PROFILEN: Et helt nytt kapittel

Han har jobbet som røkter og logistikkleder, vært innehaver av en biljardsalong og tatt sin ungdomstørn som generalsekretær. Men først og fremst har han sittet på Stortinget – i opposisjon så vel som i posisjon. Det siste var definitivt morsommere.

Roy Steffensen har sittet på Stortinget i snart tre perioder, og er ikke den eneste fra Rogaland som ikke ønsker gjenvalg.

Roy Steffensen har sittet på Stortinget i snart tre perioder, og er ikke den eneste fra Rogaland som ikke ønsker gjenvalg.

Nå er det nok. Tolv år på tinget får holde, mener Roy Steffensen (44). Til glede for noen – til sorg for andre. Selv gleder han seg mest til å skrive et nytt kapittel, avstå fra all pendling og finne på noe helt nytt. Så langt har han satt seg et konkret mål: Han skal bli norgesmester i biljard innen fem år.

FAKTA: Roy Steffensen

Alder: 45

Sivil status: Samboer og småbarnspappa

Bosted: Sandnes

Aktuell: Avtroppende stortingspolitiker

Roy Steffensen har fortsatt lenge igjen til pensjonsalder, men i stortingssammenheng er han allerede blitt en godt voksen mann. Representantene blir stadig yngre. Det synes ikke Steffensen er spesielt gledelig.

– De som ble valgt inn i 2021 var tidenes yngste Storting i moderne tid. Jeg tror Norge skiller seg ut i Europa. Statsråder som befinner seg i 30-årene finnes knapt i noe annet land. Dette gjenspeiler seg også i partienes nominasjonsprosesser. Jeg vet ikke hvorfor det er blitt slik.

– Er det bra?

– Nei, jeg synes ikke dette er utelukkende positivt. Mange kommer inn rett etter studier, har noen års erfaring fra andre politiske roller og har gått politikerskolen. Når man får inn stadig yngre folk med samme bakgrunn og fra samme typer miljø, innebærer det også flere som mangler både bredere livs- og arbeidserfaring.

– Er det å bli valgt inn på Stortinget i større grad blitt et karrierevalg?

– Det vet jeg ikke, men det er jo synd om det er blitt slik at å få posisjonen er viktigere enn hva man kan gjøre med den. Akkurat dette merket vi en stor forskjell på våre statsråder og Høyres statsråder, da Frp kom i regjering. Jeg opplevde at hovedmålet for Høyre sine statsråder var å komme i den posisjonen, mens for Frp sin del startet den jobben når vi var kommet i posisjon. Vi hadde vært i opposisjon i 40 år og hadde masse vi ønsket å gjennomføre. Det var drivkraften, men det var vanskeligere å engasjere statsråder fra Høyre på samme måte. 

Jeg opplever nok at ideologi har fått mindre plass også i Stortinget
Roy Steffensen

Posisjon versus opposisjon

Samtidig innrømmer Steffensen glatt at det var kjekkere å sitte på Stortinget da partiet var i posisjon.

– Det er litt mindre motiverende når man skriver merknader og forslag vi vet ikke blir vedtatt. Da får man også tid til å tenke på de mindre glamorøse sidene ved stortingslivet som pendling, hybelliv, barnebursdager og forestillinger man går glipp av og så videre. 

– Lever man i en slags boble som fulltidspolitiker?

– Det ligger en fare i at politikk blir altoppslukende, og at miljøet man ferdes i blir veldig ensartet. Da kan man havne i en boble der man har mindre kontakt med virkeligheten der ute. Personlig har jeg vært veldig opptatt av å ta vare på Kvitsøy-gjengen og personer som er helt utenfor politikken. Det gjør at man ofte får andre perspektiver når man diskuterer dagsaktuelle problemstillinger. 

Endring
Steffensen har merket en endring i holdningen til politikere. Før – da han deltok i sosiale sammenkomster – opplevde han at andre ønsket å snakke med ham fordi han var stortingspolitiker.

– Det opplever jeg fortsatt, men det nye er at politikere i større grad vitses om. Enten det dreier seg om en reiseregning eller pendlerbolig. Jeg bidrar til å vitse om det selv da, og sa vel til Morgenbladet i anledning nei til gjenvalg at «12 år i dette kriminelt belastede miljøet får holde». Tilliten til norske politikere er fortsatt høy, men vi har kommet inn i et spor hvor ulike skandaler har satt sitt preg på forholdet til politikere. Det er selvforskyldt, fordi mange politikere har trampet skikkelig i salaten.

Skandaler

– Er det tilfeldig at det har vært så mange saker de siste årene knyttet til alt fra reiseregninger, skattespørsmål, mastergrader, butikktyveri og inhabilitet?

– Det er et vanskelig spørsmål å svare på. Det finnes en bok som heter «Politiske skandaler» som går fram til 2017. Hadde man skrevet en ny fra 2017 og fram til i dag, ville den nye boken trolig blitt tykkere. Et eller annet har skjedd. Men om det skyldes pressens rolle, om noe har endret seg i forhold til hva som er akseptabelt jamfør MeToo – jeg vet ikke. Jeg kan i alle fall ikke si at politikere har et dårligere moralsk kompass i dag enn før.

Men han er overrasket over omfanget av saker i den perioden han selv har sittet på Stortinget, og kan ikke helt forstå at det ikke har ringt en eller annen bjelle hos flere av dem som har havnet i medias søkelys og der håndteringen har fått konsekvenser. 

Følge av flere

Roy Steffensen er ikke den eneste som foran neste års stortingsvalg allerede har varslet at han ikke tar gjenvalg. Partikollega Terje Halleland er en annen, og både Torstein Tvedt Solberg og Hadia Tajik fra Arbeiderpartiet og Tina Bru fra Høyre har gjort det samme. Steffensen tror ikke det er tilfeldig. Motivene er forskjellige, men for mange av dem handler det om at de er i en alder der man ønsker å prioritere familielivet med små barn.

– Jeg ble selv valgt inn da jeg var 33 år. Da kan det ikke komme som noe sjokk at jeg gir meg i en alder av 45. Fotballtrenere og politikere flest blir som regel kastet av sine egne til slutt, så sånn sett er det befriende å kunne varsle sin egen avgang mens man fortsatt er ønsket.

– Hva har vært mest interessant å jobbe med i disse årene?

– Det jeg er mest fornøyd med er at vi som parti i regjering faktisk ble gjenvalgt etter fire år. Det var absolutt ingen selvfølge. Av konkrete saker som har vært viktige for Rogaland vil jeg trekke fram arbeidet med å få på plass et nytt sykehus, selv om jeg synes det er tragisk at vi nå har kommet i en situasjon hvor vi må leve med et delt sykehus i mange år.

Rogaland

– Opplever du at det er vanskeligere for Rogaland som relativt rikt fylke å få gehør for kravet om nytt sykehus, nye veier eller flere statlige bedrifter enn tilfellet er i andre regioner?

– Jeg opplever nok at andre i mindre grad synes synd på Rogaland enn andre fylker. Man tror kanskje at vi på mange områder ikke har de samme utfordringene, men man kan jo bare kjøre E39 fra Rogaland til Oslo og sammenligne veinettet. Vi henger etter på noen områder. Det er ingen tvil om at Rogaland er et rikt fylke, med mye verdiskapning. Men samtidig – og på grunn av det – har vi heller ikke for vane å reise inn til Oslo i samlet flokk med krav. Jeg er stolt av å være fra Rogaland nettopp på grunn av den tilnærmingen rogalendingene ofte har om at vi vil løse ting selv.

– Det trigger liberalisten i deg?


– Ja, det gjør det. Det skal ikke være mer lønnsomt å stå utenfor Stortinget å rope enn å løse ting selv.

 

Skjæringspunkt
Han føler seg ikke ferdig som politiker, og om han får muligheten til det vil han fortsatt engasjere seg politisk etter den siste perioden på Stortinget.

– Det er mange uløste ting i samfunnet som jeg godt kunne tenkt meg å jobbe videre med og vært med å løse. Men det avhenger også av hvilken jobb jeg går inn i, og hvilken mulighet jeg har til å være aktiv i samfunnsdebatten. Jeg har lyst til å jobbe med noe i skjæringspunktet politikk, samfunn, næringsliv og kommunikasjon. Det handler også om de erfaringene jeg har bygget opp og at jeg vet hvordan ting fungerer.

I motsetning til en del andre politikere, har han en god del erfaring fra arbeidslivet fra før.

Det han er helt sikker på er at han får mulighet til å være mer til stede med familien, og også mer tid til å dyrke andre interesser. En av dem er biljard, en annen å kunne være til stede på Viking sine hjemmekamper.

 

Det perfekte spill

– Interessen for biljard handler først og fremst om et konkurranseinstinkt. Mestringsfølelsen jeg får av å spille et perfekt spill har jeg aldri opplevd på andre områder. Jeg vet at jeg på mitt aller beste kan slå alle i Norge, og også handle opp med verdensstjerner.

Interessen startet da han gikk på videregående på St. Olav i Stavanger og fikk seg jobb i den daværende biljardsalongen på Løkkeveien. De første ti årene på Stortinget fikk han spilt svært lite, men de siste par årene har han gjenopptatt treningen i Oslo et par ganger i uken.

– Jeg har satt meg som mål å bli norgesmester innen fem år.

Sykling er en annen hobby han setter pris på. Et ødelagt kne har gjort at han ikke har kunnet dyrke den interessen i særlig stor grad den siste tiden, men han håper det skal la seg reparere.

– Jeg har en landeveissykkel og har syklet masse rundt i distriktet. Det synes jeg er helt fantastisk. Men jeg liker også å gå i terreng, enten det dreier seg om steder i Rogaland eller i skotske høyfjell – og gjerne med en podkast på øret. I tillegg har jeg fått meg en packraft – en oppblåsbar gummibåt jeg kan ha med i sekken – som jeg kan bruke til å fiske om jeg finner et vann. Jeg håper å kunne få benytte den mye i sommer. 

Ideologi og skole


Steffensen er født og oppvokst på Kvitsøy, og flyttet til Stavanger og på hybel før han fylte 16 år. På videregående havnet han i en politisk engasjert klasse med blant annet Trond Birkedal og daværende leder i Rogaland SU, og på skolen gikk også lederen for Rogaland Unge Høyre.

– For meg handlet partivalget først og fremst om ideologi, og vi diskuterte mye politikk både i klassen og i friminuttene.

Steffensen bodde i Stavanger fram til han var 23 år. I 2003 ble han generalsekretær i FpU og flyttet til Oslo, og startet også utested og biljardsalong i hovedstaden. Deretter bar det tilbake til Stavanger hvor han først jobbet som trafikkoordinator for et budbilfirma før han vendte tilbake til Kvitsøy og fikk jobb i lakseoppdrettsnæringen. Den jobben satt han i fram til han ble valgt inn på Stortinget i 2013. Da hadde han et par år tidligere vært med på å starte Kvitsøy FrP og også sittet som varaordfører på Kvitsøy.

– Jeg hadde aldri noen ambisjoner om Stortinget, men da Ketil Solvik Olsen bestemte seg for å ikke ta gjenvalg pekte både FpU og flere lokallag på meg. 

Liberalisten

Steffensen er liberalist, og opptatt av forholdet mellom stat/byråkrati på den ene siden og enkeltmenneskets frihet og valg på den andre. Som mange andre opplever han at de ideologiske skillelinjene i politikken betyr mindre i dag enn før. På den ene siden av kommunegrensen kan Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet samarbeide fint om det meste gjennom flere år, på den andre siden av grensen er de samme partiene bitre motstandere.

– Jeg opplever nok at ideologi har fått mindre plass også i Stortinget. Nå diskuterer vi mer dag til dag-politikk. Jeg tror at interessen for politikk utvilsomt ville økt dersom debatter var mer ideologisk preget. I dag betyr personkjemien mye i politikken, ikke minst i forhold til muligheten for samarbeid – også i rikspolitikken.