Sjekk hvem som vant Kompetansedelingsprisen 2024
Frank Emil Moen vant Kompetansedelingsprisen 2024, som deles ut av Næringsforeningen i Stavanger-regionen.
I over 30 år har Moen vært en pådriver for kompetansedeling. Som marinbiolog utviklet han den anerkjente boken om dyrelivet i havet, «Norsk Marin Fauna» i 1999. Boken har blitt et referanseverk og fått kallenavnet «den blå bibelen».
Prisen ble utdelt på Næringsforeningen i Stavanger-regionen sitt tradisjonsrike Julemøte i Rogaland Teater.
Det er 16. gang Kompetansedelignsprisen deles ut.
Prisen er et diplom og et bilde av kunstneren Kjell Pahr-Iversen.
Juryens begrunnelse
Prisen ble utdelt av Hanne N. Berentzen, juryleder og styreleder i Næringsforeningen. Juryen sier følgende om årets prisvinner:
«I over 30 år har Moen vært en pådriver for kompetansedeling. Som marinbiolog utviklet han den anerkjente boken om dyrelivet i havet, «Norsk Marin Fauna» i 1999. Boken har blitt et referanseverk og fått kallenavnet «den blå bibelen».
Parallelt med bokprosjektet introduserte han internett for både lærere og elever ved skolen. Dette var den første klassen i Norge som hadde bærbare datamaskiner og trådløst internett i 1999. Elever og lærere lærte HTML-koding av prisvinneren.
I 2000 etablerte han «Dalanemodellen» for digitalisering i skolen, og denne modellen ble kjent som en nasjonal suksess. Dalane videregående skole ble en demonstrasjonsskole og fikk utallige besøk og prisvinner reiste land og strand rundt i Norden med foredrag om Dalanemodellen. Han var også en sentral figur i oppstarten av Nasjonal Digital Læringsarena (NDLA), som i dag leverer digitale læremidler til videregående opplæring.
Så kom en ny mulighet opp: han ble daglig leder i Egersund Aqua, et selskap som skulle bygge et banebrytende anlegg på land med resirkuleringsteknologi for marin fisk.
I 2015 startet han i Energy Innovation og dette ble en lang periode med kompetansebygging innen fornybar energi og vindkraft. Blant annet Vindkraftkonferansen, Norwegian Offshore Wind Cluster. Han var initiativtaker, prosjektleder og delaktig i en rekke større EU-prosjekt, et større Enova-prosjekt, flere Innovasjon Norge-finansierte prosjekt, skattefunnprosjekt og en rekke VRI-prosjekt.
Energy Innovation har utviklet seg til å bli et av verdens fremste kompetansesentre innen vindkraft, både on- og offshore. Selskapet er etter to oppkjøp nå et heleid Rogalandselskap og eies av IKM-gruppen, NorSea Group og prisvinneren selv. Selskapet opplever en solid vekst; fra ca. 14 MNOK i 2023 til ca. 20 MNOK i omsetning i 2024 – og med et positivt driftsresultat. De forventer en stadig mer internasjonal tilstedeværelse og vekst gjennom sitt franchisekonsept, som i all hovedsak dreier seg om kompetansedeling.
Prisvinner er også initiativtaker til etableringen av Egersund Energy Hub hvor nærmere 25 selskap som i hovedsak jobber innen fornybar energi er samlokalisert med utdanning og opplæringskontor, og hvor kompetansedeling på tvers av selskap står sentralt. Han har vært, og er, en drivkraft for det grønne skiftet, og bidrar med kompetanse og innovasjon i testing utenfor Egersund.
Han har også jobbet for å inkludere unge mennesker i arbeidslivet og utvikler nå opplæringsprogram for ukrainske flyktninger.
Prisvinneren har gjennom hele sin karriere vært en ildsjel for kunnskapsdeling og inkludering med et stort hjerte for kompetansedeling og industriell teft. Det er derfor en stor glede å tildele ham Kompetansedelingsprisen 2024».
Juryen og mål med prisen
Årets jury besto av Bjørg Kaspersen, initiativtaker til prisen, fjorårets prisvinner KÅKÅ Kverulantkatedralen ved Cornelius Middelthon, Harald Minge i Næringsforeningen og Hanne N. Berentzen, styreleder i Næringsforeningen, samt juryleder.
Målet med prisen er å:
- Stimulere tildeling av kompetanse og læring, både eksternt og internt.
- Synliggjøre Næringsforeningens fokus på Stavanger-regionen som en kompetanseregion.
- Belønne personer eller virksomheter som i særlig grad har bidratt til deling.
Fjorårets vinner var KÅKÅ Kverulantkatedralen ved Cornelius Middelthon.
200 samlet på Julemøte
200 politikere og næringslivstopper samles i Rogaland Teater fredag. Næringsforeningens Harald Minge pianist Jan Hauge oppsummerer 2024 på musikalsk vis.
Julemøtet i Rogaland Teater har vært arrangert siden 2006, og har blitt en førjulstradisjon. Her får næringslivet senket skuldrene, puste med magen og komme i julestemning.
Som vanlig oppsummerte administrerende direktør i Næringsforeningen, Harald Minge, og pianist Jan Hauge året som har vært med både rap og kåseri på musikalsk vis.
Hovedtaler i år var Henrik Syse, filosof, forfatter og forsker. Med glimrende balanse mellom humor og seriøse tema, ga han publikum noe å tenke på når det nærmer seg jul.
Det var også kunstnerisk innslag ved teaterets Mareike Wang og hennes partner, Alexander Flotve.
Andre liknende nyheter
Klimakrav: Bygg og anlegg ønsker mer klarhet
– Dropp symbolpolitikk og legg heller vekt på det som faktisk har størst betydning for klimaet.
Kunsten å jubilere
18. januar åpner jubileumsåret i Stavanger med den spektakulære lysfestivalen Glød. Nye og verdenskjente lysverk skal lyse opp i vintermørket. Så følg…
Equinor og Shell lager nytt selskap
Det nye selskapet forventer å produsere over 140.0000 fat oljeekvivalenter per dag, og vil være det største uavhengige olje og gasselskapet i Storbrit…