Laksen ut i det åpne havet
Kronikk

Laksen ut i det åpne havet

Den dagen myndighetene har fått modnet fram gode nok rammebetingelser vil leverandørsektoren i regionen få spennende utbyggingsprosjekter i milliardklassen å konkurrere om.
30.september 2024 Ragnar Tveterås, professor i industriell økonomi, UiS

Når villaksen går ut av vassdragene er fjordene bare en etappe på vei mot det åpne storhavet hvor den tilbringer mye av livet. I dag foregår lakseoppdrett på land og inne i fjordene.

Men snart er også oppdrettslaks på vei ut i det åpne havet, når offshore havbruk etter hvert realiseres.
Det foregår nå flere prosesser som sammen skal gjøre det mulig for industrielle aktører å kunne ta store investeringsbeslutninger som handler om flere titalls milliarder kroner i verdiskaping.

Staten jobber med å utvikle et rammeverk for havbruk til havs (HTH), som omfatter bl.a. lisenstildeling, HMS, biosikkerhet og fiskevelferd. Havbruks- og leverandørselskaper samarbeider om utvikling av teknologi og driftskonsepter for en hel verdikjede fra settefisk på land til matfisk produksjon i store offshore anlegg.

 

Samarbeid

I vår region samarbeider flere av oss for å få mer åpent tilgjengelig kunnskap om Norskerenna Sør. Dette er ett av tre områder som regjeringen har satt av til havbruk for havs, og det ligger bare 30 nautiske mil ut fra Jærkysten.

Målingene i Norskerenna Sør er et samarbeidsprosjekt mellom Blue Planet AS, Universitetet i Stavanger og Havforskningsinstituttet. Ulla-Førrefondet Rogaland har gitt 4,4 millioner i støtte til prosjektet, og Fiskeridirektoratet har bevilget midler til måleutstyr.

I januar ble det satt ut tre målerigger bunnforankret på 250 m, 300 m og 325 m. Måleutstyret i Norskerenna Sør gir oss data på strøm, oksygen, temperatur og bølger. I begynnelsen av mai hentet Havforskningsinstituttet ut de aller første dataene.

 

Samler seg på Jæren: – Mer enn bare traktor og «sorpa»

 

Bedre grunnlag

De helt åpne dataene fra Norskerenna Sør vil gi et bedre kunnskapsgrunnlag for utvikling av havbruk til havs i området. De vil ha betydning for hvordan offshore havbruksanlegg designes, og analysene vil kunne si noe om hvilke fiskehelseutfordringer man kan stå overfor.

Kunnskapen kan være viktig for i vurdering av hvor dypt oppdrettsfisken skal stå og anleggsdesign, og for operasjonene som skal utføres, f.eks. fôring og uttak av slakteklar fisk.

Det foregår et kontinuerlig samarbeid om utvikling av havbruk fra land til åpent hav mellom BluePlanet, Stiim Aqua Cluster med omtrent 200 medlemsbedrifter og UiS.

Ulla-Førrefondet Rogaland spiller en viktig rolle i kunnskapsbygging og innovasjon innen havbruk i regionen, da det finansierer tre viktige prosjekter for oss. Med basis i dette gode samarbeidet har vi også som mål å utvikle et felles senter for havbruksteknologi i regionen som skal bidra til de nye løsningene både i det åpne havet og inne i fjordene.

 

LEDER: Den stavangerske kjipheten

 

Viktige beslutninger

2025 kan bli et år da investorer og selskaper må ta viktige beslutninger. Hvis det er tilstrekkelig framdrift kan regjeringen legge fram et offentlig rammeverk for pre-kvalifisering av selskaper og utlysning av offshore havbruk områder. I tillegg blir det svært interessant å se om myndighetene tar grep for å gi investorer et forutsigbart skatteregime. Investeringene i havbruk til havs er avhengig av flere elementer i statens rammeverk.

Det blir spennende å se om rammebetingelsene blir attraktive nok til å få flere ressurssterke aktører på banen, og hvem dette blir. Når myndighetene har fått modnet fram gode nok rammebetingelser vil leverandørsektoren i regionen få spennende utbyggingsprosjekter i milliardklassen å konkurrere om, både i Norskerenna sør og nordover langs kysten. For de som aner industrielle muligheter gjelder det å følge med på prosessene.

Andre liknende nyheter

NIN om gründermeldingen: Må ha konkrete tiltak for å lykkes

Næringsforeningene i Norge (NIN) støtter regjeringens ambisjon om å bli verdens beste land å starte bedrift, men advarer mot lite konkrete virkemidler…

Aksjeåret: Her er de beste aksjene i 2025 - en viktig møteplass i 20 år

200 deltakere fra bank, finans og kapitalforvaltningen i regionen var på Aksjeåret, som har 20-årsjubiluem. Alle ville høre ekspertenes «hotteste» aks…

Karrieredagen: – Vi har det beste næringslivet, det må vi fortelle studentene

Ordfører Tormod Losnedal og Harald Minge i Næringsforeningen er enige om at en av regionens hovedprioriteringer i 2025 blir å skaffe mer kompetanse og…

© Næringsforeningen 2019-2025 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner