Palmeøy i grønn omstilling 

Den utrolige hagen på Flor og Fjære, som er bygd opp på den vindfulle øya Sør-Hidle, er årets lokasjon for bærekraftskonferansen Pionér 21. september. Endre Bryn Hidlefjord og Hanne Kvernberg Hidlefjord driver i dag den familieeide øya. Ekteparet er i full gang med innovativt bærekraftsarbeid, hvor målet er at øya skal bli selvforsynt.

Øya i sin helhet. Det nye drivhuset rommer jungelrestaurant og vekstproduksjon.   Hagen på Flor og Fjære er et skue for øyet. Foto: Anne Valeur / Flor og Fjære

Øya i sin helhet. Det nye drivhuset rommer jungelrestaurant og vekstproduksjon. Hagen på Flor og Fjære er et skue for øyet. Foto: Anne Valeur / Flor og Fjære

Øya i sin helhet. Det nye drivhuset rommer jungelrestaurant og vekstproduksjon. Hagen på Flor og Fjære er et skue for øyet. Foto: Anne Valeur / Flor og Fjære

Den eksotiske landskapsparken er en av de største reiselivsbedriftene i Rogaland. Hver sommer kommer over 30.000 gjester for å oppleve verdens nordligste palmeøy. 

Flor og Fjære har hatt en fantastisk utvikling de siste årene. Helt siden starten, i 1965, har den familieeide bedriften hatt stor suksess, og i de siste årene har særlig det bærekraftige fokuset satt preg på driften. Deres mål er å gjøre seg selvforsynte på mat, strøm og vann. 

 Drivhuseffekt 
Midt i koronakrisen har de satset i overkant av 50 millioner kroner på et nytt drivhus på 4000m2. Drivhuset rommer blant annet restaurant, blomster-, urte- og grønnsaksproduksjon, samt vinterlagring av planter, og ikke minst spennende ny teknologi. 

 – Sør-Hidle er en øy uten fast veiforbindelse og vannforsyning, det nye drivhuset gjør oss i stand til å utnytte de naturlige ressursene som finnes på øya, sier Endre Bryn Hidlefjord, som i dag driver Flor og Fjære med sin kone, Hanne Kvernberg Hidlefjord. 

– Oppe på taket av drivhuset er det montert 1000 m2 med solceller. Disse gjør oss selvforsynt på strøm gjennom de solfylte dagene på sommeren. Overskuddsenergien fra solcellene blir brukt til oppvarming av vann på vanntanker, som igjen blir brukt til å holde drivhuset varmt gjennom natten, sier han. 

Egen vannproduksjon 
For de som har vært på Flor og Fjære, og har fått med seg alle de flotte dammene og fossefallene som preger hagen, kan en jo ikke unngå å la seg imponere, da øya tross alt er uten offentlig vannforsyning. Vannet i hagedammene er oppsamlet regnvann, og benyttes i tillegg som vanningsvann. Fra det nye drivhuset samler de også nå opp alt regnet som faller på taket og gjenvinner vannet til bruk inne i produksjonen. På denne måten sørger Hanne og Endre for å ha nok vann til å holde liv i blomster og planter gjennom hele året. 

– I 2022 har vi også boret nye borebrønner og installert et eget vannrenseanlegg i drivhuset. Nå kan vi endelig slutte med flaskevann og servere gjestene våre helt rent vann fra øya, forklarer Hanne. Vannet sies å være veldig, veldig godt ifølge ryktene. 

Prisvinnere 
Det bærekraftige arbeideidet har ikke gått upåaktet hen, og ved flere anledninger har bedriften fått anerkjennelse for sin bærekraftige innsats. I 2021 ble de kåret til Månedens Klimabedrift av NHO Rogaland, og kun for noen uker siden ble de bemerket for sitt bærekraftige fokus i anledning Region Stavanger sitt ambassadørtreff. Utmerkelsen ble gitt til Flor & Fjære fordi «de har satt bærekraft i fokus og ledet foran som et godt eksempel for bransjen. De har skapt et unikt møtested som skape oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt», heter det i uttalelsen fra Region Stavanger.  

Endre og Hanne overtok driften i 2019. Foto: Anne Valeur / Flor og Fjære

Endre og Hanne overtok driften i 2019. Foto: Anne Valeur / Flor og Fjære.  

Endre og Hanne overtok driften i 2019. Foto: Anne Valeur / Flor og Fjære.  

Bak disse dørene ønsker vi velkommen til Pionér 21. september Foto: Flor og Fjære. Foto: Anne Valeur / Flor og Fjære  

Bak disse dørene ønsker vi velkommen til Pionér 21. september. Foto: Anne Valeur / Flor og Fjære.

Bak disse dørene ønsker vi velkommen til Pionér 21. september. Foto: Anne Valeur / Flor og Fjære.

Flor og Fjære ble overrakt Region Stavanger sin ambassadørpris i april 2023.04.03  Foto: Region Stavanger / Lars Idar Waage.

Flor og Fjære ble overrakt Region Stavanger sin ambassadørpris i april 2023.04.03  Foto: Region Stavanger / Lars Idar Waage. 

Flor og Fjære ble overrakt Region Stavanger sin ambassadørpris i april 2023.04.03  Foto: Region Stavanger / Lars Idar Waage. 

Regnvann sørger både for dammer og fossefall i hagen. Foto: Anne Valeur / Flor og Fjære.

Regnvann sørger både for dammer og fossefall i hagen. Foto: Anne Valeur / Flor og Fjære.  

Regnvann sørger både for dammer og fossefall i hagen. Foto: Anne Valeur / Flor og Fjære.  

Tradisjonen tro 
Flor og Fjære er et vakkert eventyr, og en fin familiefortelling, som har gått i arv i generasjoner. Det hele startet i 1965, da Åsmund og Else Marie Bryn kjøpte en forblåst husmannsplass på nordspissen av Sør-Hidle. Her bygget de en familiehytte. I 1987 startet Åsmund å beplante området. Etter hvert ble hagen større og større. Flor & Fjære tok form og folk strømmet til. I 1995 åpnet sønnen Olav og kona hans Siri restauranten. Nå er det tredje generasjon, Endre og Hanne, som har overtatt, og planene for nye utvidelser er klare.

 – Vi har som mål å tilføre noe nytt før hver sesong, så det er stadig forandring og utvikling sier Endre, som selv om han har overtatt driften, fortsatt har stor hjelp av resten av familien.  

Pionerer 
Det er Hanne og Endre som vil ta imot oss på Pionér i september. I tillegg til å vise oss rundt i hagen, vil de fortelle oss mer om hvordan de jobber med bærekraft. Med det nye drivhuset på plass, har de flytte blomsterproduksjon og vinterlagring av planter inn til øya. På denne måten unngår de utallige transportetapper med lastebil.  

– Når blomstene flytter ut i hagen før sesongstart, overtar produksjon av urte- og grønnsaker som benyttes i maten som serveres i restauranten sier Endre. 

– Alt vi dyrker serveres til gjestene. Vår kjøkkensjef,André Mulder, er opptatt av rene natursmaker av de beste lokale råvarene. Pionér-gjestene vil selvfølgelig få både se og smake, de egenproduserte og ureiste urtene og grønnsakene, avslutter hun.  

Pionér 2023 avholdes 21. september på Flor og Fjære. Felles båtavgang kl. 0815. 

Mer informasjon og påmelding her: https://www.naeringsforeningen.no/moeter/pionèr2023/ 

I det nye drivhuset produseres og oppbevares planter og urter. Foto: Flor og Fjære / Anne Valeur.

I det nye drivhuset produseres og oppbevares planter og urter. Foto: Flor og Fjære / Anne Valeur. 

I det nye drivhuset produseres og oppbevares planter og urter. Foto: Flor og Fjære / Anne Valeur.

I det nye drivhuset produseres og oppbevares planter og urter. Foto: Flor og Fjære / Anne Valeur.