Byggebørsen:  – Inn for myk landing
Kyrre M. Knudsen la frem økonomiske utsikter for en Byggebørs fylt til randen.

Byggebørsen: – Inn for myk landing

Landets høyeste befolkningsvekst, et godt arbeidsmarked og en rente som trolig er på vei ned er godt nytt for boligmarkedet. Men det er noen små skjær i sjøen.
07.februar 2024 Av Ståle Frafjord

Auditoriet i Finansparken var stappfull da bygge- og anleggsbransjen onsdag kveld var samlet til den årlige konferansen Byggebørsen. Høy inflasjon, en rekke renteøkninger og en kraftig vekst i byggekostnader har gitt utfordringer for bransjen, men ifølge Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank, er det grunn til forsiktig optimisme.

I sin gjennomgang av de økonomiske utsiktene viste Knudsen til at både verden og Norge går mot en myk landing etter år med pandemi og etterfølgende høy inflasjon og en kraftig økning i retnene.

– Den enkle definisjonen av myk landing er at mens inflasjonen er på vei ned og at det forventes at også rentene skal ned, har folk samtidig beholdt jobbene sine.

Samtidig er Rogaland i en litt spesiell situasjon. Gode tider i energibransjen er med på å løfte og påvirke hele regionen. Men forskjellene mellom bransjene er også stor.

– Minussiden er at mange bedrifter tjener mindre penger og at kostnadene stiger mer enn utsalgsprisene - noe boligmarkedet er et godt eksempel på. Det betyr at mange prosjekter er blitt skjøvet på i tid.

Driverne

Arbeidsplasser og folk er en enormt viktig driver for alle markeder, men særlig boligmarkedet. På siste måling er Rogaland igjen tilbake på toppen som den regionen med høyest prosentvis befolkningsvekst, og veksten i antall jobber er også høy.

– Fordelen for Stavangerregionen er også at vi har relativt rimeligere boliger en konkurrerende regioner. Samtidig har vi langt færre boliger for salg enn det som har vært normalen de siste årene. Det betyr at den dagen renta går ned, vil nyboligmarkedet i regionen antakelig komme mye raskere i gang og gi mer aktivitet sammenliknet med andre regioner, sa Knudsen.

Høy inflasjon og en rask økning av rentene har hatt konsekvenser både for prisene på bruktmarkedet, men ikke minst byggingen av nye boliger.

– Samtidig opplever jeg at boligmarkedet har klart å håndtere disse utfordringene på en overraskende og god måte. Boligprisene i Norge i dag er nokså lik der vi var for ett år siden.

Bra optimisme

Også Audun Aasen, daglig leder i  EBA Rogaland, var naturlig nok opptatt av utsiktene for lavere renter.

– Renten er den viktigste driveren i boligmarkedet. Det store spørsmålet for bransjen er om rentetoppen er nådd, sa Aasen.

Aasen viste til at det er relativt bra optimisme hos medlemsbedriftene i EBA Rogaland. Bransjen forventer en snittøkning på omsetning for 2024 med ca 10 prosent. Det er fremdeles en viss bekymring for brems i boligmarkedet, spesielt fordi markedet per dags dato ikke er villig til å betale de reelle byggekostnadene.  Noen frykter også mer konkurranse fra andre deler av landet fordi Rogaland går bedre enn andre regioner. Samtidig er næringen også bekymret for rekrutteringen, ikke minst i en tid der omtale av næringen er negativ i media som følge av lav aktivitet og høy rente.

Aasen viste likevel til at Rogaland er «Annerledesfylket». Det går relativt bra for bransjen i forhold til resten av Norge. Men samtidig understreket han også at det offentlige må bidra til å opprettholde aktiviteten i markedet.

Under Byggebørsen presenterte en rekke utbyggere sine viktigste prosjekter i tiden fremover. I tillegg ble det gitt en status for utbyggingene på Madla-Revheim, Sandvedparken og Paradis. Også Stavanger kommune, Rogaland fylkeskommune, Sandnes kommune, Statens Vegvesen og Lnett presenterte sine presentere sine kommende prosjekter både innenfor bygg, anlegg og vei.

Andre liknende nyheter

SOMMERPRATEN: Sissel Knutsen Hegdal

Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal (H) tilbereder gjerne en god fiskerett når hun skal imponere, men egentlig foretrekker hun det enkle.

Samler seg på Jæren: – Mer enn bare traktor og «sorpa»

Teknologibedriftene på Jæren samler seg for å markedsføre fagmiljøet, skape identitet, arbeidsplasser og tiltrekke seg ny arbeidskraft.

Reiseliv: 7 av 10 tror på like bra eller bedre sommer

Reiselivsbransjen er positiv før sommeren, men det er ikke alle steder vi får ut potensialet. – Trist at regionen ikke klarer å utnytte potensiale det…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner