
Droner i fri flyt
Næring: Droneteknologi
Arbeidsplasser: Ukjent
Konkrete prosjekter: En rekke samarbeids- og utviklingsselskap
Forutsetning: Finansiering– En samlende arena er TAC Tau Autonomy Center, hvor det legges til rette for trening- og testområder for både flyvende droner og undervannsdroner, sier mulighetsutvikler i Greater Stavanger, Birger Haraldseid.
En rekke selskap i regionen arbeider i dag både med teknologiutvikling og oppdrag for store aktører. Det Sandnes-baserte selskapet Nordic Unmanned er trolig den største droneoperatøren i Norden, og har blant annet oppdrag for EU i forbindelse grensekontroller.
Ehang – som Rosenkilden tidligere har omtalt – er nå i ferd med å sertifisere sin drone som på sikt skal kunne løfte passasjerer. De tester nå utstyr og har base i Stavanger.
Flere operatører
På Jæren er IKM allerede en stor drone- operatør, og både i vegvesenet og i Lyse er droner blitt en del av hverdagen. I Egersund er Energy Innovation involvert i et prosjekt med droneinspeksjon av vindturbinblader, og også SUS har vært involvert i et program for å frakte biologiske prøver Bruk av undervannsdroner er minst like interessant.
– Undervannsdroner utgjør stort marked gjennom å gjøre ROV-er om til å ha sin base på havbunnen. Her har både IKM og Oceaneering hatt viktige prosjekt for Equinor. Neste fase nå er å gjøre dem autonome – det vil si at de svømmer og gjennomfører sine oppdrag uten å være tilknyttet navlestrengen – umbilical, sier Haraldseid.
God jobb
På Kalhammeren har selskapet Stinger fått kontrakt med Equinor om å utvikle en liten autonom inspeksjonsdrone, og i regionen jobbes det også med et program for japanske Kawasaki som har en inspeksjons- drone for rørledninger som skal testes.
– Strand kommune har gjort en god jobb med å gi tillatelse til å operere i dette havrommet og setter nå i gang planprosesser for å sikre langsiktig og varig og innretning av formålet. En annen viktig muliggjører for å operere på denne måten, er Blue Logic på Forus. Selskapet har utviklet teknologi for kontaktløs ladning av droner under vann, sier Haraldseid.
Lading
Blue Logic jobber nå sammen med Equinor med å få fem neste versjon av ladeplate teknologi. Prosjektet er på åtte millioner kroner, men ha stått i bero på grunn av koronaviruset.
– Vi jobber med Innovasjon Norge og andre for å finne finansiering. Vårt datterselskap WPC i Kristiansand og Blue Logic – som utvikler våre induktive koblere – er svært avhengig av droner, sier Helge Sverre Eide, sier gründer og ansvarlig for forretningsutvikling i Blue Logic.
Han nevner tre viktige faktorer som kan gi Norge mange arbeidsplasser: Ladestasjon for undervannsdroner og flytende droner, men også ladestasjoner for el-sparkesykler.
– Vi er i diskusjon med Ryde om å pilotere den siste i Stavanger. Da vil bybildet ikke flyte over av sparkesykler. Det blir på samme måte som med handlekorgen, at du eksempelvis betaler 75 kroner når du sjekker ut sykkelen og får 50 kroner i pant tilbake når du setter den på ladeplaten. 50 prosent av kostnaden med drift av sparkesykler er å samle inn og lade hver natt, sier Eide.
Andre liknende nyheter
Bedrifter kan få lade-støtte
Bedrifter og virksomheter kan få støtte til etablering av ladere til elektriske varebiler og tunge kjøretøy i Stavanger.
KI: – Mye gøy, men hvordan bruker vi det?
Hvordan overleve som markedsfører i 2025? Det var tittelen på foredraget til Daniel Thu fra Bølgen Media. Deltakerne satt på kanten av stolen da Thu f…
Ny konsernsjef i NorSea Group
Lars Haug tar over som ny konsernsjef etter John E. Stangeland i NorSea Group. Stangeland fortsetter i selskapet i nyopprettet rolle som EVP Renewable…