Økonomisk rapport: Aktivitetsnivået på vei opp i hotel, restaurant og reiseliv
Reiselivsnæringen er trolig på vei mot lysere tider, til tross for en liten nedgang både i omsetning og driftsresultat.


Etter mange tøffe år opplever vi endelig en opptur her i regionen.
Aktiviteten har tatt seg opp, den svake kronen gjør Norge mer attraktivt for turister, men mange i bransjen frykter konsekvensene om forslaget til ny turistskatt innføres.
Aktiviteten innen hotell, restaurant og reiseliv gikk svakt tilbake i 2023, inflasjonen medregnet. Oppsummert er det likevel et godt år og milelangt unna de tidene etter oljenedturen som gjorde at hele bransjen samlet hadde negative tall fra 2015 til 2019.
– Regnskapsåret 2023 bærer preg av noe post covid. Individual corporate er ikke på samme nivå som 2019 ennå. Driftsresultatet er på samme nivå som året før. Det var også utfordrende med økte lønnskostnader og mindre oversikt i forhold til varekostnader. Energikost spilte også inn på driftsresultatet, sier Eirik Lutsi, direktør ved Clarion Hotel Air.
Tall fra Næringsforeningens økonomiske rapport viser at omsetningen økte noe i 2023 sammenliknet med året før, men driftsresultatet for næringen gikk noe tilbake. I 2023 var omsetningen samlet på 7.711.986.000 kroner, mot 7.835.018.000 året før. Driftsresultatet var i fjor på 213.829.000 kroner, mot 263.026.000 året før – justert for inflasjon.
Bedre i dag
– Situasjonen i bransjen i dag oppleves som mye bedre. Vi leverer en vekst i ebitda på 13.000.000 kroner fra fjoråret, noe vi er meget fornøyde med. Vi har god lønnsomhet på hotellet, sier Lutsi.
En av årsakene er høyere aktivitet i regionen, godt hjulpet av oljeskattepakken som ble vedtatt under koronapandemien.
– Etter mange tøffe år – les oljekrise og covid – opplever vi endelig en opptur her i regionen. Vi har også hatt større arrangementer, da ONS. Summen av høyere aktivitet generelt, flere arrangementer, store konferanser og et næringsliv som etter vår erfaring går relativt bra, ser ut til å føre til et rekordår for Clarion Hotel Air, sier Lutsi.
Høyere aktivitet
Det mest markante som har endret seg, er høyere aktivitet i midtuke. Det er stort sett fullt på alle hoteller tirsdag og onsdag, ifølge Lutsi.
– Samtidig er det flere store prosjekter i regionen, som tar en god del av kapasiteten i byen. Dette er særs positivt for oss.
Der gjør ham også optimistisk med tanke på de neste årene. Det han er langt mindre glad for er næringsministerens forslag til turistskatt.
Symbolsk
– En slik tilleggsskatt vil ikke bare treffe turister, men alle som trenger overnatting, jobb, konferanse og privatreiser. Og indirekte også oss som lever av dette. Sett i lys av at regjeringen har lansert reiseliv som den femte viktigste eksportnæringen, og nylig holdt en pressekonferanse hvor de bevilget en symbolsk sum på 14 millioner i året, er dette forslaget et gedigent mageplask. Man ber norsk reiseliv betale over én milliard i turistskatt, og karakteriserer sin egen pott for storstilt satsing. Det er ikke bra. Nå er dette et forslag som er ute på høring, og ingenting er så langt vedtatt. Ser vi bort ifra dette, tror vi på omtrent samme nivå på belegg og gjennomsnittspris de neste par årene, sier Lutsi.
Les mer om Økonomisk Rapport:
Sammendrag: 41 prosent av overskuddet til næringslivet i Norge kommer fra Stavanger-regionen
Energi: Ned fra i fjor - men nest beste «ever»
Industri: Ny omsetningsrekord i industrien
Bygg og anlegg: Pilene peker opp, men fortsatt utfordrende
Varehandel: Liten nedgang i et utfordrende marked
Bank og finans: Kraftig vekst og nye fusjoner
Minge: Europas sikkerhetsnett
Kommentar: Kunnskapsbasert omstilling