Laerdal Medical forbereder seg på toll-krig
Fabrikken til Laerdal Medical, i Gatesville i Texas. Selskapet har 500 ansatte i USA. Foto: Laerdal Medical

Laerdal Medical forbereder seg på toll-krig

Med 99 prosent eksport, og fabrikker i USA, Mexico, Kina og Norge, tar Laerdal Medical nå flere grep for å forberede seg på Trumps handelskrig.
04.februar 2025 Arne Birkemo

Donald Trumps handelskrig får konsekvenser i hele verden, også i Rogaland. Nylig lanserte Donald Trump straffetoll på 25 prosent mot nabolandene Canada og Mexico. Disse ble senere satt på vent i 30 dager. Laerdal Medical har både fabrikker i USA, Mexico, Kina og på Forus i Stavanger. Alf‑Christian Dybdahl​​​​, administrerende direktør i Laerdal Medical følger situasjonen nøye.

  Da tollsatsene ble lagt fram, begynte vi å kartlegge hvordan dette påvirker oss i mer detalj enn det som var mulig tidligere. Og hvilke strategier vi kan implementere, sier Dybdahl.

Tre ting er viktige for Laerdal Medical.

– Det viktigste for oss er å opprettholde evnen til å levere til kundene våre, slik at de får de produktene de trenger for å redde liv. Det andre er at vi skal sørge for at alle ansatte føler seg trygge. Det tredje vi jobber med er å minimere de økonomiske konsekvensene, forteller Dybdahl.

Alf-Christian Dybdahl, administrerende direktør i Laerdal Medical. Foto: Laerdal Medical

– Bør ha egen avtale med USA

Selskapet er en stor kompleks global aktør med hovedkontor i Stavanger. 99 prosent av omsetningen kommer fra eksport. USA er et viktig marked. Laerdal Medical har 500 ansatte og fabrikk og produktutvikling i USA.

Mens Norge totalt eksporterer mye mer til Europa enn til USA, er det motsatt for Laerdal Medical.

– Vi er annerledes enn den norske gjennomsnittsbedriften på eksport. Laerdal Medical har en større andel til USA enn EU. Vi er en av de største norske aktørene i USA. Det et kjempestort og viktig marked for oss. Laerdal Medical har vært i USA siden 1967. Det er som et utvidet hjemmemarked, sier Dybdahl.

Laerdal-sjefen mener norske politikere bør forhandle fram en egen avtale med USA.

– Vi håper på en løsning som gjør det mulig for norske bedrifter å fortsette handel med USA som i dag, så dialog blir viktig.

 

Kan endre vareflyten

Laerdal Medical har hovedkontor i Stavanger. Fabrikk og produktutvikling er på Forus. Men selskapet har også fabrikker i USA, Mexico og Kina.

– Vi har en global verdikjede. Vår fabrikk i Kina sender til USA, både til fabrikken i USA og til sluttmarkedet. Når vi har en så stor og kompleks verdikjede, gir det også muligheter. Vi kan omdirigere vareflyten. Vi kan produserer mer og oppskalere i USA.

– Det usikre her er hvor lenge en handelskrig vil vare. Vi må forberede oss og ha en strategi både på kort og lang sikt, sier Dybdahl.

Laerdal Medical har både fabrikk og produktutvikling som her på Forus, samt USA, Kina og Mexico. Foto: Laerdal Medical

Lemper ikke på kunden

Med straffetoll er det lett å lempe ekstrakostnaden over på kunden. Det har ikke Laerdal Medical tenkt å gjøre.

– Vi har konkurrenter i USA. Vi har ikke mulighet til å legge prisen over på kundene våre. Da risikerer vi å prise oss ut. På kort sikt må vi forberede oss på å ta merkostnaden selv. Klart det gjør vondt, men det skal vi klare. Alt rundt dette er også noe som må vurderes fortløpende, sier Dybdahl.

 

Informerer internt

Dybdahl merker at det er et informasjonsbehov, og selskapet deler informasjonen internt fortløpende.

– Men jeg merker ingen uro eller bekymring blant de ansatte, sier han.

 

Kyrre Knudsen: – Viktig å bli en del av EU-avtalen

Sjeføkonom i Sparebanken 1 Sør-Norge, Kyrre M. Knudsen, følger den mulige handelskrigen nøye.

– Fortsatt er det betydelig med usikkert hvordan dette blir. Nå har det gått fra mye snakk om tollsatser til de ble lansert mot Canada og Mexico. Så ble det utsatt. Så har vi Kina, som har respondert. Vi vet ikke hvordan det lander her. Det er et krevende landskap, sier Knudsen og fortsetter:

– Mange bedrifter tenker nok gjennom hvordan dette betyr for deres virksomhet. Norge har høy eksport, har en åpen økonomi, og er veldig utsatt for handelskrig - eller handelshindringer.

Nettopp derfor mener sjeføkonomen at det beste for Norge er å knytte seg til EU og Europa.

– Vi kan ikke risikere å måtte betale ekstra toll på varer som skal til EU, og til USA. Det er viktig å få avtaler og bekreftelser fra EU, fordi vi 70-80 prosent av det vi eksporterer går til andre europeiske land. Å få til en avtale med EU skjer ikke automatisk. For Norge er det helt avgjørende at vi får leveransesikkerhet og at rammeverket inn mot EU-landene ikke endrer seg, poengterer Knudsen.

– For vår region er det olje og gass som betyr mest. Mye av gassen går til Europa. Rørene går der de går, mens olje og LNG er litt lettere å rute rundt til forskjellige land. Men her er det viktig at det ikke blir noen friksjoner, sier sjeføkonomen.

Knudsen nevner også sjømat og shipping som utsatte bransjer.

– Slik det ligger an nå, dras veksten ned generelt. Hvor mye veksten dras ned, vil vise seg, sier han.

Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebanken 1 Sør-Norge. Foto: Sparebanken 1 Sør-Norge

– Hva er det egentlig Trump prøver å oppnå?

– Han ønsker å framstå som en som fikser alt i USA. Han spiller på at mange har det dårlig i landet. Da er det greit å ha noen syndebukker. Han må vise at han er sterk og at det er noen å skylde på. Vi er vant med at verdenshandel er bra for de fleste land. Men det har slått litt feil ut. Det er en del grupper som det ikke har gått greit med, som arbeider- og middelklassen. Selv om BNP til USA går opp 2-3 prosent hvert år, betyr ikke det at alle innbyggerne får det 2-3 prosent bedre hvert år. Flere grupper føler seg forbigått. Det samme ser vi med Brexit. Men at dette skal bli bedre med å innføre toll, høres rart ut. All forsknings viser at det vil føre til økte priser i USA, stigende inflasjon som igjen påvirker renten, sier Knudsen.

 

Andre liknende nyheter

Børre Lobekk valg til ny styreleder i Næringsforeningen i Stavanger-regionen

Børre Lobekk fra Nordic Steel er valgt til ny styreleder i Næringsforeningen i Stavanger-regionen på dagens generalforsamling – og tar dermed over led…

Alt henger sammen med alt

Da var min tid over som styremedlem og styreleder i Næringsforeningen. Det har vært en berikelse i nye menneskemøter som har gitt meg ny visdom og for…

Ingeniørfagene: Kraftig UiS-økning etter suksesskampanje

Søkertallene til ingeniørfagene ved UiS økte enormt etter kampanje som traff bra. Bak kampanjen står Næringsforeningen, UiS, Stavanger Business Region…

© Næringsforeningen 2019-2025 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner