Mot strømmen:
Tou-klyngen åpner 'Ry' i økonomiske tøffe tider
I en dyrtid hvor mange strammer inn beltet, tar Tou-klyngen et modig skritt ved å åpne 'Ry' i de gamle lokalene til The Garden, og markerer et nytt kapittel i utviklingen av Stavanger Øst som et knutepunkt for kunst og kultur. Per Arne Alstad, daglig leder i Tou, og Liam Devlin som er daglig leder i Ry, deler sine tanker om prosjektet og fremtiden.
TEKST OG FOTO: Marius Johnsen
Fra venstre: Liam Devlin, daglig leder i Ry og Per Arne Alstad, daglig leder i Tou.
Fra venstre: Liam Devlin, daglig leder i Ry og Per Arne Alstad, daglig leder i Tou.
Med åpningen av Ry, tar de et nytt, ambisiøst steg for å videreutvikle Stavanger Øst som har blitt et samlingspunkt for kunst og kultur i Stavanger.
Liam Devlin er mannen bak ØST Ølbar. Nå har Devlin begynt i en ny stilling. Han skal løfte Ry til nye høyder sammen med de lokale produsentene i Stavanger Øst.
Fra finans til Stavanger Øst
Liam Devlin kan sies å være allsidig. Han er opprinnelig fra Dublin i Irland, men kom til Norge for ti år siden på grunn av sin kone som er fra Stavanger. Han har variert erfaring og forteller til Næringsforeningen at han i Irland jobbet i alt fra finansbransjen til klinisk forskning, før han startet i ølbransjen hos Lervig i Stavanger. Når enkelte ikke vet forskjell på stjerneskruer og torx, vet Liam sin arme råd. Da ØST åpnet i 2014, så var det nemlig han som bygde alle møblene.
– Jeg har kompetanse og en forhistorie fra Irland hvor jeg jobbet med finans i noen år. Så jeg har litt kompetanse innen det. Jeg jobbet også med klinisk forskning en periode, men det var ikke så gøy. Som person så er jeg en som liker å bygge opp ting. Jeg hiver meg på det meste og bare prøver. Det er den beste måten å lære seg nye ting. Jeg har jobbet mange år i Lervig, før jeg begynte i Tou og drev ØST Ølbar en stund, og nå er jeg daglig leder i Ry, smiler Devlin.
Satsing i dyrtid
Å tråkke opp nye veier og stier ligger forankret i historien til Tou-klyngen. Tou, en av Norges største kulturinstitusjoner i Stavanger Øst, huser over 200 kunstnere og arrangerer rundt 400 eventer årlig innen scenekunst, musikk og visuell kunst.
Noe av grunnen til at de kan satse offensivt, er kompetansen og erfaringen som allerede finnes i klyngen. Det brukes interne krefter.
– Det blir få nyansettelser, vi disponerer bare de ressursene som vi allerede har. Med en av Norges beste kokker på laget, Arnt Skjerve, så kan vi garantere for matkvaliteten. Liam, har jo bygget opp ØST, så det blir et fantastisk godt tilbud når han kommer inn med sin kompetanse og syr sammen helheten her, forklarer Alstad.
Matprofilen er på plass og den kunstneriske profilen utvikles underveis i takt med publikum. Ry-gjengen har ikke sagt at det kun skal være musikk eller poesi. Det blir mer eksotisk enn som så – med lave skuldre.
– Det blir litt tilpasning det første året. Det handler om å få det til å gå rundt i en nedgangskonjektur, men vi har lagt opp en forretningsplan som viser at det går, sier Alstad.
Matkultur og lokalfokus
Det skal være et matkonsept som ikke eksisterer i Stavanger Øst. Det blir Meze, altså småretter fra midtøsten. I tillegg til pizza fra den store pizzaovnen.
– Granskauen destilleri er naboene våre, de er rett bak denne veggen. Eimealt lager kombucha. Stavanger Ysteri er rett bak oss her. Så vi skal ha et lokalfokus og servere de fantastiske produktene som lages i Stavanger Øst, forklarer en engasjert Liam Devlin.
Ry blir et slags samfunnshus i Stavanger Øst.
Ry blir et slags samfunnshus i Stavanger Øst.
Et samfunnshus med godt (ry)kte i Ryfylkegata
Ry skal være stedet med lave skuldre, som byr på det eksperimentelle, det nye som er under produksjon. Ry skal være som et samfunnshus, hvor brylluper, arrangementer for næringslivet, mat, kunst og kultur kan gå hånd i hånd, forklarer Per Arne Alstad.
–Jo mer servicetilbud i bydelen, jo bedre. Vi skal sørge for at Stavanger Øst opprettholder viben og omdømme som den attraktive bydelen. Derfor kommer vi til å bygge videre på arven til The Garden. De hadde et samfunnshuspreg som vi ønsker å videreføre og sette inn i et mye større format, poengterer Alstad.
Allerede før åpningen, så har Ry fått forespørsler om å arrangere bryllupsfester og andre eventer for nærlingslivet. Og kalenderen fylles stadig mer opp, samtidig som at planene vokser. Rett ved siden av Ry, så finnes det nemlig en gigantisk hall som tar opp til 700 sittende personer. Perfekt for større arrangementer. I tillegg har de et godt utstyrt auditorium til 150 personer som skal aktiviseres mer.
– Ofte sitter du i en konferansesal på en dagskonferanse. På Ry har vi mulighet til å gjøre litt forskjellige typer arrangementer. Du kan ha det sosiale på Ry, og i tillegg ha store faglige program ved siden av her, forklarer Alstad entusiastisk.
Byutviklingsmotoren
Tou med Per Arne Alstad i spissen har i over to tiår vært drivkraften i transformasjonen av Stavanger Øst. Han forteller om den enorme utviklingen som Stavanger Øst har hatt siden Tou startet i 2001. Det som var definert som Norges største slum, har utviklet seg til å bli en urban bydel med mat, kunst og arrangementer.
– Det som er forskjellen fra Stavanger Øst kontra gentrifisering ved tilsvarende steder i Europa, er at kommunen har sikret at kunsten alltid kan ha et tilholdssted her. Dette er en av grunnene til at jeg tror at Stavanger Øst alltid er sikret et kreativt og kunstnerisk fokus, som kan sikre urbaniteten i området, forklarer Alstad.
Kjøpte ut byggeprosjekt
I et samarbeid for å beskytte utviklingen av Stavanger Øst, så endte Tou opp i et spleiselag sammen med Stavanger kommune. Formålet med spleiselaget var å stoppe utviklingen av boligblokker som truet med å skyggelegge området rundt Tou sjøparken. Gjennom denne finansielle innsatsen sikret de at stedet, som en gang var bestemt for boligbygging, i stedet vil blomstre som et nytt park- og aktivitetsområde for byens innbyggere.
– Alternativet var at suksessen til Tou Scene og Stavanger Øst ble ødelagt. Vi tok derfor opp lån og bruker egenkapital som gjør at vi kan betale vår halvdel av parken. Så sponset Tou kommunen med 17,6 millioner for at de i det hele tatt skulle akseptere å kjøpe ut byggeprosjektet, forklarer Alstad.
Ny måte å gjøre det på
Det var nemlig ikke flertall i kommunestyret for å stoppe byggeprosjektet. Bare hvis Tou Scene gikk inn med halvparten av summen, så var det flertall for å kjøpe ut utbyggingsprosjektet.
–Det er veldig mange som har vært forbanna på denne modellen her. At et utkjøp av et utbyggingsprosjekt for å sikre park-utvikling der vi som en privat aktør er medfinansiør, er veldig uvanlig. Men det var den eneste modellen vi fant frem til som sikrer at Stavanger Øst beholder attraktiviteten og at alle tilbudene her kan blomstre videre, avslutter Per Arne Alstad.