Vi trenger ikke lenger diskutere om det er viktig å ta del i det grønne skiftet, det vi må diskutere nå er hvordan, og hvor raskt! En pioner er en banebryter, foregangsperson eller utforsker. Kort sagt, de er modige og ser konkurransefortrinn.
I Rogaland har vi mange pionerer, og forutsetning for flere. Som gjest på Bærekraftskonferansen Pionér 2021 treffer du pionerer innen ulike disipliner. Vi tar for oss utfordringene og mulighetene innenfor grønn vekst. Pionér er en møteplass for næringslivet, organisasjoner, offentlige, private og personer som ønsker å holde seg oppdatert.
Pionér arrangeres i samarbeid med Stavanger kommune og Sparebanken Vest.
For nærmere informasjon, vennligst ta kontakt med Elianne Topstad
>> No shows vil bli fakturert dersom avbestilling ikke er gjort innen 96 timer før møtestart.
>> VI HAR EGNE PRISER FOR STUDENTER ELLER GRÜNDER/OPPSTARTSSELSKAP! TA KONTAKT!
COVID-19
>> Det skal være trygt å besøke oss! Næringsforeningen følger alle smittevernråd fra Folkehelseinstituttet og myndighetene.
08:15 Registrering åpner
09:00 Velkommen til Pionér 2021
Njål Skår, Sparebanken Vest og Harald Minge, Næringsforeningen
Siri Lill Mannes, konferansier
Åpning av Pionér 2021, ved ordfører Kari Nessa Nordtun
09:20 Status i de nye markedene:
- EUs Green Deal og taksonomi: Muligheter og utfordringer for Rogaland, ved Runa Monstad, Stavanger-regionens EU kontor
- How to make and lead a business the world needs, ved Alan Moore
- Konkurransekraft inn i en ny tid ved Ragnhild Janbu Fresvik, Sparebanken Vest
10:20 Pause
10:40 Metodikk for nytenkning:
- Utfordringer og dilemmaer i klimapolitikken, ved Ola Kvaløy, UiS
- Hvordan sikre vår andel av et grønnere verdensmarked? ved Elisabeth Svanholm Meyer, Innovasjon Norge
11:20 Lunsj
12:00 Ville ideer modnes, og framtid blir nåtid:
- Hvor starter ideene? Fra idé til marked: ved Validé, Creator Makerspace, PWC, Innovation Dock og FOMO.
- Elfly mellom Stavanger og Bergen – hvor står vi? ved Arne Martin Gilberg
- Fremskyndet innfasing av elfly i Norge: mulige samfunnsmessige konsekvenser og virkemidler, ved Paal Brevik Wangsness, Transportøkonomisk Institutt
13:20 Kort benstrekk
13:35 Grønne ideer med store muligheter i markedet:
- Overskuddsenergi fra grønn ammoniakkproduksjon i Sauda gir sirkulære muligheter, ved Ketil Barkved, New Kaupang
- Banebrytende teknologi for miljøvennlig drivhusproduksjon, ved Bjørn Rygg, Greencap Solutions
- Netflix for Klær; Fremtidens Garderobe, ved Rebecca Ribesen Sjølie og Lisa Haula Ribesen, Reli
- Future Energy and Autonomy Hackathon, ved Helleik Syse, UiS
14:15 Grønn omstilling i praksis:
- Se mulighetene – columbi egg i dag, ved Pål Ørke, IKM
- Verdens smarteste elbillader, ved Jonas Helmikstøl, Easee
14:40 Hvorfor vi trenger mer forskning og innovasjon for å skape bærekraftige, grønne arbeidsplasser, ved Mari Sundli Tveit, Forskningsrådet
14:55 Avslutning og mingling
15:00 Hang out!
16:00 Slutt.
I år som i fjor, vil Siri Lill Mannes være konferansier. Siri Lill er journalist og programleder. Hun har jobbet i TV 2 hvor hun blant annet laget TV 2s første utenriksreportasje. Fra 2010 har hun vært daglig leder i SpeakLab AS, som hun startet sammen med Arne Møller. I 2015 åpnet SpeakLab Presentation Training Institute i Bergen. Siri Lill Mannes har ledet konferanser i inn- og utland, blant annet åpningen av OECDs World Forum i Paris.
Kari Nessa Nordtun tiltrådte stillingen som ordfører i Stavanger kommune i oktober 2019. Hun har vært folkevalgt i Stavanger bystyre siden 2011. Nordtun er utdannet jurist ved Universitetet i Bergen.
Runa Monstad er direktør ved Stavangerregionens Europakontor i Brussel. Hun er utdannet Cand. Jur. ved UiO og Universitetet i Deusto, Spania og har arbeidet i EU-kommisjonen i Brussel, samt flere av EFTA-institusjonene. Hun har nærmere 20 års erfaring med EØS-avtalen, bl.a. ved EFTA’s overvåkningsorgan ESA, samt i EFTA sekretariatet.
Ragnhild Janbu Fresvik er konserndirektør Bedriftsmarked i Sparebanken Vest. Hun har vært i banken siden 2012, og har blant annet erfaring som senior forretningsutvikler, ansvarlig investor relations og CFO. Ragnhild har bred erfaring fra consulting og finans fra Boston Consulting Group i Oslo, og senere som Investment Manager i Private Equity selskapet Borea Opportunity Management. Hun har styreverv i Eiendomsmegler Vest, SNF (NHH) og i Folio. Ragnhild er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole.
Alan Moore is a designer and business innovator on a mission to help businesses discover their own unique beauty. Working directly with companies and organizations, Alan mentors teams and individuals, delivers inspirational leadership programmes, and advises clients on how to design and build a regenerative business. Alan will explain how business is the means by which we can restore the equilibrium between economy, ecology and society. How regeneration takes us beyond sustainability, and why beauty is the ultimate metric. He will speak about making business beautiful and how you can play an important role in making our future an optimistic one.
Ola Kvaløy er dekan professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger, og professor II ved Norges Handelshøyskole. Han forsker på tema knyttet til insentiver, økonomisk adferd og økonomisk organisering. Ola sitter i to regjeringsoppnevnte utvalg på henholdsvis skatt og klima. Han er en aktiv forskningsformidler og fast spaltist i Dagens Næringsliv.
Elisabeth Svanholm Meyer er divisjonsdirektør strategisk posisjonering, reiseliv og spesialoppdrag i Innovasjon Norge. Hun har mangeårig erfaring med eksport og internasjonalisering gjennom roller som direktør for Export Norway, Regionleder Europa og avdelingsleder Italia i Innovasjon Norge, samt vært eksportstipendiat i Norges Eksportråd. Hun har tidligere hatt roller i italiensk næringsliv og vært finansieringsrådgiver i Norconsult. Elisabeth er utdannet siviløkonom fra NHH i Bergen og har også utdanning fra Bocconi-universitetet i Milano og Universitetet i Bergen.
Kari er leder for Innovasjon Norge Rogaland. Hun har lang fartstid i selskapet, og bred erfaring innen samfunn, næringsliv og innovasjon.
Magnus Meisal er grunnlegger og daglig leder av FOMO Works. Magnus er en engasjert og rastløs gründer som legger sin sjel i å transformere omgivelsene til folk rundt seg med disruptive virkemidler. FOMO Works er et av Skandinavias største coworking space på oppdrag for å transformere Forus fra "Oljesenter" til "Techcenter".
Jan Tore Usken is a business innovator at Creator Makerspace. He has extensive experience in business development. His aim to help businesses innovate and develop through collaboration. He has a degree from Stavanger University. Creator is a non-profit makerspace. The makerspace is a prototype workshop where people with common interests meet to work on projects and share ideas, equipment, and knowledge. Members are makers, hobbyists, innovators, specialists, businesses technologists, inventors, and hard workers.
Karoline Eim er konsulent i PwC Stavanger. Hun er utdannet siviløkonom med spesialisering i Human Resource Management fra Copenhagen Business School. Karoline jobber i akseleratorprogrammet Slingshot, der PwC, FOMO og Sparebanken Vest støtter regionens spennende scaleupselskaper. I tillegg til dette er Karoline tilknyttet PwCs Energy Experience Center, som støtter nasjonale og internasjonale energiselskaper sin endring gjennom innovasjon og samskaping.
Anne Cathrin Østebø er daglig leder i Validé og styreleder i de to presåkornfondene Validé Invest I&II. Anne Cathrin innehar en rekke styreverv. Validé er et innovasjonsselskap som jobber i tidlig fase med forretningsutvikling sammen med grunder, forskere, studenter og næringsliv. Validé har ansvar og oppdrag på vegne av Norges forskningsråd, Innovasjon Norge, SIVA og Rogaland fylkeskommune til å sikre og utvikle ideer fra forskningsmiljø, drifte inkubator & akseleratorprogram, investerer i og utvikle bedrifter samt klyngeutvikling
Pia Warland er daglig leder i Innovation Dock. Innovation Dock er regionens fremste innovasjonsmiljøer, og det er få selskap med potensiale som ikke er innom Innovation Dock på et tidspunkt. Pia har master i International Business og bachelor i Samfunnsfag med personledelse, både fra Norge og utlandet. Hun har erfaring som daglig leder i flere selskap og er i dag mentor og rådgiver for flere oppstartsselskap i regionen.
Arne Martin Gilberg er daglig leder i Start Norge AS. Start Norge er et nonprofit-selskap dannet av Aircontact Group AS, Berg-Hansen Reisebureu, Avinor AS og Næringsforeningen i Stavanger-regionen. Selskapet har som formål å legge til rette for at elfly, lavutslippsfly og nullutslippsfly tidlig blir en del av kommersiell luftfart i Norge. Start Norge ønsker å gjøre landet til en ledende kraft innen miljøvennlig luftfart.
Paal Wangsness er seniorforsker hos Transportøkonomisk Institutt (TØI), i forskningsgruppa, Samfunnsøkonomiske analyser. Paal har en mastergrad i samfunnsøkonomi fra Universitetet i Oslo og University of Minnesota. Han har jobbet som rådgiver i PwC, og har lang erfaring med gjennomføring av flere samfunnsøkonomiske analyser, eksterne kvalitetssikringer og evalueringer. I TØI har Paal bl.a. gjennomført og bidratt til metodeutvikling for samfunnsøkonomiske analyser, innen både person og godstransport. Totalt har han medvirket i 20 TØI-rapporter og 8 vitenskapelige artikler på 6 år. I 2020 fullførte Paal sine doktorgradsstudier ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) med avhandlingen «Economics and policies for the electrification of transport».
Helleik Syse er prosjektkoordinator for UiS-prosjektet Future Energy Hub. Han har jobbet med fornybar energi både i akademia og næringslivet i flere år. Han har en MSc i Renewable Energy systems and the Environment fra University of Stratchlyde. I 2020 ble han kåret til en av 30 ledestjerner under 30 år av dagens næringsliv, og i 2021 var han på næringsforeningen i Stavanger-regionen sin liste over åtte forbilder under 30 år. Future Energy and Autonomy Hackathon er en konkurranse hvor studenter og næringsliv tilbringer en helg for å løse problemstillinger med hjelp fra eksperter fra industrien/bransjen og offentlig sektor.
Ketil Barkved er daglig leder i New Kaupang, et non-profit selskap som arbeider med å tilrettelegge areal og infrastruktur i Rogaland for etablering av kraftintensiv industri. Ketil har arbeidet med prosjekter innen IT og telekom i Norge og internasjonalt og var daglig leder i selskapet NO-UK Com som utvikler ny industriell optisk fiberkabel fra Rogaland til Newcastle, England - klar i Q4 i år. Ketil ser de store muligheter for Rogaland innen grønn, kraftintensiv industri og ønsker å bidra til at regionen lykkes med å skape de nye, framtidsretta arbeidsplassene.
Industrigründeren Bjørn Rygg er eneeier i det Sandnes-baserte industrikonsernet BR Industrier. Han har 1000 ansatte i sving i 29 selskaper - fordelt på tre divisjoner innen olje & gass, produksjon og agrikultur. Selskapet GreenCap Solutions har i løpet av fire år utviklet et anlegg som kan fange CO2 fra luft for å anvende denne i lukkede veksthus. Ved å fange CO2 fra atmosfæren kan gartnerne unngå bruk av CO2 fra naturgass for å forsterke fotosyntesen. Dette gir større avlinger, og redusert bruk av vann og energi.
Klesindustrien står for 8% av verdens CO2 utslipp, hvor rundt 85% av tekstilproduksjonen ender opp på søppeldyngen i løpet av et år. Rebecca og Lisa startet ReLi i 2020 med en drøm om å skape en bedrift med fokus på sirkulær økonomi. ReLi skal være en motpol til “fast fashion” og bidra til at CO2 fotavtrykk til klær reduseres kraftig gjennom leie. Løsningen er nettbasert med fokus på brukervennlighet, hjemlevering og kvalitets kundebehandling.
Pål Ørke er markedsdirektør i IKM Testing AS. IKM har levd av å levere høyteknologisk utstyr til oljebransjen, men med næringens satsing på havvind ser jærbedriften nye markeder åpne seg. Pål har jobbet med tjenester inn mot Olje og gass i IKM i 27 år. Han har variert erfaringen innen tekniske tjenester, offshore og prosjektledelse innenfor nye tjenester, salg, marked og kontrakter. De siste 10 årene har det særlig vært fokus på forretningsutvikling, innovasjon og kommersialisering.
Jonas Helmikstøl har bygget opp Easee AS til å bli markedsledende innen ladeteknologi. Selskapet opplever enorm vekst og omsetningen øker enormt for hvert år. I år styrer selskapet mot en omsetning på mellom 1,5 og 2 milliarder kroner. I tillegg til å være et grønt teknologiselskap, har Easee også blitt kjent for å etablere en ny standard innen arbeidskultur, der menneskelige egenskaper som respekt, sårbarhet og kjærlighet blir dyrket og løftet frem i det daglige. Med verdens smarteste ladeløsninger og fremtidens bedriftskultur, skal Easee bli et av Europas største greentech-selskaper innen 3-5 år og et av verdens største innen 7-10 år.
Mari Sundli Tveit er administrerende direktør i Forskningsrådet. Mari har solid ledererfaring og forskings- og forskingspolitisk kompetanse. I tillegg har hun kunnskap om næringslivet sine forskings- og innovasjonsbehov gjennom erfaring som direktør for politikk i NHO. Hun har tidligere vært rektor ved NMBU og har også vært styreleder for Universitets- og høgskolerådet. Sundli Tveit er utdannet naturforvalter (cand.agric.) ved universitetene i Tromsø, Trondheim og Bergen og har en doktorgrad i landskapsarkitektur fra UMB (no NMBU).
Transportøkonomisk institutt, Elianne Topstad
Start Norge AS, Elianne Topstad
Ola Kvaløy, UiS, Elianne Topstad
Mari Sundli Tveit, Forskningsrådet, Elianne Topstad
Ragnhild Fredrik, Sparebanken Vest, Elianne Topstad
Karoline Eim, PWC, Elianne Topstad
Runa Monstad, Stavangerregionens Europakontor, Elianne Topstad
ReLi, Elianne Topstad
© Næringsforeningen 2019-2025 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner