Strømkrisen krever langsiktig lederskap og samarbeid

Strømkrisen krever langsiktig lederskap og samarbeid

For å håndtere strømkrisen kreves langsiktig lederskap og samarbeid. Det ser vi dessverre ikke nå. Derfor stod jeg foran Stortinget sammen med næringslivsrepresentanter fra Vestland, Agder og Rogaland den 19. september. Vår melding er krystallklar; vi ikke er fornøyd med regjeringen og deres strømtiltak for næringslivet.
07.oktober 2022 Hanne Norman Berntzen, styreleder i Næringsforeningen

Det var vi i Næringsforeningen i Stavanger-regionen som tok dette initiativet, og protesten har styrket samholdet mellom næringsforeningene. Å protestere foran Stortinget løser ingen krise. Politisk handling er det vi trenger, penger og støtte til omstilling og bærekraft. Det er bærebjelken inn i fremtiden, og vi må alle gjøre denne historiske reisen på vegne av kommende generasjoner.

Vi driver seriøse bedrifter og har mange års erfaring, gjennom storm og stille. Vi tilbyr arbeidsplasser. Å være solidariske med Europa gir en ekstra dimensjon. Ikke glem at lege og president for EU-kommisjonen Ursula von der Leyen tok oss inn EUs vaksineprogram for ikke så lenge siden. Nå skal vi bidra til fellesskapet i en strømkrise og krig.

Rammer hardt
Strømkrisen rammer næringslivet i Sør-Norge hardt. August-prisene har økt med 300 til 500 prosent, og for noen enda mer, og kostnadene setter mange virksomheter helt ut av spill. Arbeidsplasser i by og land er blitt veldig sårbare. Dersom strømkrisen skal være en katalysator for omstilling og redusert fotavtrykk, må vi være enige om en ting: Vi trenger en felles plan.

Den forrige regjeringen leverte en plan for å håndtere pandemien. Nå står vi foran en mye større og vanskeligere og mer krevende omstilling. Den uoversiktlige situasjonen er svært alvorlig. Vi trenger tydelig og modig lederskap som viser vei til bærekraftige endringer og styrker innovasjonstakten på en god og langsiktig måte mens vi kommer oss gjennom dette.

Mangler en strategi
Vi ønsker oss en strategi som bygger på samhandling mellom ledelse, her regjeringen, og næringslivet, langt utover knapper og glansbilder. Mye står på spill: Norges fremtid, arbeidsplasser i et blomstrende næringsliv, et stolt folk og en sunn planet.

Vi mangler en slik strategi. Jeg får ikke øye på planen. Covid-19 rammet oss alle, strømkrisen like så. Den slår beina under arbeidsplasser og bedrifter, det er folks levebrød vi snakker om. Regjeringen har et særlig ansvar for å sikre arbeidsplassene. Vi må bruke mulighetene til å bygge videre for å bli grønnere og energibesparende. Disse tiltakene betyr store investeringer og på kort sikt økte driftskostnader.

Manglende konsekvensforståelse
Hva er da regjeringens bidrag? Til innovasjon og ENØK-tiltak? Jeg skjønner inflasjon og jeg skjønner at nordmenns forbruk skal ned. Å ikke komme halve næringslivet til unnsetning er direkte uforsvarlig og betyr manglende konsekvensforståelse fra regjeringen. Verdiskapningen kveles, og velferdssamfunnet blir dratt med ned.

Vi etterlyser et lederskap som jobber 24/7 for sitt næringsliv og bruker de to ørene mer enn munnen. Hør etter; vi lever farlig nå. Vi skulle digitalisere, innovere, levere et grønt skifte og sikre fremtiden. I stedet kjemper vi igjen for livet. Regjering, og til dels opposisjonen, er fraværende og sprikende – lederskapet, retningen og løsningene kommer ikke.

Statsminister Jonas Gahr Støre, du må finne frem oksygenmaskene til det norske næringsliv og gi oss tydelig, kjærlig og fremadrettet innføring i hvordan vi skal gå frem. Vi trenger løsninger som virker og vi trenger det før vi kveles for godt.

Andre liknende nyheter

SOMMERPRATEN: Sissel Knutsen Hegdal

Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal (H) tilbereder gjerne en god fiskerett når hun skal imponere, men egentlig foretrekker hun det enkle.

Samler seg på Jæren: – Mer enn bare traktor og «sorpa»

Teknologibedriftene på Jæren samler seg for å markedsføre fagmiljøet, skape identitet, arbeidsplasser og tiltrekke seg ny arbeidskraft.

Reiseliv: 7 av 10 tror på like bra eller bedre sommer

Reiselivsbransjen er positiv før sommeren, men det er ikke alle steder vi får ut potensialet. – Trist at regionen ikke klarer å utnytte potensiale det…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner