Trainee SørVest: – Bygger både ansatte og bedrift

500 nyutdannede håper flere bedrifter i Stavanger-regionen blir partnerbedrift i Trainee SørVest. Programmet tiltrekker viktig kompetanse og betyr mye i rekrutteringen for bedriftene som er med.

Årets kull. Foto: Maria Mår Johansen

Årets kull. Foto: Maria Mår Johansen

– Trainee SørVest tiltrekker relevant kompetanse til regionen, og vi ønsker at enda flere bedrifter blir med, sier prosjektleder og programansvarlig Christin Møller. 

I begynnelsen av januar er det tid for annonsering etter nytt kull til Trainee SørVest, for oppstart høsten 2025. Programmet ble etablert av Næringsforeningen og Universitetet i Stavanger for å tiltrekke og beholde kompetanse i regionen. Nå håper prosjektleder Møller at enda flere bedrifter vil ansette dyktige trainees. 

– Interessen blant de nyutdannede er veldig stor. Hvert år har vi godt over 500 søkere fra inn- og utenlandsstudier. Årets kull består av 18 trainees med tverrfaglig studieretning, og er oppvokst ulike steder i landet, sier hun.

– Søkernes kompetansenivå er veldig høyt, og bedriftene som er med vil få inn ambisiøse og lærevillige trainees.  All erfaring viser at dette er kandidater som ønsker ansvar, som lærer og leverer fort. I tillegg er de svært gode ambassadører for bedriftene, fortsetter Møller. 

Næringsforeningen har tatt en runde med tre bedrifter som har god erfaring med Trainee SørVest gjennom flere kull.

Christin Møller, prosjektleder Trainee SørVest.

Christin Møller, prosjektleder Trainee SørVest.

Aider: – Gjør oss mer konkurransedyktige

Aider er et kompetansehus som leverer tjenester innen regnskap og økonomi, med 70 ansatte på avdeling Forus.

Aider skal i 2025 ansette sitt sjette kull. 

– Trainee SørVest er en veldig god måte å gi nyutdannede en god start på karrieren og arbeidslivet. Det er en trygg og sikker bro fra skolebenken til arbeidslivet, og er en god måte å rekruttere folk, sier Marie K. Grastveit, regionleder i Aider Sørvest. 

Det er press i arbeidsmarkedet. Det er kamp om folk. Et attraktivt traineeprogram tiltrekker seg gode ansatte. 

– Programmet gjør oss enda mer konkurransedyktige på rekruttering, og er en god investering for bedriften. Man bygger et fundament som også gjør at ansatte har lyst til å bli værende i bedriften over tid, legger Grastveit til.

Fra venstre: Marie K. Grastveit, regionleder i Aider Sørvest, Sigrid Myklebust og Magnus Vestre Andersen.

Fra venstre: Marie K. Grastveit, regionleder i Aider Sørvest, Sigrid Myklebust og Magnus Vestre Andersen.

Aider har også sitt eget traineeprogram. Likevel synes bedriften det er verdifullt å være em del av Næringsforeningens program. 

– Det kan være heftig å være ny i arbeidslivet. I Trainee SørVest får våre folk også treffe nyutdannede i andre selskaper og bransjer. De deler utfordringer, lærer av hverandre og får et innblikk i hvordan andre bransjer og selskaper gjør ting, sier Grastveit. 

Regnskapsrådgiver Magnus Vestre Andersen er en del av 2024/2025-kullet. 

– Traineeprogrammet er veldig nyttig. Når man studerer, lærer man bare om faget. I Trainee SørVest får man et bredt faglig perspektiv. Man får forelesere innen mange fagfelt. Utrolig nyttig og veldig sosialt, sier Vestre Andersen. 

Sigrid Myklebust, som også er regnskapsrådgiver, var en del av fjorårets kull. Hun er fra Haugesund og studerte på NTNU i Trondheim. 

– Å være en del av Trainee SørVest har hjulpet meg å bli bedre integrert i regionen. Både hva man kan gjøre på fritiden, nye venner og nettverk og enda bredere tverrfaglig kompetanse, sier Myklebust.

Dette er Trainee SørVest: 

  • I 2019 etablerte Næringsforeningen i Stavanger-regionen Trainee SørVest, i samarbeid med Universitetet i Stavanger. Formål er å tiltrekke og beholde riktig kompetanse til bedrifter i regionen. 
  • 9 av 10 får tilbud om jobb i bedriften, og 95 prosent bor og jobber fortsatt i regionen etter programmet. 
  • Trainees blir ansatt i bedriften, og i ett år følger de parallelt et månedlig program som bidrar til faglig og personlig utvikling. Nyutdannede får en unik start på karrieren, og tilfører bedriften en ekstra verdi.    

Hvorfor bli en traineebedrift? 

  • Styrker bedriftens posisjon i kampen om å rekruttere ny kompetanse.
  • Bedriften velger selv hvilken kompetanse man ønsker.
  • Det er ingen begrensning på om bedriften er liten eller stor, eller hvilken bransje eller sektor du tilhører. 

Martin Bua Rønhovde er trainee i årets kull. Håkon Bakke er var en del av fjorårets kull. Begge jobber sammen i Blue Planet på Ullandhaug.

Martin Bua Rønhovde er trainee i årets kull. Håkon Bakke er var en del av fjorårets kull. Begge jobber sammen i Blue Planet på Ullandhaug.

Blue Planet: – Helt avgjørende for rekrutteringen

Eivind Helland, administrerende direktør i Blue Planet på Ullandhaug, sier Trainee SørVest er meget viktig for rekrutteringen. 

Eivind Helland, administrerende direktør i Blue Planet.

Eivind Helland, administrerende direktør i Blue Planet.

– Vi søker en spiss kompetanse, for eksempel en femårig spesialutdannelse innen havbruk. Selv om havbruk er en voksende bransje, har vi ikke denne utdanningen i Rogaland. Vi er helt avhengig av å hente arbeidskraft fra andre steder i landet. Da er programmer som Trainee SørVest helt avgjørende. Om en region skal være attraktiv for gode kandidater er det helt avgjørende med slike tiltak, understreker Helland. 

Blue Planet tilbyr rådgivningstjenester for akvakulturnæringen innenfor en rekke områder.

Helland mener det er flere bransjer som er i samme situasjon som Blue Planet.

– Å kunne tilby et program som både setter søkelys på det faglige og det sosiale er utrolig viktig. Både som arbeidssted og et sted man kan etablere seg. Det er et fortrinn i konkurransen med andre regioner, mener Helland.

Blue Planet har vært traineebedrift siden 2021. Martin Bua Rønhovde er i årets kull. Han er oppvokst flere steder i Norge, og tok utdanningen sin på Universitetet i Bergen. Stavanger hadde han så vidt besøkt før han flyttet hit.

– Gjennom Trainee SørVest blir man både kjent med byen, regionen, folkene og mulighetene i arbeidsmarkedet, sier Bua Rønhovde, som flyttet til regionen på grunn av jobbmuligheten. Det var også på sterk oppfordring fra studiekompisen fra Bergen, Håkon Bakke, som var en del av forrige Trainee SørVest-kull. 

– Det er tak i rogalendingene

– Selv om jeg aldri hadde vært i Stavanger før, var det spennende jobbmuligheter som fikk meg til byen. Man merker at næringslivet står sterkt her. Folk er litt mer fremoverlent her i forhold til Bergen hvor jeg studerte. Det er tak i folk, sier Bakke. 

Begge har blitt veldig glad i regionen. 

– Jeg kom for jobben, men etterpå har jeg oppdaget hvor flott regionen er. Jeg ble positivt overrasket over alt man kan gjøre, både i naturen og i byen. Det er noe for enhver smak. Selv bor jeg ved Orrestranda. På sikt satser jeg på å surfe før jobb, sier Bua Rønhovde. 

– Som tilflytter har man ikke nettverket når man kommer hit. Gjennom Trainee SørVest treffer man andre i samme situasjon som en selv. Det hjelper på det sosiale når man er ny på et sted, sier Bakke. 

Den rogalandske gründerånden er til stor nytte for kompisene. I studietiden etablerte de selskapet Urban Ocean, som går ut på å «plante» blåskjell i Oslofjorden. 

– Vannkvaliteten i Oslofjorden er elendig. Det er helt dødt. Så og si ingen fisk. Dette har skjedd på grunn av for mye næringsstoffer fra mennesker og jordbruk. Blåskjellene spiser overskuddsnøringsstoffene og skaper nytt liv i fjorden, forklarer Bakke, som håper å skalere til flere steder i landet på sikt.

Bertelsen & Garpestad: – Blir bedre i faget og som mennesker

Alexander Bertelsen Helland og Julie Hansen.

Alexander Bertelsen Helland og Julie Hansen.

Tidligere trainee og nå mentor, Julie Hansen, HR-sjef Ida Birkeland Grova og én av årets trainees, Alexander Bertelsen Helland.

Tidligere trainee og nå mentor, Julie Hansen, HR-sjef Ida Birkeland Grova og én av årets trainees, Alexander Bertelsen Helland.

I Egersund har entreprenørbedriften Bertelsen & Garpestad vært en del av Trainee SørVest siden oppstarten av programmet. I årets kull har de fire trainees.

– Det er rift om hodene og hendene, ingeniører og fagarbeidere. Trainee SørVest bidrar til å tiltrekke kompetansen vi trenger, sier Ida Birkeland Grova, HR-sjef i B&G. 

– Når «alle» er på jakt etter de samme folkene, er det viktig å skille seg ut og kunne tilby et program som Trainee SørVest, legger hun til. 

Trainees skal være «på toppen» av arbeidskraften bedriften trenger, men i B&G får de raskt ansvar, og de bidrar fra start. 

I år er prosjektingeniør Alexander Bertelsen Helland en del av årets kull. Julie Hansen, som er fagansvarlig ytre miljø og bærekraft, var en del av 2021/2022-kullet. 

– Jeg mener vi blir bedre i vårt fagfelt og vi utvikler oss også som mennesker. Man bygger en bredere tverrfaglig kompetanse og får innblikk i andre bransjer, sier Bertelsen Helland. 

– I programmet er vi innom ulike tema, og Næringsforeningen er flinke til å finne ting som treffer alle, selv om vi er i forskjellige bransjer, sier Julie Hansen, som i dag også er mentor. 

– Som mentor hjelper jeg med arbeidsoppgaver, og er en sparringspartner på det å være ny. Jeg følger opp og sørger for at arbeidshverdagen er positiv og at de utvikler seg, forklarer hun. 

Bertelsen Helland sier det kan være utfordrende å gå rett fra skolebenken til jobb. Å være en del av Trainee SørVest, hvor man treffer andre som er i samme situasjon, er en god og trygg bro fra skolebenken og ut i arbeidslivet. 

– Denne erfaringer er gull verdt. Man blir tryggere i jobben. Jeg tror man blir flinkere og bedre både som person og ansatt, sier han.