Lyse kjøper Ullandhaugtårnet
Lyse overtar Ullandhaugtårnet fra Telenor og sikrer at området blir eid av felleskapet gjennom selskapet. Eiendomssjef Odd Hedemand og direktør for mobilitet, Eirik Gundegjerde er fornøyd med at området kommer hjem. Foto: Lars Idar Waage

Lyse kjøper Ullandhaugtårnet

Julen kom kanskje tidlig i år, men nå er det klart at Lyse overtar Ullandhaugtårnet. Nå starter arbeidet med å se på mulige endringer og bruksområder for tårnet. Men først skal julebelysningen tennes.
27.november 2019 Av Lars Idar Waage

– Lyse sørger for at bygget nå kommer hjem. Lyse, som er regionens selskap og eies av deg og meg, skal også se til at det blir et godt hjem, forsikrer eiendomssjef i Lyse Odd Hedemand.

Julebelysningen har vært en tradisjon siden 2001 da fem år gamle Anja Ariel Tørnes Brekke skrev brev til daværende ordfører Leif Johan Sevland og foreslo julebelysning. 7. desember samme år fikk hun æren av å tenne lysene for første gang. November 2018 sa Telenor at de ikke lenger ville ha lys på tårnet på grunn av det var for kostbart og ressurskrevende. Regionalt næringsliv og Lyse gikk sammen og sikret julebelysningen i fjor. Nå er den sikret i overskuelig framtid med Lyse som ny eier av tårnet.
– Tankene startet nok med bråket rundt julebelysningen i 2018 der vi risikerte at det ikke kom julebelysning. Så ble det heldigvis en ordning på dette, sier Eirik Gundegjerde, direktør for strategiske prosjekter i Lyse.

 

 

Åpne for forslag
Etterpå ble det opprettet en dialog med nåværende eier Telenor som gikk over i reelle forhandlinger og diskusjoner.
– Gjennom disse møtene kom det opp at Lyse kanskje kunne overta bygget, sier direktøren.
Ullandhaugtårnet har en unik plassering i Stavanger og regionen. Toppen av tårnet er Stavangers høyeste punkt frem til 1. januar 2020. Selve tårnet er 64 meter høyt. Allerede i 1896 ble Haraldstårnet bygget til minne om slaget i Hafrsfjord, på samme sted som Ullandhaugtårnet ligger i dag. Overtakelsen vil ikke skje umiddelbart. En del utstyr skal flyttes og endringer gjøres. Lyse skal også rydde litt oppover i etasjene og tårnet er fortsatt i bruk.
– Etter at vi har ryddet kan vi vurdere hvordan vi kan bruke bygget på en god måte, sier han.
Lyse har imidlertid ingen konkrete planer akkurat nå, men vil sette sammen en gruppe bestående av de som bruker området i dag, de som har interesser av området og regulerende myndigheter.
– Vi skal stille med helt åpent sinn med de som kommer med forslag til hvordan vi kan utnytte området i fremtiden, lover Hedemand.
Gundegjerde trekker også frem området som et potensielt turistmål på sikt.
– Stedet er knyttet til veldig mye historie, spesielt telehistorie, og som turområde. Dette kan ha interesse for både regionen, men også turister. Spørsmålet er hva vi kan få til med de fasilitetene som ligger her, og gjøre den fantastiske utsikten tilgjengelig for flere, sier han.

 

Ullandhaugtårnet som et innovasjons- og utstillingssenter med en lysende jordklode av glass på toppen var forslaget fra arkitektfirmaet Helen og Hard i 2018. Illustrasjon: Helen og Hard

 

En gledens dag
I Rosenkildens utgave fra mars 2018 presenterte Helen & Hard et konsept for det gamle telekommunikasjonstårnet. Med en stor, lysdende glasskuppel formet som en jordklode på toppen og Ullandhaugtårnet som et innovasjons- og utstillingssenter, utkikkspunkt og et signalbygg. Administrerende direktør i Næringsforeningen, Harald Minge, er i ekstase over nyheten om at Lyse kjøper tårnet.
– Det er bare å gratulere Lyse! Nå er Ullandhaugtårnet på lokale hender og det er fantastisk gledelig. Her ligger det uante muligheter som hele regionen kan ha glede av, sier han.
Næringsforeningen har i flere år vært en pådriver for å utvikle Ullandhaugtårnet gjennom tett dialog med tidligere eier Telenor og nevnte Helen og Hard. Allerede i 2012 startet en gruppe bestående av Steinar Olsen, Kjell Ursin Smith og Hans Eyvind Næss å arbeide med idéer som kunne omskape Ullandhaugtårnet til en inik severdighet.
– De spektakulære skissene fra Helen og Hard gikk sin seiersgang i avisene og det er gjort kostnadberegninger. Dette arbeidet kan kanskje tjene som inspirasjon til den videre prosessen. I tillegg er det jo gjort et omfattende faglig arbeid når det gjelder tårnets beskaffenhet, muligheter og begrensninger som kanskje vil komme til nytte. Vi heier på Lyse og er spente på den videre utviklingen og framtidsambisjonene. Dette er en gledens dag, sier Minge.

Tradisjonen tro tennes julelysene på tårnet første søndag i advent, altså førstkommende søndag. Rønning Elektro har montert lyslenkene og lager et arrangement med gløgg og julekaker. Selve tenningen av lysene vil utført av barn fra barneavdelingen ved Stavanger universitetssykehus.

PS! Det høyeste punktet i nye Stavanger kommune vil bli Bandåsen på Ombo som ligger 513 meter over havet.

Andre liknende nyheter

SOMMERPRATEN: Sissel Knutsen Hegdal

Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal (H) tilbereder gjerne en god fiskerett når hun skal imponere, men egentlig foretrekker hun det enkle.

Samler seg på Jæren: – Mer enn bare traktor og «sorpa»

Teknologibedriftene på Jæren samler seg for å markedsføre fagmiljøet, skape identitet, arbeidsplasser og tiltrekke seg ny arbeidskraft.

Reiseliv: 7 av 10 tror på like bra eller bedre sommer

Reiselivsbransjen er positiv før sommeren, men det er ikke alle steder vi får ut potensialet. – Trist at regionen ikke klarer å utnytte potensiale det…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner