Kunstig intelligens i strategiarbeidet
Kronikk

Kunstig intelligens i strategiarbeidet

KI kan bli en superkraft for deg – eller dine konkurrenter.
24.april 2025 Trygve Forgaard, daglig leder, partner og rådgiver i Innsikt

For over 30 år siden fortalte vår utmerkede professor Otto Ottesen at virksomheter i Danmark forsøkte å bruke datamaskiner til å stake ut den strategiske retningen for firmaer. De fôret maskinene med data og forventet anbefalinger for veien videre. Den gang hørtes dette fremsynt og utopisk ut. Mange år senere, da jeg, som Otto, underviste i swtrategi og ledelse ved UiS, var datamaskiner fortsatt ikke en sentral del av pensum. Våre danske venner hadde, etter hva jeg forstår, feilet i sine forsøk. Men nå er vi der – et paradigmeskifte står for døren.

Jeg er ingen ekspert på KI, men jeg tror at de som ikke tar opp hansken nå, risikerer å bli akterutseilt. Jeg har derfor snakket med flere i mitt nettverk for å høre om de er kommet i gang, hvilke erfaringer de har gjort seg, og hva de tror om fremtiden.

 

Vil du ligge i forkant? Du har cirka ett år på deg

Jeg begynner med konklusjonen: De fleste av oss kjenner bare til, og lar oss imponere av språkmodellene til KI. Nå står vi foran et enda større viktig paradigmeskifte. Det er vanskelig å se for seg at bedrifter kan fortsette «as is» uten å adoptere nye måter å jobbe på når KI blir bredere tilgjengelig og integrert med virksomhetens data. De som tar i bruk KI, vil være bedre informert, ta smartere valg, jobbe mer effektivt og i større grad unngå feilinvesteringer.

Fordelen er at vi fortsatt har tid til å forberede oss. Den eksponentielle utviklingen innen språkmoduler og innholdsproduksjon fra KI har vært imponerende. De mest avanserte research-funksjonene oppleves som revolusjonerende. Likevel er dagens KI-løsninger i stor grad utviklet for private brukere og er ikke tilpasset næringslivets behov for blant annet sikkerhet. Man kan ikke «mate» KI med sensitiv bedriftsdata i åpne løsninger, og copilotene for næringslivet er fortsatt ikke gode nok. Først når KI kan sammenstille informasjon og analyser fra det åpne internettet med bedriftens interne data, blir det en reell superkraft. Etter hva jeg forstår, er en god løsning på dette omtrent ett år unna.

Det betyr at vi har kort tid på oss til å forberede oss på hvordan vi kan få KI til virkelig å spille på lag.

 

KI: – Mye gøy, men hvordan bruker vi det?

 

KI vil hjelpe dere med forarbeid, analyser og beslutninger

KI kan bidra til bedre og mer presis innhenting av innsikt og underlag for strategiarbeid. Med et grundigere forarbeid vil dere starte prosessen på et langt høyere nivå enn tidligere. KI kan også bistå i neste ledd, med strategiske analyser, scenarioevalueringer og konsekvensvurderinger. Til slutt blir det lettere å ferdigstille strategiarbeid, ved at en digital assistent hjelper med å skrive ut planene og omgjøre strategien til konkrete handlingsplaner.

 

Skitt inn – skitt ut: Rydd opp og få oppdatert innsikt

Se for deg at du inviterer «vår nye venn» inn i huset ditt. Når KI får tilgang til alle rommene og tingene dine – altså bedriftens sentrale data – er det en fordel at det er ryddig hjemme, og at søppelet er tatt ut. Tenk på hvor mange versjoner vi har av «like» data og dokumenter. I INNSIKT jobber vi daglig med kunde- og markedsundersøkelser. Vi har tilgang til våre kunders kundedata eller CRM, og vet at ingen har full kontroll på sine data. Ingen. Vi bør derfor alle rydde opp før vi inviterer KI inn.

Se også for deg at KI skal hjelpe deg med matlaging under besøket. Hvis det er lenge siden du har handlet, og kjøleskapet kun består av varer som er utgått på dato, blir det vanskelig å trylle frem en tre-retters middag. Du trenger ferske, gode råvarer. Du må derfor ha en plan for å innhente oppdatert informasjon om marked og kunder, slik at du kan få en strategisk fordel over konkurrentene dine. Innsikten dere innhenter må struktureres godt og gjøres tilgjengelig for KI.

 

Demokratisering av kunnskap – en unik mulighet for både store og små

I starten vil nok de med størst betalingsvilje ha de dyreste KI-abonnementene, og de med mest interne ressurser få det beste utbyttet. Virksomheter med gode interne systemer som sammenkobler interne og eksterne åpne data, vil kapitalisere mest på dette. Men ifølge mine kilder vil gode, integrerte KI-løsninger relativt raskt bli tilgjengelige i de vanligste programvarene vi bruker. Dette åpner en rekke muligheter for de som er raske, sultne og endringsvillige.

 

Fikk digi-innspill: – Kjempeviktig når vi former politikken

 

Her er mine anbefalinger

I samtaler om kunstig intelligens har jeg fått følgende anbefalinger for å integrere KI i strategiarbeidet ved å kombinere eksterne åpne kilder med interne bedriftsdata:

Å lære seg å bruke KI blir et «must». En må kunne formulere spørsmål eller instruksjoner (prompts) til KI som godt forklarer, avgrenser og optimaliserer utbyttet. Å tilegne seg de beste verktøyene knyttet til KI, og implementere disse på en god måte, blir også krevende.

Legg arbeid i forberedelse og kvalitetssikring av dataene deres. Kvaliteten på dataene er avgjørende for effektiv bruk av KI. Sørg for at interne data er nøyaktige, konsekvente og relevante. Rydd opp i feil, duplikater og utdaterte formater. Vær fornuftig skeptisk til åpne data fra nettet. Ikke alt er god fisk.

Engasjer toppledelsen. Når ledelsen aktivt støtter og prioriterer KI-initiativer, blir det enklere å overvinne interne barrierer og sikre nødvendige ressurser.

Bryt ned siloer og etabler tverrfaglige team. Involver eksperter fra ulike avdelinger for å sikre at KI-løsningene adresserer reelle forretningsbehov på en helhetlig måte. Gjennom aktivt bruk av KI som verktøy, vil en også kunne engasjere og løfte den yngre generasjonen høyere opp på banen.

Start smått – skaler opp. Implementer KI gjennom pilotprosjekter for å teste løsninger i begrenset skala. Dette gir mulighet til å identifisere utfordringer og justere strategien før full implementering.

Vedlikehold og utvikling er avgjørende. KI er ingen quickfix. Systemene må videreutvikles, overvåkes og vedlikeholdes. Uten god arbeidsfordeling og etablerte rutiner for datavedlikehold, fylles huset igjen med søppel og kjøleskapet med utdaterte råvarer.

Dersom du, som mange andre, ikke har for vane å rydde i dataene dine (rydde og bære ut søppelet) og innhente ny oppdatert innsikt (skaffe nye gode råvarer), vil du sannsynligvis møte større utfordringer fremover. Men hvis du forbereder deg godt, er det bare å glede seg!

Andre liknende nyheter

Alt henger sammen med alt

Da var min tid over som styremedlem og styreleder i Næringsforeningen. Det har vært en berikelse i nye menneskemøter som har gitt meg ny visdom og for…

Ingeniørfagene: Kraftig UiS-økning etter suksesskampanje

Søkertallene til ingeniørfagene ved UiS økte enormt etter kampanje som traff bra. Bak kampanjen står Næringsforeningen, UiS, Stavanger Business Region…

Næringsforeningene i Norge: – Vi er klare til valgkampen

– Næringsforeningene i Norge er klare til å sette næringspolitikk på agendaen foran stortingsvalget til høsten. Med 109 medlemsorganisasjoner som repr…

© Næringsforeningen 2019-2025 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner