Solvik-Olsen: Slik forstår du Trump
Ketil Solvik-Olsen har god innsikt i hva som foregår i Trump-administrasjonen. Alle foto: Arne Birkemo

Solvik-Olsen: Slik forstår du Trump

– Vi hører ikke på hva Trump vil. Vi henger oss bare opp i hvordan han sier det. Ja, han er bøllete, men skal vi prøve å forstå? Eller skal vi bare kritisere? Det sier Ketil Solvik-Olsen, som ga deltakerne på Utsikter et innblikk i hva som foregår i Trump-administrasjonen.
19.februar 2025 Arne Birkemo

– La det være klart fra starten av. Det jeg skal si her i dag er ikke hva jeg selv mener om Donald Trump. Dette er ikke et foredrag for eller imot Trump. Jeg skal forklare hvem han er, hvordan han tenker, hva han egentlig mener og hvordan vi skal forstå Trump.

Slik åpnet Ketil Solvik-Olsen foredraget sitt på konferansen Utsikter, som arrangeres av Næringsforeningen og DNB på K8 i Stavanger.

Den tidligere Frp-politikeren og samferdselsministeren under Erna-regjeringen (2013-2018) har bodd lenge og flere steder i USA. Han reiste til USA og fulgte valgkampen i høst og kom tett på Trump-administrasjonen.

 

SE BILDENE FRA UTSIKTER 2025.

 

«Kulturkurs» om USA

– Jeg forstår litt hva denne gjengen holder på med, sier Solvik-Olsen.

– Før arrangerte vi kulturkurs for dem som ville gjøre business i Kina. Nå trenger vi kanskje kulturkurs for å skjønne hva Trump sier.

Hvorfor ble Trump valgt, kan man spørre seg.

– Trump vant valget fordi han var opptatt av økonomi, kriminalitet og grensekontroll. Hun andre, Kamala Harris, sa hun var fornøyd med det Joe Biden hadde gjort før. Nei, da har du allerede tapt. Amerikanerne velger bøllen fordi han har rett politikk, i stedet for «kumbaya»-holdningen til Harris.

– Når Trump behandler sine allierte dårlig, er det for å vise hans fiender hvordan han trolig vil behandle dem, sier Solvik-Olsen.

Ja, Trump er bøllete. Han sier ting som ingen statsmann skal si, men han adresserer at mange amerikanere synes det er blitt for dyrt, at rustbeltet må opp og gå igjen, kriminalitet og grensekontroll, og at mange ikke har det bra. Det gjorde ikke Harris, mener Solvik Olsen.

Selv skulle Solvik-Olsen ønske at det var en mer «Obama-skikkelse» i Trump.

 

LES OGSÅ: Ole Ertvaag på Utsikter: – Skal tjene like mye utenfor olje og gass

 

En eiendomsutvikler

– Trump er en eiendomsutvikler – det preger han som politiker. Han utvikler tomten. Kjøp billig, selg dyrt. Han snakker ned det han vil kjøpe og snakker opp det han skal selge. Egentlig er det bare å lese boken hans, «Trump: The Art of the Deal», for å forstå hva han tenker. Alt er forhandling. Toll-saken med Canada og Mexico, handler ikke om handel. Det handler om grensekontroll og kriminalitet. Han bruker handelskortet for alt det det er verdt.

Solvik-Olsen minner om at mye av det Trump sier og truer med er forhandling. «Kjøpe billige tomter og selge dem dyrt». Ta i bruk redskapene du har for å få gjennomslag for det du vil oppnå.

– Dette med Grønland: Jeg tror alle er enige om at det ikke er slik man driver utenrikspolitikk. Men Trump skal ikke okkupere Grønland. Det er forhandlingsteknikk. Samme med Panamakanalen. Det er Kina det egentlig handler om. Dette er en bøllete måte å vise at han er opptatt av hvor Kina investerer. Han prøve å fortelle Kina: Se hvordan jeg behandler vennene mine, bare vent og se hvordan jeg behandler fiendene mine, forklarer Solvik-Olsen.

 

USAs fiender

Disse er landene Trump og USA kjemper mot: Kina, Russland, Iran og Nord-Korea.

– Iran eksporterer det meste av sin olje til Kina. Iran står bak det meste av uro som skjer i Midtøsten, fordi de har penger til det - fordi Kina kjøper olje av dem. Hadde ikke Kina kjøpt olje av Iran, hadde ikke Iran hatt musklene til å trekke i så mange tråder i Midtøsten. Vi må vite hvem som er våre venner og fiender, ikke være naive og kjøpe strategiske varer fra laveste tilbyder uansett hvem det er. Hadde Norge «outsourcet» Forsvaret til Kina fordi de kunne gjøre jobben for halv pris? Nei, det hadde vi ikke. Det er greit å kjøpe badebukse av Kina, men hvem stoler vi på når vi skal lage chipene våre?

 

LES OGSÅ: Laerdal Medical er tungt inne i både USA, Mexico og Kina - forbereder seg på toll-krig

 

Washington DC er som Brussel

Det er ikke så langt fra Stavanger til Oslo, men det er langt fra Oslo til Brussel. Slik er det også for amerikanernes forhold til Washington DC.

– Slik Brussel er for oss nordmenn, er Washington for amerikanerne. «Det er langt unna. De forstår ikke hva som skjer her hos oss». Amerikanerne vil styre selv i sin delstat. Det er forskjell på California og Michigan. Hvor mange politikere i Brussel kan dere i salen navnet på? Ikke mange, tipper jeg. Slik er det for amerikanerne også. Så har de da fått en kandidat som skal «rydde opp». «Nå er det vanlige folks tur». Mange amerikanere synes det høres greit ut, så får de bare tåle at han er bøllete.

– Og det er ikke bare de uopplyste menneskene uten utdanning og forståelse som stemmer på Trump, slik mange her i Norge tror. Helt feil. Det er folk i alle samfunnslag, forsikrer Solvik-Olsen.

 

280 deltakere deltok på den årlige konferansen Utsikter, som tar opp økonomi, geopolitikk og andre aktuelle tema.

Oppfordring til Norge: – Ring Trump

Når det gjelder trusselen om handelskrig og økte tollsatser, mener Solvik-Olsen at Norge kan få til en avtale med USA.

– Når nyheten om toll på stål og aluminium – uten unntak, kom fra Trump, så sier jeg: Det er unntak. Det går an å forhandle. Australias statsminister ringte Trump. Australia fikk til et unntak. Det kan Norge også få til. I stedet for å stille oss i et hjørne og si «dette er fæle greier», ta fram telefonen og ring Trump, sier Solvik-Olsen.

For Trump har sansen for Norge.

– Norge har gode muligheter for å få på plass avtale med USA. Han liker Norge og han liker Norden. Det eneste han ikke liker er Palestina-politikken, sier Solvik-Olsen.

Han minnet om at USA er verdens største økonomi. Et massivt land med 50 stater. Enorme ressurser og mange folk. Målet til Trump er å revitalisere landet og koble mer av økonomien fra Kina.

 

LES OGSÅ: Skal du rekruttere? Ikke gjør denne vanlige feilen

 

 

– Ikke så «drid» som dere tror

Han minnet samtidig om å ikke undervurdere status quo i USA.

– Rustbeltet hadde vært verdens tredje største økonomi om det er var et eget land. Mississippi, den fattigste staten i USA, har en høyere snittinntekt enn Frankrike. Det er ikke så «drid» som dere tror.

Solvik-Olsen beroet salen med at mye av det Trump sier, ikke kommer til å skje. Det er overdrivelser, «New Yorker-snakk». Når han for eksempel sier han vil kaste ut alle utlendinger, så vil det bli kriminelle – ikke alle.

 

Vil ikke krige

Trump har også et apparat rundt seg som vil moderere seg.

– Når kameraene er på, så kjøres retorikken hardt. Dette for å snakke til velgerne. Når kameraene er av, er de mer moderate. I kabinettet finnes det fire-fem grupperinger som tenker ulikt. Trump selv har en overordnet retning i noen få viktige saker. Resten av sakene, så kaster han inn et kjøttbein i kabinettet, så får fagfolkene slåss om oppmerksomheten til Trump.

– Husk at Trump selv ønsker å bli husket som en «peacemaker». En president som står for fred, ikke en president som starter kriger. Det kommer han til å bli minnet om av sine medarbeidere – det som vil påvirke hvordan forhandlingene ender opp, sier Solvik-Olsen.

Andre liknende nyheter

Innovasjon i landbruket: En mulighet for ny norsk industri

Landbruket står overfor betydelige utfordringer. Sviktende jordhelse, økt press på matvaresikkerheten, sikkerhetspolitiske utfordringer og behovet for…

Energifrokost: Slik skal produksjonen opprettholdes

For å opprettholde produksjonen og lønnsomheten på norsk sokkel, vil operatørene kutte kostander og standardisere. Nå tenker operatørene nytt på norsk…

Undersøkelse: Hvordan påvirker formuesskatt din bedrift?

Påvirker formuesskatten bedrifters evne til å vokse? NHH-studenter ber om svar fra bedrifter i Stavanger-regionen.

© Næringsforeningen 2019-2025 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner