Kvinner, kompetanse og (grønn) kapital
Kronikk

Kvinner, kompetanse og (grønn) kapital

Styreleder Hanne spurte pent om jeg kan løfte blikket mot horisonten og spå litt om hva 2024 vil bringe med betydning for oss i næringslivet. Utfordring ble tatt – og mine stikkord til hva som vil prege vårt 2024-univers er kvinner, kompetanse og (grønn) kapital.
11.mars 2024 Ingvild Meland, nestleder i Styret i Næringsforeningen og strategidirektør i Nysnø Klimainvesteringer

2024 blir året der tusenvis av bedrifter skal ut å lete etter kvinner til sine styrer. Frykt ikke! Det finnes en lang rekke av kvinner som ønsker å bidra med sin kompetanse. Hvis du ikke ser dem så må det kanskje letes på nye steder. Næringsforeningens 100-liste, en god styrekandidat database, er et godt å starte. Styrelisten et annet. Eller spør noen andre enn de du pleier å spørre. Til kvinnene: rekk opp hånden – din kompetanse er viktig. Gleder meg til å se hvordan dette vil gi økt verdiskaping i norsk (og Rogalandsk) næringsliv.

 

Regionen mangler folk. Ka kan me gjørr?

Mange står utenfor arbeidslivet. Kanskje 2024 er året der vi alle tar et felles ansvar for å bekjempe utenforskap og får flere inn i verdiskapende aktivitet. Kanskje vi skal ha en ambisjon om å bli den beste regionen på arbeidsinkludering frem mot 2025? Men for at det ikke skal forbli en ambisjon så må alle tenke grundig gjennom; hvordan kan vi bli bedre på inkludering, og legge til rette for å få dette til? Men, viktig at den grundige vurderingen ikke blir for grundig – slik at aksjonene uteblir. Bare gjørr det. Dere kan til og med bli overrasket over at eksisterende ansatte blir stolte og mer motiverte av å ha en mer inkluderende arbeidsgiver.

Når jeg først har pennen, så vil jeg trekke frem Nora Koppang som holdt et fantastisk og modig innlegg på Solakonferansen i januar, hvor hun fortalte hvordan hun har kommet seg tilbake i deltidsarbeid etter lang tidssykdom. Dette på grunn av en åpen og fleksibel arbeidsgiver i Fishbone. Kanskje kan det være dere neste gang?

LES OGSÅ: Derfor velger næringslivet taushet

 

Go west

Problemstillingen om tilgang på kompetanse har selvsagt flere dimensjoner. Vi trenger også ny arbeidskraft til regionen, vi trenger et universitet som kan levere det næringslivet trenger, og vi trenger at Stavanger-regionen blir oppfattet om et godt sted å jobbe og bygge rede.

Vi er godt på vei. En trygg havn i urolige tider. Dette ble trukket frem da Stavanger-regionen nylig ble kåret av ECA International til verdens tredje beste sted å være jobbtilflytter i. Det er jo fantastisk, og et veldig godt utgangspunkt for at Næringsforeningens attraktivitetsprosjekt «GO West» skal lykkes. Eller «Kom og bli i Stavanger»-prosjektet som det også kunne vært kalt. SR-Banks Kyrre Knudsen pleier å si; «gi en klem til innflytterne du møter» – så øker (forhåpentligvis) sannsynligheten for at de blir. Klem for økt Kompetanse.

LES OGSÅ: Frances Jackson vil bytte ut London med Stavanger

Tiltak tri. Studenter. Vi må åpne armene og proaktivt ta de enda mer under vingene. De er fremtiden for regionen. Vi må mer aktivt bidra med masteroppgaver, internships, aktivitet mot universitetene og rett og slett være mer tilgjengelige. Ikke bare si ja når de spør – men aktivt hente de hjem. Ikke nødvendigvis for studentenes skyld, men for regionens skyld. Kanskje er også dette en ambisjon vi skulle sette oss som region? Høyest tetthet av studentinvolvering i næringslivet per bedrift eller fast ansatt? I denne regionen løser vi nøtter, og vår erfaring i Nysnø er at studentene kan være sabla gode nøtteknekkere.

LES OGSÅ: Godt naboskap er normalt

(Grønn) Kapital

Vi står i en spagat mellom å være dagens energihovedstad, mens vi også må investere i tid, folk og kapital for å også sikre en posisjon som fremtidens energihovedstad. Dette er en regional problemstilling, men like gjeldene for Norge som nasjon. Vi er energinasjonen som vil være en klimanasjon. 

Energiomstillingen vil kreve massive investeringer. Dette viser rapporter fra alle de store viktige analysebyråene, og både stat og privat må på banen for å ha sjans til å nå utviklingsbaner mot et lavutslippssamfunn. Jeg likte tittelen på Energikommisjonens rapport, «Mer av alt», og mener vi må bygge på skuldrene av det vi er flinke til. Energiproduksjon og naturressurser. Teknologiløsninger og ingeniørkunst. Jeg vil slå et slag for å slutte å snakk om alt man er mot – og heller sette søkelys på det man er for.

Markedssituasjonen vil påvirke investeringsviljen. De siste årene har vært preget av et mer krevende makrobilde med høyere kapitalkostnad og inflasjon, i tillegg til en voksende geopolitisk usikkerhet knyttet til krig i Europa, nye rammebetingelser for grønn industrivekst i USA – samt en spisset kinesisk konkurranse innenfor verdikjedene for klimateknologi. Fremover vil den grønne omstillingen av Europa kreve enormt mye kapital, og nettopp kapitaltilgang til skalering av klimateknologi er trukket frem som en av hovedutfordringene i EUs siste strategirapport lansert juli i fjor.

Europa er Norges viktigste eksportmarked, og vi er i en særskilt posisjon til å fylle mange av de rollene som Europa etterspør. Vi må ta frem løpesteget og sikre at fremtidens grønne arbeidsplasser blir i denne regionen, at teknologiutvikling skjer her og at både eksisterende industrilokomotiver og nye vekstselskaper sammen kan bygge de nye verdikjedene vi bestemmer oss for å satse på.

Vi må sørge for at de nye (klimateknologi) selskapene har tilstrekkelig kapital til å bli utviklet, skalert og kommersialisert. Norge scorer absolutt dårligst på tilgang til risikokapital per capita blant sine nordiske naboer (Menon), og er dårligst i klassen på å tiltrekke seg internasjonal kapital til tidligfaseselskaper. Det er små- og mellomstore bedrifter som driver mye av verdiskapning og skaper en stor andel av de nye arbeidsplassene i Norge. I dag har mer enn 95 prosent av norske selskaper har mindre enn 20 ansatte, ifølge SSB.

LES OGSÅ: Tabbekonferansen: – Enormt med tabber i norske rettssaler

 

Trygg havn

Så selv om verden er usikker med økt polarisering og endrede maktforhold, er altså Stavanger en trygg havn i urolige tider. Jeg tror allikevel vi må møte en brokete verden med å stå sammen for mer inkludering, økt kompetanse og tilstrekkelig kapital til å gjennomføre energiomstillingen. Samarbeid når du kan – konkurrer når du må.

For å få til større endringer trengs det gode kommersielle drivere. Inkludering av kvinner vil gi økt lønnsomhet. Kompetanse vil fortsette å være et must for god business. Kapitalen er flyktig og vil flyte dit lønnsomheten er. La det bli i vår region.

LES OGSÅ: Job Fair: Frances Jackson vil bytte ut London med Stavanger

Andre liknende nyheter

SOMMERPRATEN: Sissel Knutsen Hegdal

Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal (H) tilbereder gjerne en god fiskerett når hun skal imponere, men egentlig foretrekker hun det enkle.

Samler seg på Jæren: – Mer enn bare traktor og «sorpa»

Teknologibedriftene på Jæren samler seg for å markedsføre fagmiljøet, skape identitet, arbeidsplasser og tiltrekke seg ny arbeidskraft.

Reiseliv: 7 av 10 tror på like bra eller bedre sommer

Reiselivsbransjen er positiv før sommeren, men det er ikke alle steder vi får ut potensialet. – Trist at regionen ikke klarer å utnytte potensiale det…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner