Kluge bygger globale nettverk
Advokatfirmaet Kluge har i snart hundre år vært trygt rotfestet i Stavanger. Det er de fortsatt, men nå har de for alvor tatt steget ut i verden. Velkjente Kluge har blitt til CMS Kluge, og har større ambisjoner enn noensinne.

Advokatfirmaet Kluge sitt snart hundre år lange liv er som et speilbilde av hjembyen Stavanger sin historie. En beskjeden bakgrunn, for så å oppleve en eventyrlig vekst og utvikling i takt med olje-, gass- og energieventyret. I tillegg har Kluge en krigshistorie å være stolt av.
Nå gjennomfører forretningsadvokatfirmaet en kraftig opprustning av det internasjonale nettverket. Den skal straks styreleder og partner Knut Prestvik, og partner Belinda Taranger Ingebrigtsen fortelle mer om, men aller først kan det være verdt å dvele litt ved historien.
Milorg
Kluge Advokatfirma ble etablert i Stavanger i 1923 av Kristofer Nordahl Kluge. I 1929 ble det inngått kompaniskap med Hugo Parr, og firmaet skiftet navn til K. Kluge & Hugo Parr.
Under 2. verdenskrig gjorde Kristofer Kluge en innsats som alle ansatte i selskapet har grunn til å være stolte. Som aktivt medlem i MILORG, ble han etter hvert arrestert og sendt til Grini der han satt til krigens slutt.
Etter 1945 ble advokatpraksisen tatt opp igjen, og firmaet opplevde en jevn organisk vekst fram til begynnelsen av 1980-tallet. Da trådte Odd-Sverre Rage og Clement Endresen inn som partnere, og bidro til en betydelig vekst både i Stavanger og Oslo, der det ble opprettet kontor i 1987. Kontoretablering i Bergen fulgte i 1994.
Forretningsjus
På det tidspunktet da dette intervjuet fant sted, måtte en nylig koronadiagnostisert styreleder, Knut Prestvik, delta i samtalen via Teams. Covid-angrepet han er utsatt for, er heldigvis av den milde sorten, og legger ingen demper på iveren etter å gjøre rede for utviklingen i CMS Kluge.
– Her i Stavanger er vi 39 advokater, hvorav 15 er partnere. Vi er et utpreget forretningsadvokatkontor, med virksomhet på områder som olje, gass, fornybar energi, fast eiendom, arbeidsrett, oppkjøp og fusjoner og immaterielle rettigheter. I fjor nådde vi en omsetning på 530 millioner NOK, og vi har ambisjoner om videre vekst, sier Prestvik.
Inkludering og attraktivitet
CMS Kluge er en veletablert og respektert aktør både i Stavanger-regionen og ellers i landet. Konkurransen er imidlertid hard, og krever en bevisst politikk for å holde på, og å rekruttere, dyktige jurister. Partner Belinda Taranger Ingebrigtsen er særlig stolt av å være del av en organisasjon som har et tydelig søkelys på mangfold.
– Mangfold er høyt prioritert hos oss. Kjønnsbalansen er tilnærmet 50%-50%, og her i Stavanger er en tredjedel av partnerne kvinner. Vi er opptatt av å skape en fellesskapskultur, med åpne dører og minimale skiller mellom partnere og advokater i det daglige. I tillegg er det viktig for oss at det skal gå an å jobbe i CMS Kluge, og samtidig ha et liv ved siden av. Rett og slett å finne en riktig balanse mellom jobb og fritid, sier hun.
En sunn, og sterk bedriftskultur er åpenbart viktig for å beholde høykompetente ansatte. I tillegg kan det se ut til at lokasjonen og kontorfasilitetene utgjør et fortrinn i bestrebelsene på å fremstå som en attraktiv arbeidsgiver. Herbarium, ved siden av svømmehallen, sto ferdig i 2019 og kan tilby noen av Stavangers råeste kontorlokaler. Sentral plassering, lekkert design, og en utsikt til å miste pusten av. Her har CMS Kluge holdt hus siden åpningen, et valg de ikke angrer på.
– Vi har tidligere hatt det bra både på Forus, og i Hinna Park. Likevel har vi alle opplevd det som en skikkelig opptur å flytte til Stavanger sentrum og Herbarium. Dette er fantastiske lokaler, med super plassering. Særlig for de yngre og nyansatte kollegene våre er det attraktivt med en så sentral lokalisering, sier Prestvik og Taranger Ingebrigtsen.



Omstillingsevne
Noe av det spennende med å være del av et forretningsadvokatfirma, er at du får anledning til å jobbe nært med store og små bedrifter, i ulike bransjer. Du kommer rett og slett «tett på», ofte over lengre perioder. Stavanger-regionen står ovenfor noen massive omstillingsutfordringer. CMS Kluge er blant dem som er «tett på» næringslivet i regionen. Dette gir et solid grunnlag for å vurdere hvor godt rustet regionen faktisk er til å håndtere de utfordringene vi står foran.
– Jeg tror vi er godt rustet. Næringslivet har reist seg etter den kraftige oljeprisnedturen i 2014-2015. Nå er det veldig mye spennende som skjer. Datalagringssenter på Rennesøy, store muligheter innen fornybar energi på Kalberg, montering av understell for havvind på Jelsa, og mulig amoniakkproduksjon i Sauda. Mye av dette drives fram i et godt samarbeid mellom næringslivet og det offentlige. Det er for eksempel interessant å se den rollen selskaper som New Kaupang spiller som bindeledd mellom offentlige myndigheter og private aktører, sier Prestvik.
Internasjonal interesse
Det var nettopp regionens sterke industri- og kompetansemiljø innen olje, gass og fornybar energi, og vårt sterke søkelys på det grønne skiftet generelt, som var hovedgrunnen til at den internasjonale advokatgiganten CMS så til Stavanger og Kluge da de var på partnerjakt i Norge.
Partnerskapet ble formelt inngått i fjor høst, og innebærer at Kluge nå er CMS Kluge, og del av et fellesskap med 5 000 advokater i 44 land, over hele verden. CMS Kluge vil fortsatt være et selvstendig selskap, styrt fra Stavanger. Avtalen innebærer imidlertid felles branding og felles tekniske plattformer.
– Og fremfor alt betyr dette partnerskapet et tett, innlemmet faglig samarbeid med topp juridisk kompetanse over hele verden. Økonomien blir stadig mer internasjonalisert. Kundene våre har jevnlig behov for juridisk rådgivning på tvers av landegrensene. Tilgangen vi nå har fått til CMS sitt nettverk vil gjøre oss mye bedre i stand til å gi denne bistanden. Vi har store forventninger til samarbeidet med CMS, avslutter en stolt og optimistisk styreleder i CMS Kluge.

