåværende hovedkontor, bygge nytt på Forus vest, eller flytte inn i et nytt eller eksisterende bygg et annet sted. Det er de tre alternativene Equinor skal velge mellom. Plassjef Jez Averty sier alle steiner snus, alle ting vurderes og at Equinor tenker 40 år fram i tid på hva som er det beste for selskapet.

– Det er mye vi ikke kan si om denne saken, men la det være helt klart: Equinor sitt hovedkontor skal være i Stavanger-regionen. Å flytte til Oslo eller et annet sted i landet er ikke aktuelt. Det er ikke til diskusjon en gang. Tanken ligger ikke på bordet i det hele tatt.

Det sier Jez Averty, norsk-briten som er plassjef for Equinor i Stavanger. Equinor holder kortene tett til brystet når det gjelder nytt hovedkontor, men akkurat dette kortet er det like greit å vise med en gang. Hovedkontoret til Equinor, Norges største og viktigste selskap, skal fortsatt være i Stavanger-regionen. Men hvor?

Equinor har hatt sitt hovedkontor i Forusbeen 50 siden første byggetrinn stod ferdig i 1979. Bygningene er utviklet og oppgradert flere ganger, men leiekontrakten med det amerikanske eiendomsselskapet Brightspire, utgår i 2030.

– Vi har vært i dette bygget i 40 år. Når vi skal velge lokasjon for Equinors neste hovedkontor, er vi nødt til å tenke 40 år fram i tid. Hva er behovene de neste 40-50 årene? Hva er de framtidige arbeidsformene, hvordan ser arbeidslivet ut? Hvilke funksjonere og fasiliteter er viktige? Hva koster det å rehabilitere der vi er, hva koster det å bygge nytt eller å flytte? Akkurat nå er vi inne i en grundig prosess. Vi har invitert inn representanter fr Equinor sine forretningsområder, staber og ansatterepresentanter for å gi innspill om behov som del av utarbeidelsen av visjonen for prosjektet. Det er mye som skal vurderes: Fleksibilitet, nærheten til kollektivknutepunkter, fasiliteter og bærekraft, sier Averty.

Equinor jobber med tre ulike scenarioer.

– Vi vurderer tre muligheter: Rehabilitere dagens hovedkontor. Bygge nytt på Forus vest, tomten som Equinor eier. Eller flytte, til et eksisterende eller nytt bygg. Per i dag er ingen dører lukket. Alle muligheter er åpne, sier Averty.

Equinor kommer til å lande på ett av de tre alternativene tidligst sommeren i år.

Mange hemmelige forslag

Siden det ble kjent at Equinor starter arbeidet med å vurdere framtidens hovedkontor, har det vært mange forslag ute i mediene. Utbyggere og ordførere som presenterer storslåtte planer, flotte tegninger og signalbygg. Flere prosjekter er omtalt i mediene. Flere er hemmelige.

– Vi ba jo aktører i regionen om å vise hva de kan tilby oss, og vi har fått mange flere forslag enn vi hadde forventet. Flere enn forslagene som har vært i mediene. Jeg kan ikke si antallet forslag vi ser på, men det er mange og veldig variert. Nå er vi i en prosess hvor vi evaluerer de innkomne forslagene, røper Averty.

Equinor annonserte i ulike medier, slik at alle aktører på en rettferdig måte kunne komme med forslag. 

Arealbehov og antall ansatte

I dag har selskapet kontorer og ansatte fordelt på Forus vest, Vassbotnen og Kanalsletta i tillegg til hovedkontoret i Forusbeen 50. Averty sier intensjonen er å samle alle omtrent 4600 Equinor-ansatte i Stavanger under samme tak.

– Vi ser for oss å samle de aller fleste på samme sted. Equinor tar sikte på å ha samme antall ansatte som i dag. Arealmessig trenger vi nok mellom 90.000 og 120.000 kvadratmeter. Det er litt mindre enn vi har i dag, men vi tenker å bruke arealet mer effektivt, forklarer Averty.

Hvordan arbeidslivet er i framtiden er en vanskelig øvelse.

– Hvordan skal vi være en attraktiv arbeidsplass også i framtiden. Vi skal legge til rette for ansatte i alle aldre, unge, de i midten og de på slutten av arbeidslivet, sier han.

– Hvor mye betyr parkering?

– Alt vurderes. Vi kommer til å gjøre en pendlerstudie, og se om vi finner de løsning som er nettopositiv for de fleste, svarer Averty.

Plassjef for Equinor i Stavanger, Jez Averty. Foto: Equinor

Plassjef for Equinor i Stavanger, Jez Averty. Foto: Equinor

Arealmessig trenger vi nok mellom 90.000 og 120.000 kvadratmeter. Det er litt mindre enn vi har i dag, men vi tenker å bruke arealet mer effektivt.
Jez Averty

– Ikke så stor region

– Hva skjer med Forus dersom Equinor forsvinner?

– Stavanger-regionen er ikke stor. Dersom det blir flytting, vil det uansett ikke bli veldig langt. Vi er den største arbeidsgiveren i regionen i dag, og det vil vi fortsette med å være. Ringvirkningene våre kommer til å forbli. Uansett kommer vi til å ha den samme påvirkningen i regionen. Våre leverandører er både her og i hele landet. Dessuten får huseier muligheten til å få inn nye leietakere her, svarer Averty.

– Så energiklyngen vil ikke svekkes?

– Klyngeteorien ble utviklet på 80- og 90-tallet. Siden den gang vi hatt en rivende utvikling på teknologi og nye samhandlingsformer. Klyngeeffekten eksisterer fortsatt, men man må nesten være i nabobygget eller dele kantine for å ha en effekt, sier Averty. 

Åpent for publikum?

Akers nye storstue i Jåttåvågen har førsteetasjen åpen for publikum, med møteplasser, food court som er tilgjengelig for alle. Vil Equinor gjøre det samme?

– Det er for tidlig å si. Sikkerhet prioriteres høyt, sier Averty, og fortsetter.

– Er det viktig å ha et «flashy» hovedkontor, et signalbygg som demonstrerer Equinors posisjon?

– Ikke for oss. Et bygg som fungerer for oss og våre ansatte er det som betyr noe. I tillegg er vi opptatt av å være en god nabo, uansett hvor vi havner, svarer Averty.

Equinor er klar over at det vil være reaksjoner, positive og negative uansett hva de lander på.

– Vi er Equinor. Mange har en mening om hva vi bør gjøre. Folks meninger kan vi ikke styre, men vi skal sørge for å ha en så grundig prosess som mulig og deretter ta en avgjørelse som er godt begrunnet, avslutter Averty.

 

Tillitsvalgt: – Tre viktige ting

Leder i Eqaf (Equinoransattes forening), Per Helge Ødegård, sier han foreløpig vet lite om hovedkontorplanene.

– Jeg håper at alle fem fagforeninger, Tekna, Nito, Styrke, Safe og Eqat/lederne, får ta del i prosessen på et stadie der vi kan komme med innspill, sier Ødegård.

Nytt hovedkontor er et «hot» tema blant de ansatte.

– Ukentlig hører jeg folk snakker om dette. Folk er spente og interessert. Men det er ytterst få som vet hva som skjer. Selv håper jeg det blir et nytt og funksjonelt bygg på Forus, eller omegn, sier han.

For Eqaf er det tre ting som er viktige.

– Equinor har sagt det, men jeg vil gjerne understreke det likevel: Hovedkontoret må ligge i Stavanger, på Forus eller i nærheten. Og det må være et hovedkontor som samler alle Equinor-ansatte i Stavanger-distriktet. I tillegg håper jeg de tenker på parkering. Det er allerede for lite i dag. Jeg håper det er tema, og at nok parkeringsplasser er mulig å få til så langt det lar seg gjøre, sier Ødegård.

Han tviler på at det er stort nok areal andre steder enn Forus. Han tviler også på at det nye hovedkontoret vil være åpent for publikum.

– Sikkerhet har høyeste prioritert, understreker Ødegård.

Equinor vurderer tre muligheter angående hovedkontoret: Bli i Forusbeen 50, bygge nytt på Forus vest eller flytte. Foto: Equinor.

Equinor vurderer tre muligheter angående hovedkontoret: Bli i Forusbeen 50, bygge nytt på Forus vest eller flytte. Foto: Equinor.

Noen av de kjente alternativene:

  • Jåttåvågen (Hinna Park Utvikling. Må trolig omregulere fra bolig til næring)
  • Paradis (Bane Nor, 125.000 kvadratmeter)
  • 2020Park (Runestad Investering, 100.000 kvadratmeter)
  • Indre Vågen i Sandnes (Elveparken, opptil 70.000 kvadrater. Omregulering må til)
  • Forus Vest (Equinor bygger på egen tomt)
  • Koppholen (Forus Næringspark, Tvedt Eiendom, Seabrokers Eiendom, Stavanger utvikling KF og Malthus Eiendom tilbyr Equinor 130.000 kvadratmeter).
  • Koppholen (Seabrokers, 115.000 kvadratmeter).

Seabrokers har uttalt at de gjerne bygger et nytt hovedkontor med et signalbygg på 24 etasjer på området Koppholen/Forusbeen.

Illustrasjon: 3XN arkitekter

Illustrasjon: 3XN arkitekter

2020Park på Forus øst har også et forslag til nytt hovedkontor rett ved siden av bussveien og nærheten til jernbanen. Størrelsen er cirka 100.000 kvadratmeter.

Foto: Dark Arkitekter

Foto: Dark Arkitekter

Eiendomsaktørene Forus Næringspark, Tvedt Eiendom, Seabrokers Eiendom, Stavanger utvikling KF og Malthus Eiendom tilbyr Equinor 130.000 kvadratmeter på Koppholen, på andre siden av Tvedtsenteret.

Illustrasjon: Helen&Hard

Illustrasjon: Helen&Hard

DEL 2: – Forus tåler en Equinor-exit

Stein Racin Grødem i Forus Næringspark frykter ikke dominoeffekt dersom Equinor flytter fra Forus. Grødem er oppgitt av manges nedsnakking av Norges viktigste næringsområde.

I dag er Forus et område med nærmere 2500 virksomheter, med 40.000 ansatte som boltrer seg på 2,5 millioner kvadratmeter næringseiendom. Foto: Forus Næringspark

I dag er Forus et område med nærmere 2500 virksomheter, med 40.000 ansatte som boltrer seg på 2,5 millioner kvadratmeter næringseiendom. Foto: Forus Næringspark

For hundre år siden var Forus en innsjø, Stokkavatn, som ble tappet ut i 1908. Vannet, som trolig var noen få meter på det dypeste, måtte gi rom for dyrket mark. Etter andre verdenskrig kom tanken om Forus egnet seg som et industriområde. Denne ideen ble forsterket da Norge fant olje i Nordsjøen.

I dag er Forus et område med nærmere 2500 virksomheter, med 40.000 ansatte som boltrer seg på 2,5 millioner kvadratmeter næringseiendom. 20 prosent av den årlige verdiskapingen i Norge kommer fra bedriftene på Forus, nærmere 1600 milliarder kroner. Forus er selv en gigant. Hva skjer dersom Equinor, lokomotivet, limet og den største og viktigste aktøren velger å flagge ut, og flytte hovedkontoret og sine 5000 ansatte til et annet sted i regionen?

– Det tåler Forus. Jeg tror ikke på en domino-effekt, Forus-flykt eller langvarige negative ringvirkninger. Jeg tror det er mest negativt for Equinor å flytte fra Forus. Samtidig gir det muligheter for andre. Den største utfordringen er at veldig store lokaler blir ledig, 105.000 kvadratmeter. Men vi har 2,5 millioner kvadratmeter fra før av, så det absorberes, sier Stein Racin Grødem, administrerende direktør i Forus Næringspark. 

Tror Equinor blir der de er

Selv tror han ikke Equinor flytter fra Forus. Grødem spådom er at Equinor blir værende på Forusbeen, på samme sted som i dag, men med en betydelig modernisering og oppgradering av bygningsmassen. Om Equinor likevel vil ha et nytt bygg, tror Grødem at de beste alternativene er på Forus, Koppholen tett på Tvedtsenteret eller 2020park. Årsaken til det er plass og parkering.

– Selv om det er «ut», er parkering viktig. Parkering får ikke Equinor i sentrum, i Hinna Park eller andre steder, men de får det på Forus. I dag vil jeg tro at Equinor har tre plasser per 100 kvadratmeter. På Koppholen og i 2020Park er den nye parkeringsnormen 0,5 plasser per 100 kvadratmeter, men i Koppholen er det offentlige p-anlegg i gangavstand der Equinor kan få dekket sitt parkeringsbehov. Jeg tror de blir værende der de er fordi det er nok det billigste alternativet, men det kan fort bli for vanskelig å være på en byggeplass i flere år, sier Grødem.

Forus Næringspark-sjefen mener at uansett vil Equinor fortsatt ligge tett på i regionen.

– Hadde Equinor flyttet til Skurve, så hadde nok andre flyttet etter, men jeg tror de uansett kommer til å være i nærheten av energiklyngen. Det er ikke så store avstander i regionen. 

Ting har gått så bra på Forus at det har kommet en trang for å dempe veksten for å verne aktiviteten i Stavanger og Sandnes sentrum.
Stein Racin Grødem, Forus Næringspark

Lei nedsnakking av Forus

Forus har vært et industrieventyr. I år 2000 var det 20.000 arbeidsplasser på Forus. 14 år etter hadde antallet doblet seg. Ifølge Grødem er detaljhandelen på Forus dobbelt så stor som detaljhandelen i Stavanger og Sandnes sentrum til sammen.

– Hva tenker du om de som synes Forus er kjedelig og at sentrum er det nye?

– Det spørs hva slags briller du har på deg. Har du næringsbrillene på, så ser Forus helt utrolig ut. Et stort område med mange bedrifter som er i verdensklasse med det de holder på med. Effektive uteområder, trucker som fyker rundt, høy aktivitet. Det er kjempeflott. Forus har alt det en kan ønske seg av et næringsområde. Problemet er arkitekter som skal skape attraktive urbane møteplasser som får åndenød når de kommer til Forus. De tror de skal «redde» Forus med masse grøntområder, men det er ikke det bedriftene er interessert i. Bakeren produserer ikke mer brød om det er en park utenfor, svarer Grødem og fortsetter: 

– Bør heie på begge deler

– Ting har gått så bra på Forus at det har kommet en frykt og en trang til å dempe Forus for å øke aktiviteten i Stavanger og Sandnes sentrum. Jeg ser ingen konflikt. Sentrum og Forus utfyller hverandre, men det ser ikke alltid planleggerne. Det er ikke alltid de forstår hva Forus er. Noen virksomheter passer godt i sentrum, andre på Forus. Det samme med typer butikker. Det passer ikke å ha store tomter med trucker kjørende rundt midt i sentrum, men det går på Forus. I stedet for å dempe Forus for å verne sitt sentrum, bør enda flere heie på begge deler, sier Grødem.

Stein Racin Grødem, administrerende direktør i Forus Næringspark. Foto: Arne Birkemo

Stein Racin Grødem, administrerende direktør i Forus Næringspark. Foto: Arne Birkemo

Tveterås: – Viktigere for andre å være på Forus

Ragnar Tveterås, professor i innovasjonsforskning ved Handelshøgskolen på UiS, tror ikke det er en svekkelse for Forus dersom det blir Equinor-exit.

– Jeg tror det er viktigere for andre bedrifter å være til stede på Forus enn Equinor. Det vil ikke være en svekkelse for Forus dersom Equinor flytter – så lenge de uansett har en tilstedeværelse i regionen. For noen leverandører kan det ha noe å si, og jeg vet ikke hvor mye det vil påvirke handelsstanden på Forus, sier Tveterås.

Ragnar Tveterås, professor i innovasjonsforskning ved Handelshøgskolen på UiS.

Ragnar Tveterås, professor i innovasjonsforskning ved Handelshøgskolen på UiS.

DEL 3: – Forus har alt Equinor trenger

Rolf Aarthun, leder for Fagrådet Forus og daglig leder i Seabrokers Eiendom, mener Forus kan by på nok plass og muligheter for flotte bygg og uteområder til Equinor. – Det nye hovedkontoret kan bli et urbant knutepunkt for både Equinor og andre.

Jeg tror sjansen for at Equinor blir værende på Forus er større enn at de drar.
Rolf Aarthun, daglig leder Seabrokers Eiendom

Rolf Aarthun, leder for Fagrådet Forus og daglig leder i Seabrokers Eiendom, mener Forus kan by på nok plass og muligheter for flotte bygg og uteområder til Equinor. – Det nye hovedkontoret kan bli et urbant knutepunkt for både Equinor og andre. 

– Det er en fare for at Equinor forsvinner fra Forus. Så ydmyke skal vi være, men jeg tror sjansen for at de blir værende er større enn at de drar, sier Rolf Aarthun.

Han er leder for Næringsforeningens fagråd for Forus. Aarthun er også daglig leder i Seabrokers Eiendom, som er tungt inne på næringseiendom på Forus. 85 prosent av eiendommene til Seabrokers Eiendom er på Forus.

Seabrokers er også en av utbyggerne som vil bygge nytt hovedkontor til Equinor.

– Vi har et forslag alene på Koppholen og Forusbeen, og ett sammen med flere andre aktører i samme område, forteller Aarthun.

Noen av forslagene Equinor har fått inn og som vurderes er kjent. Flere er hemmelige. Av de alternativene som er offentliggjort, mener Aarthun at de beste alternativene er på Forus. 

Derfor mener han Forus er best

– Enten de ønsker seg et signalbygg på 24 etasjer som tydelig stadfester deres posisjon i Stavanger-regionen og et hovedkontor verdig Equinors størrelse, eller at de ønsker seg et mer campus-lignende hovedkontor med både fasiliteter og uteområder som passer Equinor – så finnes det på Forus. Her vil de også være tett på den eksiterende energiklyngen. De andre alternativene: Paradis, Jåttåvågen, Buøy, Sandnes sentrum og Stavanger sentrum blir for lite, tror jeg. Det er ikke nok areal, sier Aarthun.

Forus er også sentralt på Nord-Jæren, påpeker han.

– Dersom du tar en passer og sirkler 20 minutter fra Forus, så dekker man store deler av bosetningsområdene. Å legge hovedkontoret andre steder – som i sentrum, dekker mindre. Folk som jobber i Equinor bor på hele Nord-Jæren, og endra lengre utover. Måler man kortest mulig reisetid, er Forus også det beste valget.

Aarthun registrere at det er en «sentrumsbølge» i noen bransjer.

– Noen trekker mot sentrum. Advokatene løper i flokk til Stavanger sentrum for å ha utsikt over Vågen. Andre trekker like tydelig til Forus, som tech-miljøet og ingeniørbedriftene – og ikke minst de som trenger plass. Her er det viktig å løfte og framsnakke begge deler, Forus og sentrum, poengterer Aarthun. 

Et urbant knutepunkt

Der Equinors hovedkontor plasseres, vil ha store positive ringvirkninger for nærmiljøet. Aarthun ser for seg et urbant knutepunkt, som ikke bare huser 5000 Equinor-ansatte, men som også er en urban og livlig lokasjon som vil tiltrekke seg handel, cafe og andre servicefasiliteter og tjenester.

– Potensielt blir det som en liten norsk by som «flytter inn». Så er jo spørsmålet hvor åpent Equinor vil være for publikum. Jeg skal være varsom med å mene så mye om det, fordi det vet de best selv – men jeg håper og tror at vi lever i en slik verden at vi kan kombinere sikkerhet og tilgjengelighet, sier Aarthun. 

Fagrådet følger med

Equinors planer om nytt hovedkontor er tema i Fagrådet Forus. Aarthun følger saken tett.

– Det vil utvilsomt være et tungt slag for Forus å miste Equinor. Det vil ramme både oss og alle andre som satser på Forus. Likevel tror jeg ikke Forus vil bukke under av den grunn. Jeg ser jeg for meg et godt Forus uten Equinor også, fordi det er et såpass mangfoldig næringsområde – særlig etter oljenedgangen i 2014. Det er mange andre typer bedrifter som har etablert seg på Forus, og som vil etablere seg. Om lokomotivet forsvinner, er det fortsatt driv. Mange mindre lokomotiver vil holde hjulene i gang. Og kanskje kommer det noen store lokomotiver også etter hvert. Forus er og blir Norges viktigste næringsområde – med eller uten Equinor. Og, dersom de flytter, er det uansett «rundt svingen». De vil fortsatt være i nærheten, sier Aarthun.

Han sier det er større oppsider enn nedsider her.

– Dersom det bygges et nytt hovedkontor, får man en revitalisering av Forus. Slik leieprisene er i dag, kan de fleste selskaper ikke forsvare kostnadene med et nybygg, men det kan Equinor. Mange grein på nesen da Equinor etablerte seg på Fornebu. Mange i Stavanger-regionen var redde for at Forus bare skulle bli en postboks. Nå har Equinor virkelig sjansen til å slå på stortromma, vise fram sin tilstedeværelse, betydning og posisjon. Nedsiden er begrenset. Forsvinner de, så får man en «re-group». Andre tar over arealet, selv om det blir krevende. Equinor har et massivt bygg som kan være vanskelig å fylle igjen. 

Påvirkes Forus-leieprisene?

Dersom dagens hovedkontor på Forusbeen 50 blir stående tomt, blir det mye ledig næringsareal på Forus. Det er ikke hvem som helst som kan fylle bygget. Mest sannsynligvis ingen.

– Slik eiendomsmassen er i dag, så må det gjøres noe med den før den går inn i markedet igjen. Arealet er såpass tilpasset Equinor sitt formål. Dessuten er bygningsmassen enorm. Jeg tror ikke eiendomsmarkedet på Forus går i knestående, men det vil dytte den oppgangen som vi den siste tiden har sett komme fram i tid. Og den håndteringen vil ta noen år, tror Aarthun.

 

Rolf Aarthun, daglig leder i Seabrokers Eiendom - samt leder for Fagrådet Forus i Næringsforeningen, mener de beste alternativene til Equinor er på Forus. – Alt annet blir for lite eller for trangt.  Foto: Arne Birkemo

Rolf Aarthun, daglig leder i Seabrokers Eiendom - samt leder for Fagrådet Forus i Næringsforeningen, mener de beste alternativene til Equinor er på Forus. – Alt annet blir for lite eller for trangt.  Foto: Arne Birkemo

DEL 4: Fra Equinor-hovedkontor
til FOMO 2.0?

– Her har Stavanger-regionen mulighet til å få til noe ingen andre byer i Norge har, sier Magnus Øgård Meisal, FOMO Works-gründer, om hovedkontoret til Equnior dersom giganten flytter ut.

På FOMO Works i Grenseveien på Forus har gründer Magnus Meisal og FOMO-gjengen bygget opp en oase av en arbeidsplass. Med livlig design, kunst, farger, restaurant og servicetilbud har FOMO samlet en rekke selskaper, spesielt innen innovasjon i et unikt arbeidsfellesskap på 50.000 kvadratmeter.

Dersom Equinor flytter fra sitt nåværende hovedkontor, vil FOMO ta over og etablere FOMO 2.0? Gründer Meisal liker tanken.

– Tenk å kunne hatt så mye plass å boltre seg på? Tenk på alt det spennende man kunne fått til. Vi kunne laget en gigantisk campus med spennende innovasjonsselskaper samlet på ett sted. Det ville blitt et unikt bygg for hele regionen. Da kunne Stavanger-regionen hatt noe som ingen andre norske byer har. Kanskje heller ikke i europeisk sammenheng, sier en begeistret Meisal.

Han brenner for å spennende arbeidsmiljø. At jobben ikke bare skal være et sted man sitter og produserer fra åtte til fire for at man så går hjem. At kontorfellesskapet er en arena for å treffe andre mennesker, andre selskaper og skape ting sammen. 

Da kunne Stavanger-regionen hatt noe som ingen andre norske byer har. Kanskje heller ikke i europeisk sammenheng.
Magnus Øgård Meisal, gründer FOMO Works

Kombibygg

Meisal at også politikerne må på banen, og legge best mulig til rette.

– Dersom Equinor flytter er den beste ideen å omregulere Forusbeen 50 til kombinert næring og bolig. De to-tre første etasjene kunne vært kontor. Med bolig på toppen. Kanskje kunne førsteetasjen vært et kjøpesenter med butikker og tjenester. Da får man en skikkelig «femminuttersby». Kollektivtransport er allerede på plass. Det er få plasser der det går flere busser enn i Grenseveien.

– Vi hadde aldri hatt sjans til å bære noe slikt alene, økonomisk. Men det er interessant uansett hvem som eventuelt kjøper, eier eller leier bygget. For å få til et slikt prosjekt må man stå sammen, sier Meisal. 

Skeptisk til nybygg

Han er opptatt av gjenbruk. Egentlig synes han at det ville vært ille om Equinor flytter fra Forusbeen 50.

– Om Equinor bygger helt nytt, så snakker vi om et massivt miljøavtrykk. Hovedkontoret er kanskje «gammelt», men teknisk er dette et bra bygg. Jeg mener det er klimaterror å bygge nytt når eksisterende kan leve i minst 100 år til med små årlige oppgraderinger. Betong går ikke ut på dato. Grand Hotel på Karl Johan var 150 år i fjor. Jeg vil påstå det ser ganske bra ut fremdeles. Det er ansvarlig eiendomsforvaltning.

– Jeg hører Equinor sie de tar ansvar for regionen. De vet godt hva som skjer med eiendomsprisene om både Aker og Equinor dumper 180.000 kvadratmeter med kontor på markedet. Leieprisene stuper, det samme gjør evnen og viljen til vedlikehold. Det er bare å se på alle de nedslitte bygningene relativt sentral både i Sandnes, Stavanger, Sola og Forus. Det er slik standard vi får, når leieprisene ikke kan forsvare vedlikehold og oppgraderinger, sier Meisal.

– Det er jo betenkelig at nabobygget til Norges største børsnoterte selskap blir brukt til flyktningmottak. Jeg tenker det er et varsku og et blikk inn i framtiden. La det ikke bli fasiten, avslutter Meisal. 

Equinor: – Vurderer alt

Equinor har fått spørsmål om de føler et bærekraftansvar med å eventuelt flytte ut fra Forusbeen 50, deres nåværende hovedkontor, og om de føler ansvar for hva som skjer videre med bygningsmassen. Plassjef Jez Averty svarer følgende:

– Jeg tror vi føler et større ansvar for Stavanger-regionen, og hvordan valget vårt preger regionen som helhet. Bærekraft er noe som er med i den store vurderingen, men beslutningen er større enn bare dette bygget. Vi tenker 40 år fram i tid når vi tar beslutningen om hvor hovedkontoret skal være, svarer Averty.

Magnus Øgård Meisal, gründer av FOMO Works vil gjerne utvikle FOMO 2.0 i Forusbeen 50 dersom Equinor flytter ut. Foto: Markus Johansson/BITMAP

Magnus Øgård Meisal, gründer av FOMO Works vil gjerne utvikle FOMO 2.0 i Forusbeen 50 dersom Equinor flytter ut. Foto: Markus Johansson/BITMAP

DEL 5: «Fem på gata» om Equinor-flyttingen

Næringsforeningen har spurt et knippe sentrale mennesker om hvor hovedkontoret til Equinor bør ligger, om det har noe å si hvor i regionen Equinor er og betydningen for den fysiske plasseringen til Equinor.

Ståle Kyllingstad
Konsernsjef IKM Gruppen, samt styreleder i Norsk Industri

– Hovedkontoret bør ligge på Forus, hvor det er veldig mange av de ansatte som jobber i dag. Det er motiverende å se og jobbe samlet tett på konsernledelsen. Nærhet til oljeserviceindustrien er også viktig. Men om det er Forus eller Sandnes, er ikke så viktig. At Equinor forblir i regionen er det viktigste. En stor del av industrien holder til i Rogaland og på Vestlandet. Som største eier har også staten et ansvar for å spre sine satsinger og aktiviteter utover det ganske land. Rogaland fikk olje, det trengte regionen, og det skal vi beholde. Det er nok statlige arbeidsplasser, og mangel på boliger i og omkring Oslo.

Ståle Kyllingstad, konsernsjef IKM Gruppen. Foto: Arne Birkemo

Ståle Kyllingstad, konsernsjef IKM Gruppen. Foto: Arne Birkemo

Kristin Fejerskov Kragseth
CEO Petoro

– Equinor skal i mitt hode være et energilokomotiv i 100 år til. Da må de se hvordan de skaper best mulig samhandling. Bygningsmassen og organiseringen av selskapet er her en sentral brikke. På Nord-Jæren er de nær mange av oss som jobber tett med dem hver dag, så klart at hovedkontoret må ligge her. Equinor er et supert selskap som tiltrekker seg unge mennesker som vi heier på at skal komme til vår region. Da må kommunene her kunne tilby neste generasjon ansatte et godt sted å bo. Her er gode skoler og oppvekstsvilkår, gode bomuligheter, gode sykkel- og kollektivløsninger, gode folk og en fantastisk natur.

Kristin Fejerskov Kragseth, CEO Petoro: Foto: Elisabeth Tønnessen

Kristin Fejerskov Kragseth, CEO Petoro: Foto: Elisabeth Tønnessen

Tormod Wilson Losnedal
Ordfører i Stavanger

– Stavanger var oljehovedstaden som ble energihovedstaden. Vi har folkene, kompetansen og omstillingsevnen. Derfor bør og skal Equinor være i Stavanger – akkurat slik det står i selskapets vedtekter. Hver tredje Equinor-ansatt bor i Rogaland og én ansatt i Equinor skaper tre andre jobber. Derfor er den fysiske plasseringen til Equinor helt avgjørende for regionen vår.

Stavanger-ordfører Tormod Wilson Losnedal. Foto: Henrik Moksnes/BITMAP

Stavanger-ordfører Tormod Wilson Losnedal. Foto: Henrik Moksnes/BITMAP

Kenny Rettore
Ordfører i Sandnes

– Jeg forventer at Norges største og viktigste selskap tenker i et 50-årsperspektiv når nytt hovedkontor skal etableres. Man bygger ikke et nytt hovedkontor for de som jobber der i dag, men de som i dag går på skole. Derfor bør det ligge ved et kollektivknutepunkt, med tilgang til buss og jernbane – som betyr at Sandnes sentrum er perfekt. Vi utvikler sentrum og skaper nye sentrumsattraksjoner. Vi har ledige arealer, og det kommer mye nytt og spennende. Det viktigste er uansett er hovedkontoret forblir i regionen.

Kenny Rettore, ordfører i Sandners. Foto: Anna Silgjerd Monstad/BITMAP

Kenny Rettore, ordfører i Sandners. Foto: Anna Silgjerd Monstad/BITMAP

Janne Stangeland Rege
Ordfører i Sola

– Hvor Equinor bør ligge er det mange som er opptatt av, og det er mange spenstige forslag. Jeg er aller mest opptatt av at de skal være i regionen, som de selv har forsikret om. Det er vi enormt glade for. Akkurat hvor det blir, tenker jeg at Equinor selv gjør gode vurderinger. For Sola er Forus veldig greit. Forus er en godt plassert mellom Sola, Stavanger og Sandnes. Forus er allerede et kjempeviktig og spennende næringsområde som er midt i en framoverlent transformasjon. Uansett, det viktigste er at Equinor fortsatt har sitt hovedkontor i regionen vår.

Janne Stangeland Rege, ordfører i Sola. Foto: Arne Birkemo

Janne Stangeland Rege, ordfører i Sola. Foto: Arne Birkemo

Tor Arnesen
Klyngeekspert og styreleder i Energy Transition Norway

– Min bekymring er at de skal flytte til en annen del av landet. Rogaland er lokomotivet på olje og gass og energiomstillingen og nye muligheter innen havvind, hydrogen og karbonfangst og -lagring. Hovedkontoret må bli i vår region, men hvor har jeg ingen sterke meninger om. Om energiklyngen på Forus svekkes dersom Equinor flytter, er vanskelig å si. Klynger er et verktøy for å skape innovasjon, og samarbeid mellom leverandører og sluttbrukere i markedet, som Equinor er viktig. Dette kan løses selv om man ikke holder til vegg i vegg, men avstanden bør ikke bli for stor.

Tor Arnesen, klyngeekspert ogh styreleder i Energy Transition Norway. Foto: Arne Birkemo

Tor Arnesen, klyngeekspert ogh styreleder i Energy Transition Norway. Foto: Arne Birkemo