Riktig medisin

Riktig medisin

I en årrekke har aktive støttespillere sloss for en egen medisinutdanning i Stavanger. Like lenge har andre aktører – utenfor regionen – sloss mot.
17.juni 2020 Av Ståle Frafjord

Næring: Helse
Arbeidsplasser: Om lag 300
Konkrete prosjekter: Medisinutdanning
Forutsetning: Politiske beslutninger
En ringvirkningsanalyse utført av Samfunnsøkonomisk Analyse på oppdrag fra Greater Stavanger, viser potensialet ved opprettelsen av et medisinstudium i Stavanger i et samarbeid mellom UiS og SUS.
– Studien viser at selv med konservative estimater, så vil det skape om lag 300 arbeidsplasser, sier mulighetsutvikler Felix Laate i Greater Stavanger.
Analysen tar for seg både de direkte og indirekte virkningene av medisinutdanning i Stavanger, men også en vurdering av annen type virksomhet som kan tenke seg å etablere seg i regionen i kjølvannet. I dag tilbyr både Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, Universitetet i Tromsø, og Norges teknisk-natur- vitenskapelige universitet i Trondheim såkalt gradsgivende medisinutdanning i Norge, men svært mange norske studenter har valgt å studere medisin i utlandet.

 

Kraftig økning

Det såkalte Grimstadutvalget ble i 2018 – på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet – bedt om å utrede muligheten for å øke antallet studenter innenfor dagens medisinstudier. Grimstadutvalget konkluderte året etter med å anbefale en kraftig økning
av antall studieplasser i Norge, og forslo også en plan for hvordan dette kunne gjøres. For Stavangers del innebar det en treårig klinisk masterutdanning i medisin, det vil si de siste tre årene av et normalt utdanningsløp, og da spesielt rettet mot norske medisinstudenter i utlandet. I følge rapporten så man for seg at graden gjennomføres ved UiS, i samarbeid med Stavanger Universitetssykehus (SUS)
og primærhelsetjenesten for integrert undervisning, praksisplasser og veiledning. Det kan i så fall innebære 70 studieplasser per trinn, og totalt 210 studieplasser per år allerede fra 2024.

 

Uenighet

I sin høringsuttalelse til departementet sent i fjor høst, skrev daværende administrerende direktør Helse Stavanger HF, Ingrid Cathrine Bryne: «SUS har bygget kompetanse over 20 år og klar for å gå fra praksisarena til hovedansvaret for en større del av utdanningen av leger.» I mellomtiden har Bryne blitt administrerende direktør i Helse Vest som i et ekstraordinært styremøte i februar avga en annen innstilling. Den baserer seg på et ønske fra Universitetet i Bergen som ikke vil ha et femte medisinsk fakultet, og i stedet vil at Stavanger Universitetssjukehus (SUS) styrkes som campus for medisinutdanningen på Vestlandet.

Saken venter fortsatt på politiske behandling.

Andre liknende nyheter

SOMMERPRATEN: Sissel Knutsen Hegdal

Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal (H) tilbereder gjerne en god fiskerett når hun skal imponere, men egentlig foretrekker hun det enkle.

Samler seg på Jæren: – Mer enn bare traktor og «sorpa»

Teknologibedriftene på Jæren samler seg for å markedsføre fagmiljøet, skape identitet, arbeidsplasser og tiltrekke seg ny arbeidskraft.

Reiseliv: 7 av 10 tror på like bra eller bedre sommer

Reiselivsbransjen er positiv før sommeren, men det er ikke alle steder vi får ut potensialet. – Trist at regionen ikke klarer å utnytte potensiale det…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner