
Datasenter-skepsis: Green Mountain slår i hjel myter
– Til og med de som skriver kritiske kommentarer og kritiske leserinnlegg og klager på datasentre, bruker datakapasitet for å gjøre det. I snitt er hver nordmann innom 40 datasentre hver eneste dag, enten det er jobb, skole eller privat. Uten datasentre stopper samfunnet opp, sier Svein Atle Hagaseth, administrerende direktør i Green Mountain.
Onsdag var han på Sandneskonferansen og snakket om Green Mountains planer på Vagle foran 120 deltakere i auditoriet på Vitefabrikken. Sandneskonferansen arrangeres av Næringsforeningen i Stavanger-regionen i samarbeid med DNB.
Green Mountain ønsker å bygge ut 142.000 kvadratemter på fire haller på Vagle.
Men noen er skeptiske. Skeptikerne frykter etableringer av datasentre vil føre til høyere strømpriser. De mener datasentre nesten ikke skaper arbeidsplasser og de vil ikke at «kattevideoer» skal lagers i store haller rundt i Rogaland eller andre steder i Norge.
Hagaseth tror motstanden skyldes at folk ikke helt vet hva et datasenter er og hva det gjør.
– Datasentre er en ny industri. Folk vet ikke hva det er for noe. Skepsisen handler om mangel på innsikt om hva et datasenter vil bety. Det skapes en del myter som vi er nødt til å svare på. Vi forsøker å gjøre vårt beste for å motbevise, sier Hagaseth.
– Når vi er etablert, så stilner kritikken. Også fra politisk hold. Kritikken stopper når de ser hva et datasenter faktisk er og betyr, legger han til.
Svein Atle Hagaseth, administrerende direktør i Green Mountain.
LES OGSÅ: Green Mountain vil bygge datasenter i Sandnes
Strøm
Det er søkt om 150 megawatt med strøm til de fire tenkte hallene på Vagle. Det er mye strøm, sier Hagaseth, men legger til at det er helt verdt investeringen.
– Det er jo slik at alt strømforbruk i hele Norden påvirker strømprisene. Dersom befolkningen i Sandnes er redde for at de får høyere strøm, så er ikke det riktig. Vi er en del av en strømsone, NO2. Alt forbruk innenfor sonen påvirker Sandnes og vår del av landet. Et datasenter som kommer i Drammen, eller andre steder i strømsonen, påvirker oss her uansett. Derfor mener vi det er like greit å ha det her og skape arbeidsplasser, sier Hagaseth.
Han understreker at Green Mountain ikke får en krone i subsidier, og at de betaler det samme for strømmen som den vanlige mann i gata.
LES OGSÅ: Kjernekraft: – Trenger bare noen fotballstadioner
Kattevideoer
– Å snakke om kattevideoer blir for lett. Det er ikke riktig. Her er det snakk om kritisk infrastruktur. Men jeg tror de fleste i dag forstår at data er mer enn kattevideoer. Jeg tror de fleste forstår at man bruker data når man betaler regningen i banken, når man benytter seg av digitale tjenester. Det meste vi gjør har jo et dataavtrykk, sier Hagaseth.
Green Mountain vil bygge opp en ny norsk eksportindustri.
– Vi ønsker å bygge en ny norsk leverandørindustri. En ny bransje. Vi må bygge kompetanse. Det er litt som vi gjorde på 1960-tallet med oljebransjen. Green Mountain er et av foregangsselskapene når det gjelder å lage programmer som gjør at vi utdanner datasenterteknikere. Vi mener dette kan være en ny norsk eksportindustri. At vi skaper verdi på den strømmen som produseres i Norge. Og så følger det da en leverandørkjede i forhold til det, som er tilleggsverdier man skaper.
Arbeidsplasser
Når de fire hallene er bygget og datasenteret på Vagle er i drift, vil det være 200 arbeidsplasser. Under byggeperioden vil antallet være betydelig større.
– 200 arbeidsplasser er et forsiktig anslag. Dette er jobber som vi ikke kan outsource eller flytte til et annet land. Dette er folk som er nødt til å være på datasenteret til enhver tid, forteller Hagaseth.
Det er stor bredde i kompetansen som trengs: Elektrikere, mekanikere, rørleggere, automasjon, dataelektronikk og kjøleteknikk vil være en del av døgndriften. I tillegg kommer sikkerhet, vakthold, renhold, samt økonomi og administrasjon, salg og markedsføring.
Står klare
Green Mountain er klare til å gå i gang med byggingen så fort de får grønt lys fra Sandnes kommune. Planene er på høring. Høringsfristen er 18. oktober.
Hagaseth vil ikke røpe hovedkunden til datasenteret, men sier at det er en vestlig aktør og at senteret på Vagle skal være kundens satsing på AI i Europa.
Minge: – Store positive ringvirkninger
Harald Minge, adm. direktør i Næringsforeningen, er glad for planene på Vagle.
– Dette synes å være en perfekt lokasjon for Green Mountain. Anlegget vil skape permanente og langsiktige arbeidsplasser, og får store positive ringvirkninger for underleverandører i hele regionen. Samtidig vet vi at én industriarbeidsplass skaper opptil tre andre arbeidsplasser. Det sier seg derfor selv at dette vil være betydelig. Vi kan vanskelig se for oss en industri som passer bedre inn i et slikt område, sier Minge, som er glad for at det virkelig er bevegelse innen kraftkrevende industri.
Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger-regionen.
– Green Mountain er en solid aktør, etablert og med hovedkontor i Stavanger – og som leverer kritisk digital infrastruktur til det norske samfunnet og selskaper i inn og utland. Etablering av datasentre og kraftkrevende industri er dessuten en del av norske myndigheters strategi og satsing på nye grønne næringer, og det er smart av oss å videreforedle norsk vannkraft og ikke bare sende den ut av landet. Vi har særlig gode forutsetninger for dette, ikke minst på grunn av vår geografiske beliggenhet og kjølige klima, sier Minge.
Andre liknende nyheter
Ny konsernsjef i NorSea Group
Lars Haug tar over som ny konsernsjef etter John E. Stangeland i NorSea Group. Stangeland fortsetter i selskapet i nyopprettet rolle som EVP Renewable…
Innovasjon i landbruket: En mulighet for ny norsk industri
Landbruket står overfor betydelige utfordringer. Sviktende jordhelse, økt press på matvaresikkerheten, sikkerhetspolitiske utfordringer og behovet for…