Når ting bare blir lagt litt til rette

Helt siden starten i 1970 har Sandnes Pro-Service gitt arbeid
til mennesker som i utgangspunktet står utenfor arbeidslivet.

Jan Eric Jacobsen sammen med Einar Waage (t.h.), som jobber i mekanisk avdeling.

Jan Eric Jacobsen sammen med Einar Waage (t.h.), som jobber i mekanisk avdeling.

Begrepet «sosial bærekraft» eksisterte ikke på 70-tallet, men sosial bærekraft er selve navet i virksomheten på Hana i Sandnes, som har litt over 230 arbeidstakere. 60 av dem har aldri vært i arbeid eller har stått utenfor arbeidslivet en lengre periode og trenger hjelp til å komme inn igjen. Rundt 130 jobber der fast, ofte arbeidslivet ut, og de resterende noe over 40 jobber i bedriften i ulike ordinære stillinger.

Det handler om inkludering, medvirkning, tilhørighet og trygghet.

– Visjonen vår er «Vi skaper muligheter», noe vi er gode på. Fokus er å finne fram til hva folk kan uavhengig av diagnoser og begrensninger, sier Sara Sæbø Eiane, som begynte som HR-leder i bedriften i mars i fjor. 

Folk kan
– For meg er det viktig å kunne jobbe i en bedrift som tilfører verdier. Da jeg så denne stillingen utlyst, var det en «no-brainer», sier hun.

– Det er så lett å anta hva folk kan og er i stand til eller ikke. Daglig ser vi hvordan mennesker med utfordringer utfører oppgaver og tar ansvar når de bare får ting lagt litt til rette, følger daglig leder, Jan Erik Jacobsen, opp.

Han er i Sandnes Pro-Service på åttende året og leder en virksomhet i vekst. Sandnes Pro-Service er blant landets største og fremste i sitt slag – og en ledende produksjonsbedrift i Sandnes kommune.

Det handler også om å produsere varer av beste kvalitet.

90 prosent av det som produseres i lokalene til Sandnes Pro-Service, enten det er i mekanisk avdeling, i treavdelingen, pakke- eller tekstilavdelingen, er bestillinger fra lokale bedrifter. Gjennom flere år har arbeidstakerne i mekanisk avdeling maskinert deler til den verdenskjente Kverneland-plogen. I samme avdeling produseres også verktøypanelet til Optimarins renseanlegg, for å nevne noe.

Variert produksjon
– Norganic, som leverer økologiske matvarer til hele Norge, er også en stor kunde hos oss. Fra dem får vi gjerne inn store sekker som arbeidstakerne våre veier opp og pakker om i forbrukervennlige størrelser. Det startet med fire produkter, i dag har vi vel 150, forteller Jacobsen, som understreker at de jobber etter samme krav og standarder som en hvilken som helst annen bedrift. Han oppfordrer næringslivet i regionen om å ha dem i tankene:

– Spør oss! De fleste blir overrasket over hvor mange forskjellige oppdrag vi kan løse, sier han og tilføyer at de så å si alltid har kapasitet til å ta pakke-, monterings- eller sorteringsoppdrag. 

Samfunnsansvar
De aller fleste forbinder nok Sandnes Pro-Service med Jobbfrukt. Dette er da også den største avdelingen. Hver uke går 1.800 fruktkasser ut fra lokalene på Hana til 800 bedrifter fra Randaberg i nord til Egersund i sør. Mange av disse er ikke bare kunder, men har også blitt viktige samarbeidspartnere. Jan Erik Jacobsen og Sara Sæbø Eiane opplever at næringslivet i regionen er opptatt av å ta samfunnsansvar.

– Det virker som om flere er seg bevisst at et samarbeid med oss styrker både omdømme og konkurransekraft, sier de. 

Nytt bygg

Omsetningen til Sandnes Pro-Service ligger på 75 millioner kroner i året. 32 av disse kommer fra næringsdelen, altså produksjonen av varer og tjenester til bedrifter og privatpersoner. Resten kommer fra Nav, som betaling for tiltaksdelen.

– Vi er opptatt av å drive godt, fastslår Jacobsen.

Et positivt driftsresultat over år har gitt bedriften en solid egenkapital, noe som ikke bare sikrer kontinuerlig oppgradering av maskiner og utstyr og kompetanseheving av ansatte, men også gir muligheter til å tenke stort: Om få år flytter de inn i nytt bygg på egen tomt.

– Trolig går vi ut med totalentreprisen like over sommeren.

Nybygget skal settes opp på egen eiendom, der treavdelingen i dag ligger. Dagens hovedbygg skal selges.

Tiltaksdelen

For å kunne etablere nye arbeidsplasser, er Sandnes-bedriften avhengige av å få midler fra staten. Nylig ble de tildelt ti nye plasser, men de skulle gjerne hatt enda flere. Søkerlisten er lang både til de permanente plassene og til arbeidstreningsplassene. Det er dessverre stor underdekning i forhold til behovet.

– Ifølge bransjeorganisasjonen vår trenger Norge 500 nye plasser hvert år for å dekke behovet, sier Jan Erik Jacobsen og fortsetter:

– I fjor fikk vi rundt 60 prosent av arbeidstakerne på arbeidstrening ut i ordinært arbeid, noe som er 10 prosent over målkravet.

– Selv om det kan være utfordrende til tider, er dette en meningsfull og fantastisk bedrift å jobbe i. Det handler om verdien av å være i jobb, av å ha kollegaer, få tilbakemeldinger, kjenne på mestring, betydning og verdien av å være med i verdiskapningen i samfunnet. Det er viktig!

Sandnes Pro-Service:

 Eiere: Sandnes og Gjesdal kommune

Etableringsår: 1970

Antall årsverk: Rundt 230, hvorav ca. 130 permanente tilrettelagte arbeidsplasser, ca. 60 arbeidstreningsplasser og ca. 40 ordinært ansatte

Forretningsområde: Tilrettelagte arbeidsplasser med midler fra Nav og produksjon av ulike varer og tjenester for næringsliv og privatpersoner.

Omsetning: 75 millioner kroner, der ca. 32 millioner kroner er inntekter fra produksjon av varer og tjenester

Driftsresultat: 5 millioner kroner (2023)