Oljeprisen framover: Dette må du følge med på
Ellen Waldeland Hoddell, direktør for sikkerhet og bærekraft i Vår Energi, deltok på Oljetrykket. Foto: Trude Refvem Hembre

Oljeprisen framover: Dette må du følge med på

Hva er oljeprisen om 12 måneder? Vi har spurt foredragsholderne på Oljetrykket.
30.mai 2024 Arne Birkemo

I skrivende stund, torsdag ettermiddag 30. mai, er oljeprisen 83,07 dollar fatet. Hva er oljeprisen om tolv måneder?

På konferansen Oljetrykket, som fant sted på K8 i Stavanger torsdag, fikk deltakerne høre foredrag om status og analyser om «oljås» framtidsutsikter.

Næringsforeningen har tatt runden med foredragsholderne, og bedt dem om å spå hva oljeprisen er på denne tiden av året 2025.

Oljeprisen har vært stabil en stund. Energirådgiver i Næringsforeningen i Stavanger-regionen, Ulf Rosenberg, tror ikke på store forandringer i løpet av det neste året.

– Jeg gjetter at oljeprisen blir den samme som i dag, sier Rosenberg.

Han har fortsatt tro på, i likhet med de fleste markedsaktørene, på vekst i etterspørselen etter olje de neste årene.

 

Viktige faktorer

Følgende er de viktige faktorene å følge med på:

– Et stort spørsmål er den økonomiske veksten i Kina. Etter å ha økt massivt, tror jeg veksten vil avta og ikke være like intens. Økt vekst betyr vanligvis økt forbruk av energi, som igjen betyr økt forbruk av olje. Klarer man å dekoble den forbindelsen, mellom vekst i økonomien og oljeetterspørselen? Et felles mål i den dekarboniserte verden er at økonomisk vekst ikke alltid må henge sammen med økt energiforbruk. Men når klarer man det? Jeg tror det vil ta lang tid.

– Europa har klart å øke veksten uten å øke energiforbruket. Men det skjer først når et land kommer opp på et høyere utviklingstrinn. Veksten krever mindre energi når man går fra industrialisering til tjenesteyting. Mens i land som har vekst i industrialiseringen vil ha økt energiforbruk, forklarer Rosenberg.

Han mener oljeprisen de neste tolv månedene også vil påvirkes av veksten i India.

– I tillegg har man spørsmålene med hva som skjer med den sanksjonerte oljen fra Russland. Russlands oljeproduksjon har ikke falt dramatisk, som man kanskje skulle tro når landet sanksjoneres. Oljen går til land som ikke bryr seg så mye om sanksjonene.

– En annen faktor er hvor lenge Saudi Arabia holder igjen produksjonen for å holde prisen oppe? At Saudi Arabia holder igjen, gjør at de mister markedsandeler. Og når oljeprisen er høy, øker produksjonen i USA – et land som de siste 20 årene ikke bare har blitt selvforsynt med olje, de eksporterer også. Hvor lenge vil Saudi Arabia sitte og se på at USA blir mer dominerende i markedet? Om Saudi Arabia øker produksjonen mye, så faller oljeprisen kraftig, sier Rosenberg.

 

77,50 dollar fatet?

Jon Are Rørtveit, visepresident i ONS, tipper noenlunde samme oljepris som Rosenberg.

– 77,50 dollar fatet, sier Rørtveit og forklarer hvorfor han kom fram til nettopp den prisen:

– Dyrtid til tross er veksten så smått tilbake i ledende økonomier, så for meg ut til å bli noenlunde stabilt ut fremover. OPEC virker fornøyd og åpner neppe opp slusene nevneverdig med dagens priser. Forbruket i India ligger an til å øke kraftig fremover sammen med Midtøsten, og Kina er fortsatt en driver selv om det der muligens flater litt ut. Samtidig kommer det ny olje inn fra land som Norge, Brasil og Guyana. Konflikter til tross tror jeg derfor det blir noenlunde stabilt på det jevne med en svak nedgang mot i dagens pris, forklarer ONS-toppen.

 

Tror på høy etterspørsel

Ellen Waldeland Hoddell, direktør for sikkerhet og bærekraft i Vår Energi, sier hun overlater tipping av oljepris til analytikerne.

– Men vi tror fortsatt på høy etterspørsel framover, sier hun til Næringsforeningen.

Helge André Martinsen, senior oljemarkedsanalytiker i DNB Markets sier det er vanskelig å si hva oljeprisen blir framover. Men det er godt mulig den ligger på rundt 80 dollar fatet neste år på denne tiden også.

 

Hva gjør OPEC?

Han sier oljeprisen har vært relativt stabil en stund, men spørsmålet er hva OPEC gjør videre.

– OPEC har kuttet produksjonen med flere millioner fat per dag. Norsk sokkel er helt avhengige av at OPEC fortsetter med sine produksjonskutt for at vi skal holde oljeprisen der den er nå, rundt 80 dollar fatet, forteller Martinsen.

– OPEC kutter produksjonen fordi de vil beskytte de høye prisene. Hadde OPEC-landene produsert det de kan, hadde oljeprisen vært under 50 dollar fatet. De holder igjen så lenge de føler at de ikke kan kutte mer. På et aller annet tidspunkt vil de øke produksjonen. Man skal passe litt på, legger han til.

Det er ikke noe nytt å leve på nåde fra OPEC, sier Martinsen. Det viktigste er å være oppmerksom på raske endringer som kan komme.

– Vi har ikke kontroll på egen skjebne. Skjebnen er i andres hender. Da må man være forberedt på å agere, understreker Martinsen.

Andre liknende nyheter

SOMMERPRATEN: Sissel Knutsen Hegdal

Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal (H) tilbereder gjerne en god fiskerett når hun skal imponere, men egentlig foretrekker hun det enkle.

Samler seg på Jæren: – Mer enn bare traktor og «sorpa»

Teknologibedriftene på Jæren samler seg for å markedsføre fagmiljøet, skape identitet, arbeidsplasser og tiltrekke seg ny arbeidskraft.

Reiseliv: 7 av 10 tror på like bra eller bedre sommer

Reiselivsbransjen er positiv før sommeren, men det er ikke alle steder vi får ut potensialet. – Trist at regionen ikke klarer å utnytte potensiale det…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner