Advarer mot å legge ned internasjonal VGS-linje: Vil svekke Stavanger posisjon
Stavanger blir mindre attraktivt for internasjonale tilflyttere dersom IB-linjen legges ned ved St. Olav.

Advarer mot å legge ned internasjonal VGS-linje: Vil svekke Stavanger posisjon

Rogaland er et internasjonalt fylke med et internasjonalt arbeidsliv. IB-linjen på St. Olav har ikke bare vært viktig for energinæringen, men for NATO på Jåttånuten. En nedleggelse av IB-linjen vil være svært negativt.
01.november 2024 Næringsforeningen

Rogaland er et fylke med høy andel internasjonal kompetansearbeidskraft og mange bedrifter som bruker engelsk som arbeidsspråk. IB-linjen på St. Olav VGS har ikke bare vært viktig for energinæringen, men for NATO på Jåttånuten. 

Et internasjonalt skoletilbud var et argument for at NATO skulle etablere seg i vår region. Vi vet at det nå er på gang en prosess for å se på NATO sin kommandostruktur. En nedleggelse av IB linjen vil være svært negativt i denne sammenheng. 

 

Blir en mindre aktuell region

Regionen arbeider aktivt for å tiltrekke seg talenter fra inn- og utland, men forslaget om nedleggelse av IB vil definitivt svekke Rogalands attraktivitet som en aktuell region for å etablere bedrift eller søke arbeid.

IB er et anerkjent og globalt utdanningsprogram som gir elever en internasjonal godkjent kvalifikasjon. Programmet gir barn med foreldre som arbeider internasjonalt, både norske statsborgere og andre en mulighet til å få en utdannelse som er kompatibel med andre land. IB-programmet har blitt et viktig element i rekrutteringen av internasjonal arbeidskraft til Norge, spesielt innen høykompetanseyrker.

Forslaget om å legge ned IB-programmet ved St. Olav vil påvirke bedrifter som rekrutterer globalt. Det er kun St. Olav som tilbyr IB-linje VG 1 uten ekstra skolepenger i Stavanger-regionen.

 

Familier tvinges til å flytte

En nedleggelse vil redusere tilgangen til utdannelse etter grunnskolen på British International School Stavanger (BISS) eller Sandnes International School. Dette kan føre til at foreldre med barn på de internasjonale friskolene tvinges til å flytte. I tillegg blir det vanskeligere å rekruttere nødvendig kompetanse til regionen.

Flere av våre medlemsbedrifter har siden budsjettforslaget kom tatt kontakt med oss for å uttrykke sin frustrasjon og bekymring over forslaget.

Ansatte med barn i skolealder vurderer ofte lokale utdanningsmuligheter som en del av sin beslutning om å bosette seg og forbli i et land. En nedleggelse av IB-programmet vil dramatisk forverre regionens attraktivitet.

 

Capgemini: – Avgjørende å beholde IB

Regiondirektør i Capgemini, Eivind Gjesteland, sier følgende om nedleggelsen:

– Stavanger-regionen kjemper en hard kamp om å tiltrekke seg de beste hodene. Blant Capgeminis over 400 lokalt ansatte er over 40 nasjonaliteter representert. Dette er noen av de dyktigste teknologene man finner i IT-bransjen, og som skaper stor verdi for vårt lokale næringsliv hver eneste dag. For å beholde og tiltrekke nye familier til regionen, er engelskspråklige utdanningstilbud som IB Diploma Program (IBDP) ved St. Olav videregående skole avgjørende. Det er derfor essensielt å beholde IB slik at regionen forblir en attraktiv arbeidsplass for våre ansatte og deres familier, sier Gjesteland.

 

Svekker Rogalands posisjon

Kampen om høykompetansearbeidere globalt er stor, da vil mangelen på en tilgjengelig IB-linje oppfattes som en betydelig ulempe.

Rogaland er et internasjonalt fylke med et internasjonalt arbeidsliv. IB-linjen på St. Olav har ikke bare vært viktig for energinæringen, men for NATO på Jåttånuten. En nedleggelse av IB-linjen vil være svært negativt.

Forslaget vil svekke Rogalands posisjon i det globale arbeidsmarkedet og gjøre det vanskeligere å tiltrekke og beholde nødvendig kompetanse i framtiden.

Andre liknende nyheter

Jæren: Fullt hus og stort engasjement

Det var dekket til 90 personer på Treffpunkt Jæren, men man måtte ut i gangen og hente flere stoler. Jærske muligheter og utfordringer ble diskutert,…

Green Mountain-rapport: Store ringvirkninger

Datasenteret på Rennesøy har siden byggingen i 2022 understøttet 1600 årsverk og 2,3 milliarder kroner i verdiskaping. – Svært viktig at vi får belyst…

Fortgang på E39: Kalsås hyller lokalt initiativ

Bymiljøpakken åpner bompengesekken og blar opp til to prosjekter på E39, dersom kommunene også sier ja. Statssekretær Tom Kalsås (Ap) hyller initiativ…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner