Finalist IV: Westcontrol AS

Den 37 år lange tradisjonen fortsetter. Årets bedrift er en prisutdeling som Næringsforeningen i Stavanger-regionen og Handelsbanken står bak. I år blir den prestisjetunge prisen delt ut 16. november på Atlantic Hall med rundt 300 gjester.
Les mer om én av fem finalister 👇🏻

Foto: Westcontrol AS

Foto: Westcontrol AS

Høyteknologisk tjenestehus på Tau

Westcontrol er finalist til årets bedrift for andre året på rad. Administrerende direktør mener synlighet gjennom de flotte kundene og kulturen på arbeidsplassen er grunnen.

Westcontrol ble startet av en lokal gründer, Mikal Dreggevik, i 1989. I eget bygg i industriområdet Nordmarka utenfor Tau har Westcontrol et team av ingeniører, elektronikere og teknikere som utvikler og produserer dippedutter, bokser og programmer.

– Vi er veldig glade i Mikal. Han var «gal» nok til å sette ting i gang slik som gründere skal gjøre, sier administrerende direktør Leif Petter Skaar.

Ambisiøse fra start
Tilbake i 1994 ansatte Mikal Dreggevik sin gamle kollega, Leif Petter Skaar. Allerede på den tiden hadde de ambisiøse mål for selskapet.

– Sammenlignet med omsetningen på 6,5 millioner kroner i 1996 har vi økt omsetningen med hundregangen. Det har vært en fantastisk reise, mimrer Skaar.

Spesielt de tre siste årene har vært gode for Westcontrol. Prognosene for 2023 viser en forventet omsetning på 1,1 milliarder kroner.

– Vi har likevel brukt den økte omsetningen på investeringer. Vi har bygd ut fabrikken vesentlig og lagt ned omtrent 120 millioner kroner i bygg, produksjonsmaskiner og roboter for å vokse mer. Det er kapitalkrevende å vokse, sier Skaar.

God vekst skyldes kundene
Westcontrol har et bredt spekter av kunder, og mange kommer fra maritim- og offshoreindustrien. Per i dag er elbilladerprodusenten Zaptec den største kunden. Skaar peker på flinke kunder og god kultur på arbeidsplassen som svaret på den gode veksten de siste årene.

– Vi har en kultur i Westcontrol der vi alltid ønsker å være i bevegelse. Men vi har også vært heldige med kunder som gjør det veldig bra, slik som Zaptec, sier Skaar.

Westcontrol eier også to datterselskaper med fabrikker lokalisert i Egersund og Notodden. Brødrene Nordbø har investert i en rekke teknologiselskaper, blant annet Westcontrol hvor de ble hovedeiere i 2002.

– Spesielt i 2002 trengte vi strukturell og kommersiell strategihjelp. I tillegg til kapital, sier Skaar og trekker på smilebåndet.

Gode investorer
Leif Petter Skaar forteller at Brødrene Nordbø har vært en god eier, med korte kommandolinjer, raske beslutningsprosesser og som samtidig har en langsiktig horisont. Det har også vært viktig når næringslivet har vært under press de siste årene.

– Under pandemien opplevde vi forsyningsproblemer i likhet med resten av bransjen. Ved inngangen til 2022 ble vi nødt til å redusere staben med 30 personer, men i løpet av sommeren hentet vi inn igjen 80 ansatte. Det føltes godt, sier Skaar.

Kultur i hovedfokus
Under intervjuet med Rosenkilden, trekker Skaar frem kultur ved jevne mellomrom.

– Kultur er veldig viktig for meg. Vi har brukt mye tid og ressurser på å jobbe med kulturen vår. Vi er ikke verdensmestere hver dag, men jevnt over synes jeg Westcontrol har en veldig god kultur, sier Skaar.

Det er de ansatte i Westcontrol som har laget verdiene til selskapet: Modig, nytenkende og presisjon.

– Det er én ting som er viktigere enn å kunne, og det er å ville. Du kan være verdens beste sivilingeniør, men du må ville gå veien mot målet sammen med resten. Det betyr ikke at du alltid skal være enig med sjefen, men du må spille på lag, forklarer Skaar.

Westcontrol har en klar visjon om å være én av de største elektronikkprodusentene i Norge.

Westcontrol AS
Stiftet: 1994
Hovedkontor: Tau
Forretningsområde: Elektroniske produkter
Antall ansatte: 430
Omsetning 2022: 920 millioner kroner
Driftsresultat 2022: 40 millioner kroner

Flemming Nordestgaard, daglig leder i Lufthansa Group Norway, er svært fornøyd med oppslutningen på Frankfurt-ruten.

Daglig leder peker på god kultur på arbeidsplassen som svaret på den gode veksten de siste årene. Foto: Westcontrol

Daglig leder peker på god kultur på arbeidsplassen som svaret på den gode veksten de siste årene. Foto: Westcontrol

Lufthansa nær dobler frekvensen på sin direkte rute fra Stavanger til Hamburg.

Administrerende direktør, Leif Petter Skaar, ble hentet inn til bedriften i 1994. Foto: Lars Idar Waage

Administrerende direktør, Leif Petter Skaar, ble hentet inn til bedriften i 1994. Foto: Lars Idar Waage