Drone-konkurranse på Tau tar av
Gjermund Bjørnstad er teknisk leder på det norske laget, Vortex, fra NTNU i Trondheim.

Drone-konkurranse på Tau tar av

TAC Challenge, hvor 13 lag fra fem land konkurrerer med undervannsdroner, har nesten tredoblet deltakelsen fra i fjor.

Summingen av mange forskjellige språk fyller teltet på hos TAC (Tau Autonomy Center) på Tau. Det løpes, det fikes, mekkes og testet. Alt må på plass, alt må stemme når dronen heies ned i sjøen og konkurransen er i gang.

For fjerde gang har TAC invitert studenter fra hele verden til å konkurrere med undervannsdroner og undervannsrobotikk.

150 studenter fra 13 land, Norge, India, Tyrkia, Polen og Egypt, deltar i årets TEC Challenge.

Deltakerne er hovedsakelig studenter fra ulike universitet og høyskoler, men noen deltakere går også på videregående skole.

 

Nye regler: Dette må du gjøre før ferien

 

Studenter treffer proffene

Interessen for årets konkurranse har tatt helt av.

– I år har vi nesten tredoblet deltakelsen fra i fjor, forteller prosjektleder for TAC Challenge, Truls Munch-Ellingsen.

Tau Autonomy Center (TAC) er et dronesenter og et konsortium mellom flere selskaper som ble etablert i 2020. Her testes droner både til sjø og luft.

TAC Challenge arrangeres for å samle teknologistudenter fra hele verden.

– Vi prøver å samle studentene. FÅ dem til Tau og Stavanger og skape et miljø. Her på Tau testes noen av de mest sofistikerte undervannsdronene i verden. Det er veldig interessant for studentene å komme hit og se hvordan proffene gjør det.

 

Det konkurreres i tre øvelser: Rørinspeksjon, strukturinspeksjon og docking.

Tre øvelser

Øvelsene det konkurreres er undersøkelse av rørledning under vann, undersøkelse av strukturer under vann og docking.

– Vi har industripartnere som har vært med og designet øvelsene så realsitisk som mulig. Øvelsene er basert på utfordringene man ser i industrien.

Det norske laget heter Vortex og består av 55 tverrfaglige studenter fra NTNU i Trondheim. Det er travelt i teltet. Alle på laget har hver sin rolle.

– Vi har bygget dronen det siste året. Om 45 minutter er det vår tur til å gjennomføre øvelsen Pipeline inspection. Alt må være på plass. Nå gjøres siste testing og forberedelser før dronen skal ut i sjøen, forteller Gjermund Bjørnstad, teknisk leder på laget.

– Vi gjør dette fordi det er gøy. Det er givende å ha en konkurranse og et mål å jobbe mot. Det er gøy å konkurrere mot andre lag fra andre land, sier Bjørnstad.

Bartosz Hornicki, Grzegorz Wyborski og Damian Kociołek er en del av det polske laget.

LES OGSÅ: Ny toppsjef i Easee: – Andre hadde gitt opp og forsvunnet

 

Sosialt og lærerikt

Et av de polske lagene er i full gang med å 3D-printe «klypa» til dronen.

– Vi er en god gjeng som har jobbet lenge med denne dronen. Å være her er sosialt og lærerikt. Det er konkurranse, men vi har det gøy samtidig. Dette er vårt prosjekt, vi ønsker å vise det fram og se hvordan andre lag løser oppgavene. Det er inspirerende, sier Grzegorz Wyborski fra det polske laget.

Andre liknende nyheter

SOMMERPRATEN: Sissel Knutsen Hegdal

Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal (H) tilbereder gjerne en god fiskerett når hun skal imponere, men egentlig foretrekker hun det enkle.

Samler seg på Jæren: – Mer enn bare traktor og «sorpa»

Teknologibedriftene på Jæren samler seg for å markedsføre fagmiljøet, skape identitet, arbeidsplasser og tiltrekke seg ny arbeidskraft.

Reiseliv: 7 av 10 tror på like bra eller bedre sommer

Reiselivsbransjen er positiv før sommeren, men det er ikke alle steder vi får ut potensialet. – Trist at regionen ikke klarer å utnytte potensiale det…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner