Finalist III: NAVTOR AS

Den 37 år lange tradisjonen fortsetter. Årets bedrift er en prisutdeling som Næringsforeningen i Stavanger-regionen og Handelsbanken står bak. I år blir den prestisjetunge prisen delt ut 16. november på Atlantic Hall med rundt 300 gjester.
Les mer om én av fem finalister 👇🏻

Foto: NAVTOR AS

Foto: NAVTOR AS

Størst i verden på maritim teknologi

Egersund-bedriften NAVTOR er verdensledende på sitt felt og har kunder i 70 land. Deres navigasjonstjeneste blir brukt av 10.000 skip på havet.

Administrerende direktør, Tor Andreas Svanes, startet NAVTOR tilbake i 2011. Siden 2015 har selskapet hatt en enorm vekst. 

– Vi har hatt suksess fordi våre tjenester er enkle og intuitive for brukeren, sier Svanes.

Smedvig var hovedeier i NAVTOR fra start. I 2020 solgte de NAVTOR til et amerikansk investeringsselskap for nær én milliard norske kroner.

– Smedvig hadde tro på oss helt fra starten. Det gav også kred at vår hovedinvestor var et tidligere rederi. Da ble det enklere for oss å reise rundt i verden og selge navigasjonssystemer til rederier, sier Svanes.

Ny avtale i Japan
NAVTOR har en visjon om å gjøre verdens handelsflåte smartere, tryggere og mer bærekraftig. Nylig åpnet de sitt 11. kontor i den viktige shipping-nasjonen Hellas. For et par uker siden var Svanes i Tokyo for å signere en avtale med K-Line, et av de tre største skipsrederiene i Japan. Han forteller om kulturforskjellene som kom frem under besøket til en annen kunde.

– Jeg skulle spise frokost på flyet, så min kollega varslet kunden om at jeg kun trengte noe lett å spise til lunsj. Japanerne skjønte ikke helt hvorfor, og spurte pent om det var fordi jeg ikke klarte tygge vanlig mat siden jeg er så gammel, sier den 75-årige administrerende direktøren – mens han ler godt.

Forventet levealder i Japan er blant de høyeste i verden, men pensjonsalderen ligger på 60 år.

– Etter hvert må jeg nok tenke på å gi plass til andre. Jeg vil ikke bli noe syvende far i huset, sier Svanes.

Åpen dør-policy
Nylig passerte NAVTOR 189 ansatte hvor 80 jobber i Egersund og sju på Bergens-kontoret.

– Det er mange som lurer på hvorfor verdens største aktør innen maritim teknologi er lokalisert i lille Egersund. Men her er det bygd opp enormt mye verdifull kunnskap om maritim teknologi, sier Svanes.

Ved spørsmål om arbeidskultur, er Svanes tydelig.

– Jeg har en åpen dør-policy. Jeg er også opptatt av å ta vare på våre ansatte og den kunnskapen de innehar. Vi hadde ikke blitt verdens største uten dem, sier Svanes.

NAVTOR eksporterer 90 prosent av tjenestene til utlandet. På verdensbasis har NAVTOR markedsandeler på rundt 20 prosent.

NAVTOR AS
Stiftet: 2011
Hovedkontor: Egersund
Forretningsområde: Maritim teknologi
Antall ansatte: 189
Omsetning 2022: 570 millioner kroner
Driftsresultat 2022: 66 millioner kroner

Lufthansa nær dobler frekvensen på sin direkte rute fra Stavanger til Hamburg.

NAVTOR sine kunder er avhengig av at navigasjonstjenesten er oppe og går til enhver tid. Derfor har de utarbeidet ekstra sikkerhetsmekanismer ved tekniske utfordringer. Foto: NAVTOR 

NAVTOR sine kunder er avhengig av at navigasjonstjenesten er oppe og går til enhver tid. Derfor har de utarbeidet ekstra sikkerhetsmekanismer ved tekniske utfordringer. Foto: NAVTOR 

Flemming Nordestgaard, daglig leder i Lufthansa Group Norway, er svært fornøyd med oppslutningen på Frankfurt-ruten.

Tor Andreas Svanes var nylig i Japan for å signere avtale med K-line. Den norske ambassadøren var til stede. Foto: NAVTOR

Tor Andreas Svanes var nylig i Japan for å signere avtale med K-line. Den norske ambassadøren var til stede. Foto: NAVTOR