Jæren: Fullt hus og stort engasjement
Stemningen var på topp og interessen stor på Forum Jæren, høghuset på Bryne, da Treffpunkt Jæren ble arrangert tirsdag kveld. Møtet var fullbooket, 90 deltakerne. Og da det ar klart for middag, måtte det settes inn et par ekstra stoler rundt bordene.
Representanter fra fem ulike sektorer av næringslivet på Jæren var blitt utfordret til å dele sine erfaringer, utfordringer og muligheter, etterfulgt av en spennende panelsamtale.
Innlederne:
Camilla Baustad, Q-meieriene og Kvali (Mat og næringsmiddelindustri).
Rolf Jørgen Lauritzen, Simplicity (Teknologi og industri).
Eli Ulveseter, M44 (Handel og service).
Joakim Hetland, Bjelland AS (Bygg og anlegg).
Børre Lobekk, Nordic Steel (Energi og leverandørindustri).
I tillegg var ledere i fem lokale næringsforeninger og bedriftsforeninger - Vigrestad, Varhaug, Nærbø, Bryne og Klepp – invitert med for å fortelle om sitt arbeid og hvordan de kan samarbeide, styrke og utfylle hverandre, sammen med Næringsforeningen i Stavanger-regionen.
Joakin Hetland, daglig leder i Bjelland AS i samtale med Næringsforeningens Ulf Rosenberg.
Tettere samarbeid
– Vi ønsker å samarbeide og utfylle hverandre og bygge på de ulikes styrker. Næringsforeningen i Stavanger-regionen er for hele regionen, og vår styrke er blant annet å ta opp saker på regionalt og nasjonalt nivå. Vi har også gode faglige arrangementer, kurs og sosiale møteplasser som medlemsbedriftene på Jæren kan benytte seg av, forteller Jonas Skrettingland, prosjektleder for Jæren i Næringsforeningen i Stavanger-regionen.
Den tidligere ordføreren i Hå kommune, har siden januar i år vært Næringsforeningens mann på Jæren.
Han sier det er interesse rundt Næringsforeningens tjenester.
– Treffpunkt og nettverksbygging er viktig. Faglig gode samlinger og seminarer er noe bedrifter etterspør. Det samme med vårt næringspolitiske arbeid både lokalt, regionalt og nasjonalt. Næringsforeningen i Stavanger-regionen skal være et godt bindeledd i ulike sammenhenger, i samarbeid med lokale næringsforeninger og bedriftsforeninger.
Dette ble tatt opp
Skrettingland er godt fornøyd med Treffpunkt Jæren, som arrangeres i samarbeid med Sparebanken Vest.
– Mye matnyttig. Både når det gjelder tema som ble diskutert og ikke minst nettverksbygging og mingling, sier Skrettingland og remser opp noe av det som ble belyst og diskutert:
Omfang av tilsyn og kompliserte regelverk å forholde seg til.
Skatt på arbeidende kapital og formueskatt.
Mobilitet i forhold til både handel og arbeidsplasser, samt busstilbud.
Videre utbygging av jernbane og vei.
Behov for areal til nye næringsområder.
90 personer var påmeldt, men det måtte settes inn noen ekstra stoler rundt bordene når middagen var klar.
Situasjonen på Jæren
– Mitt inntrykk er at mange bedrifter på Jæren går ganske godt. Det er ennå gode tider i leverandørindustrien til oljevirksomheten, men det er en begynnende uro dersom det ikke skulle komme nye tildelinger snart, sier Skrettingland.
Byggevirksomhetene merker strammere tider, med færre ordrereserver enn tidligere.
– Men fortsatt går det rimelig godt her også, sier Skrettingland.
Han forteller i tillegg til den nevnte listen er jærbedriftene opptatt av muligheter i leverandørindustrien til energibransjen. Flerre ser muligheter i havvind og oppdrettsnæringen, både til land og havs.
Rekruttering og kompetanse
– Rekruttering er et tilbakevendende tema i samtaler jeg har med bedrifter. Mange er opptatt av i hvilken grad videregående skoler utdanner ungdommer med den kompetansen de etterspør, spesielt innen bygg og anlegg, mekanisk industri og datateknologi, trekker Skrettingland fram.
Til kamp for Jærbanen
Næringsforeningen i Stavanger-regionen har invitert kommunene langs Jærbanen til et møte om å legge en strategi for å løfte fram dobbeltspor og forbedret rutetilbud på Jærbanen til neste Nasjonal transportplan.
Kommunene som er med er Eigersund, Hå, Time, Klepp, Sandnes og Stavanger – samt fylkeskommunen.
– Næringsforeningen vil lage en skisse til en strategi for å løfte dette prosjektet ut av det dødvannet dobbeltspor over Jæren er havnet i. Dette har fått god mottakelse i kommunene. Det blir stadig tydelig at kapasiteten på Jærbanen ikke står i forhold til den økte trafikken og de økte trafikkmulighetene framover, sier Skrettingland.
Camilla Baustad, prosjektleder for Klima og Bærekraft i Kavli og Q-Meieriene, en av innlederne.
Flere nye medlemmer
Hittil i 2024 har Næringsforeningen fått et titalls nye medlemmer fra Jæren.
– Det er snakk om bedrifter fra mekanisk industri, bygg og anlegg, hotell og service, handel og gründerbedrifter innen kommunikasjon og markedsføring. Det er stor bredde, sier Skrettingland om de nye medlemmene.
Her er jærbedrifter som har blitt medlemmer i 2024:
Sirevåg Mekaniske AS
Elektrofag Jæren AS
Vigrestad bygg AS
Skretting AS
Norhybrid Renewables
ET BYGG AS
Jæren Olje
Torvholen Gard Demenssenter
Digital markedsføring Jæren AS
Bryne Kro & Hotell
– Bedrifter blir medlem fordi de ser nytten av å være med i et godt nettverk, og de ser at vi trenger å arbeide regionalt og inn mot nasjonale myndigheter på mange områder. Vi er i samme båt på Sør-Jæren og Nord-Jæren, og da vil en regional næringsforening ha andre muligheter og muskler enn en lokal bedriftsforening, sier Skrettingland.
Tidligere i år ble Vigrestad Bygg nytt medlem nummer hundre i 2024, da var det kake og kaffe på Vigrestad.
Næringsforeningen har hatt flere samlinger de siste månedene. På Jærbørsen i mai presenterte kommunene sine nye prosjekter. Jærbørsen er arenaen som samler bygg- og anleggsbransjen på Jæren for å få en oversikt over de store prosjektene i jærkommunene de neste årene
Rolf Jørgen Lauritzen, eier og styreleder i Simplicity på Vigrestad, var en av flere innledere.
Mye spennende på gang
Risa er én av fem finalister til å vinne prisen Årets bedrift 2024. Prisutdelingen er 14. november i Atlantic Hall i Stavanger.
Rett før sommeren skrev Næringsforeningen om flere teknologibedrifter på Jæren som vil samle seg, markedsføre fagmiljøet for å tiltrekke seg mer arbeidskraft, skape identitet og nye arbeidsplasser. Rett og slett vise at Jæren er mer enn bare traktor og «sorpa».
Sju bedrifter er aktivt med i arbeidet
I mars fikk Robotic Innovation og robot-gründer Annette Anfinnsen et stort gjenombrudd. Robotselskapet landet en storkontrakt med giganten Schneider Electric om å levere robotteknologi for automatisering av intralogistikk på fabrikker i Nord-Amerika.
I vår, på populære og utsolgte Jærmøtet, vant Fjordkjøkken Jærprisen 2024. Fjordkjøkken AS lager middager for Fjordland.
– Nå ganske snart starter arbeidet med neste prisutdeling i mars 2025, sier Skrettingland.
Andre liknende nyheter
Green Mountain-rapport: Store ringvirkninger
Datasenteret på Rennesøy har siden byggingen i 2022 understøttet 1600 årsverk og 2,3 milliarder kroner i verdiskaping. – Svært viktig at vi får belyst…
Advarer mot å legge ned internasjonal VGS-linje: Vil svekke Stavanger posisjon
Rogaland er et internasjonalt fylke med et internasjonalt arbeidsliv. IB-linjen på St. Olav har ikke bare vært viktig for energinæringen, men for NATO…
Fortgang på E39: Kalsås hyller lokalt initiativ
Bymiljøpakken åpner bompengesekken og blar opp til to prosjekter på E39, dersom kommunene også sier ja. Statssekretær Tom Kalsås (Ap) hyller initiativ…