Arendalsuka 2023: Norsk olje og gass er essensiell i Europas grønne skifte

Arendalsuka 2023: Norsk olje og gass er essensiell i Europas grønne skifte

På båten Rygerelektra den 16. august under Arendalsuka 2023, samlet Energihovedstaden et panel av eksperter til diskusjon om Norges og verdens energifremtid.
16.august 2023 Tekst og foto: Marius Johnsen

Halvparten av verdens energimiks vil bestå av olje og gass i fremtiden, påpekte panelet. Viktigheten av norsk gass for Europas energitransisjon er udiskutabel.

Fra venstre: Jarand Rystad, Terje Halleland (Frp), Ove Trellevik (H), Monica Th. Bjørkmann, Karl Johnny Hersvik og Bjørnar Iversen var med i panelet.

Gass som overgangsløsning
Jarand Rystad i Rystad Energy forklarte at gass er nødvendig for å erstatte kullkraft i det globale markedet.

– Gass skal først dytte kull ut av det globale markedet, sa Jarand Rystad i Rystad Energy.

 

Utfordringer og Løsninger
Behovet er stort når det gjelder å videreutvikle nye lavkarbonløsninger som CO2-fangst og lagring, spesielt ettersom olje- og gassproduksjonen forventes å falle på 2030-tallet. Statssekretær i Olje- og energidepartementet, Andreas Bjelland Eriksen (Ap), understreket at norsk olje og gass skal ha et så lavt karbonavtrykk som mulig og utvikle seg i takt med trendene rundt oss.

Statssekretær i Olje- og energidepartementet Andreas Bjelland Eriksen (Ap)Stabile rammevilkår kreves
Flere paneldeltakere, inkludert Monica Bjørkmann, Andreas Bjelland Eriksen (Ap) og Terje Halleland i Fremskrittspartiet, påpekte viktigheten av stabile og forutsigbare rammevilkår for olje- og gassnæringen i Norge. For mye endringer i rammevilkårene, gjør noe med investeringsviljen i norske prosjekter.

 

Endringene i skattevilkårene som den nåværende regjeringen har gjort, ble beskrevet som ødeleggende for næringslivet av stortingsrepresentant, Terje Halleland (FrP).

Statssekretær i Olje- og energidepartementet Andreas Bjelland Eriksen (Ap), avsluttet med at det er staten sin oppgave å lage gode rammevilkår, så må feltutviklingsbeslutninger gjennomføres av selskapene selv.

 

 

Andre liknende nyheter

SOMMERPRATEN: Sissel Knutsen Hegdal

Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal (H) tilbereder gjerne en god fiskerett når hun skal imponere, men egentlig foretrekker hun det enkle.

Samler seg på Jæren: – Mer enn bare traktor og «sorpa»

Teknologibedriftene på Jæren samler seg for å markedsføre fagmiljøet, skape identitet, arbeidsplasser og tiltrekke seg ny arbeidskraft.

Reiseliv: 7 av 10 tror på like bra eller bedre sommer

Reiselivsbransjen er positiv før sommeren, men det er ikke alle steder vi får ut potensialet. – Trist at regionen ikke klarer å utnytte potensiale det…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner