PROFILEN: Han som plutselig ble ordfører

Dette tenker Stavanger-ordfører Tormod Wilson Losnedal (H) om næringsliv, olje og gass, havvind, sentrumsutvikling og samarbeid med nabokommunene.

Tormod Wilson Losnedal (H) ble ordfører i Stavanger oktober 2024.

Tormod Wilson Losnedal (H) ble ordfører i Stavanger oktober 2024.

Utad må vi står samlet. Slik får vi utnyttet tyngden vår region har. 
Tormod Wilson Losnedal

Tormod Wilson Losnedal

  • Alder: 37 år
  • Sivilstatus: Samboer, tre barn
  • Bosted: Kannik, oppvokst på Madla
  • Aktuell: Ny ordfører i Stavanger, fra oktober 2024

«Javel, du skal inn i det aller helligste». Det er folkene og apparatet rundt ordføreren som kommer med kommentaren når Næringsforeningen er på vei opp heisen til ordførerens kontor. Innerst i hjørnet. Utenifra kunne det muligens vært boden hvor dyre robotstøvsugere blir oppbevart, men når dørene åpnes, åpenbares et svært kontor. Det er nesten som en leilighet. Sofa, lounge, stort møtebord med storskjerm, balkong, utsikt, kunst og til med et juletre. Det skal ikke stå på fasilitetene til ordføreren i Stavanger, Europas energihovedstad.

Den ferske Høyre-ordføreren Tormod Wilson Losnedal smiler. Han er lett på foten. Godt humør. Rosenkilden treffer ham like før jul. Det politiske dramaet er over, for nå. Budsjettet er i boks etter intense forhandlinger. Senterpartiet «skiftet side». Høyre og flertallspartiene med Losnedal i spissen fikk flertall. Nå er det snart jul. «Bare kjekke og koselige «ordfører-ting» gjenstår før den 37 år gamle trebarnsfaren kan nyte noen fridager med familien. Losnedal puster ut mens han setter seg godt til rette i sofaen. Åpner en boks cola. Han har tid til å snakke «med næringslivet og di».

– Hvordan det har vært den siste tiden? Veldig travelt. Jeg gikk rett fra pappaperm til tre dager på jobb som gruppeleder for Høyre. En uke senere ble jeg enstemmig valgt til ordfører, og satt på podiet med klubba. Det lå litt i kortene at det skulle bli slik, men ting gikk fort. Så har det vært intenst å få på plass budsjettet.

Han skulle gjerne fått ordførervervet etter et vanlig valg, etter en valgkamp hvor man driver valgkamp som en ordførerkandidat. Losnedal har vært en «golden boy» i Stavanger Høyre. En fremtidig ordførerkandidat. Han som skal ta over, men det skulle gjerne ikke skje så tidlig, og ikke på måten det skjedde på – midt i en periode. Større fallhøyde? Losnedal tror ikke det. Det er lenge til neste valg. Mye kan gå godt, mener han.

Slik startet det

For dem som ikke følger stavangerpolitikken nøye, var Tormod Wilson Losnedal for mange et litt ukjent og nytt navn. 37-åringen, som er utdannet statsviter fra Universitetet i Bergen, var aldri medlem av et ungdomsparti.

– Jeg er ikke blant dem som har blitt oppfostret i partiet, gått gradene og fått politikk inn med morsmelken. Samfunnsengasjert, ja, men ikke partipolitisk.

Etter studiene jobbet Losnedal i politisk sekretariat i Randaberg kommune.

– Det var midt i kommunesammenslåingsprosessen. Jeg satt der og fikk på en måte se hvordan de ulike partiene argumenterte sakene sine. Hvordan politikk fungerer. Det var lærerikt.

Så åpnet det seg en mulighet på rådhuset i Stavanger. Politisk rådgiver for Høyres bystyregruppe. Losnedal fikk jobben. John Peter Hernes var gruppeleder. Christine Sagen Helgø ordfører. Losnedal satt både tett på og var en del av makten.

– Jeg tror det kan være en fordel å ikke være en person som har gått gradene i partiet. Det er viktig å dra inn nye folk. Folk som har gjort andre ting enn bare politikk. Men må ha begge deler. En god miks av mennesker som er politikere.

Brenner for sentrum

Byutvikling og spesielt Stavanger sentrum var én av grunnene til at Losnedal ble med i politikken. Og plutselig er vi inne på kompetansebehovet Stavanger-regionen trenger.

– For å være en attraktiv by i en attraktiv region må man ha et attraktivt sentrum. Vi som bor her synes vi har et fantastisk sentrum, men for de mest internasjonale blir det kanskje litt lite spannede. Jeg ønsker et sentrum hvor det er liv og røre hele døgnet. Jeg vil ha enda flere arbeidsplasser i sentrum, flere boliger, sier Losnedal.

Stavanger-regionen konkurrerer om de gode hendene og kloke hodene. Ikke med Bergen og Oslo, men hele verden – understreker Losnedal. 

Attraktiv region: – Start med våre egne ungdommer

– Vi snakker mye om hvordan vi skal tiltrekke oss folk og kompetanse. Hvordan regionen skal tiltrekke oss exapts og nøkkelkompetanse. Jeg tror den lavthengende frukten er vår egen ungdom. De som er ute og studerer i andre byer og i utlandet. Hvis ikke vår egen ungdom vil komme hjem igjen, flytte tilbake til Stavanger-regionen for å etablere seg og jobbe, hvem vil da bo her? Ungdommene i dag har alle muligheter i verden. De har aldri vært mer internasjonale. De har hele verden som sin lekegrind. Da må Stavanger, som by og region, være så attraktiv at de som har oppvokst her ønsker å komme tilbake, sier Losnedal.

Han er ikke imot at ungdommen skal studere andre steder enn Stavanger.

– Egentlig må vi hylle at folk ønsker å dra ut. Historisk har vi alltid hatt en utfartstrang i denne byen. Vi skal dra ut, sjekke ut, oppleve, erfare og tilegne oss kunnskap og kompetanse. Siddiser må gjerne jobbe andre steder, men når det er på tide å virkelig etablere seg, så ønsker vi å få dem tilbake hit – før de blir gode skattebetalere i Oslo eller nullskattytere i Singapore, sier Losnedal og smiler.

Ordføreren er glad i byen sin, og regionen.

– Vi er allerede en veldig internasjonal storbyregion. Bare Stavanger har innbyggere fra 190 nasjoner. Klart det appellerer. Vi er store nok til at det bør generer tilflytting. At folk utenifra synes det er spennende å flytte hit.

Losnedal remser opp natur, fjell, sjø, fjord og strand. Nærhet til flyplass og ikke minst et mangfoldig næringsliv.

– Kommunen kan legge til rette med gode skoler, og barnehager, men det er næringslivet som må dra lasset og kunne tilby gode jobber. Skoler og barnehager kan være så gode de bare vil, om ikke jobbene er der, nytter det ikke. Kommune og privat næringsliv spiller hverandre gode sammen med akademia. Slik at vi utdanner den rette kompetansen, har de rette og mest oppdaterte utdanningene, sier Losnedal.

Næringslivet: – Her det skjer

På kontorpulten ligger Økonomisk Rapport, som utgis av Næringsforeningen og Handelshøgskolen på UiS. Rapporten, som kommer ut årlig, viser at næringslivet i Stavanger-regionen hadde sitt neste best år «ever» i 2023.

– Det er jo her det skjer. Det er her de største verdiene i Norge skapes. Vi har et fantastisk næringsliv med mange attraktive jobber for både egne innbyggere og tilflyttere. Så synes jeg at vi alltid skal strekke oss etter å bli enda bredere. Stavanger-regionen har allerede et godt gründermiljø. Her tør vi å satse. Vi er risikovillige, og har en kultur for å få ting til.

Losnedal er engasjert. Han mener Norge bør fortsette oljeutvinningen, lete og finne mer olje og gass.

Hva med havvind? Er det å kaste penger ned i et svart hull, eller bør det offentlige subsidiere i startfasen?

– Noen ganger er det enkelte næringer som samfunnet vil ha bruk for i framtiden, som er helt avhengige av offentlig hjelp nå. Vi må tenke langsiktig. Dersom man trekker seg og mister troen, så er jo alt tapt. Når man først har satt i gang et system og maskineri, satt av penger og næringslivet forventer dette, så er det noe med å ikke trekke ut pluggen. Det handler om forutsetninger. Dette er noe næringslivet må ordne, så skal myndighetene legge til rette så godt som mulig. Jeg tror ikke det offentlige er gode på å velge «vinnere». Det får være næringslivets oppgave å «få det til», sier Losnedal. 

Samarbeid med naboene

Stavanger-ordføreren sier samarbeidet med nabokommunene er veldig godt.

– Jeg har en god tone med alle de andre ordførerne og de som styrer på Nord-Jæren. Nå er det nesten bare Høyre-ordførere rundt omkring, kanskje det hjelper litt. Neida, det er fornuftige folk i ledelsen rundt omkring.

Losnedal tar en ørliten tenkepause og trekker pusten. Det ser ut som at han har noe på hjertet.

– På Nord-Jæren har vi ett felles bo- og arbeidsmarked. Da er det utrolig viktig at vi snakker godt sammen. At vi ikke henger oss for mye opp i hva som er best i egen kommune. At vi er enige om hva som er det beste for hele regionen. Vi må kunne snakke sammen og diskuterte og bli enige internt først. Når vi er på tur skal vi selge oss som én region. Utad må vi står samlet. Slik får vi utnyttet tyngden vår region har. Vi er tross alt Norges tredje største byregion, men det blir ikke oppfattet slik av resten av landet dersom vi skal strides og konkurrere oss imellom. Gjør vi det blir vi plutselig nummer fire og åtte på lista, poengterer Losnedal.

– Jeg kommer ikke til å kjøpe kaker til bedrifter som flytter fra Sandnes til Stavanger, for eksempel. Når det kommer nyetableringer, må det på død og liv ikke være i Stavanger. Det viktigste er at arbeidsplassene kommer til regionen, sier Losnedal, som legger til at hans ordførerkolleger er på «absolutt samme linje» som han selv.