
Tabbekonferansen: – Jeg skjønte ikke alvoret
– Da de første spørsmålene rundt pendlerboligsaken kom, syntes jeg ikke det var viktig. Det var støy. Jeg var arbeidsminister og var i den drive hvor jeg løp rundt og gjorde endringer i Arbeidsmiljøloven som jeg synes var bra og viktig for folk. Jeg hadde viktigere ting å gjøre enn å tenke skatt på en pendlersak 15 år tilbake i tid. Det var en feilvurdering. Jeg skjønte ikke alvoret.
Det sa Hadia Tajik på Tabbekonferansen foran en sal fylt med 400 personer på Clarion Hotel Energy torsdag.
Tabbekonferansen arrangeres av Næringsforeningen i Stavanger-regionen i samarbeid med Lampefeber, og er en festdag der tabber i alle former dras fram i lyset – og reflekteres over.
Noen tabber er uskyldige. Tajik sin tabbe kostet henne jobben som statsråd. Hun valgte å trekke seg mars 2022.
– Hva gjorde du for å stå i det, spør konferansier Harald Rønneberg.
– Jeg blir «revet i fillebiter»
– Jeg sto ikke i det. Jeg skjønte på et tidspunkt at dette ikke kommer «til å gå». Jeg ringte Jonas og sa at jeg trengte å treffe ham neste morgen. Så skrev jeg min avskjedstale. Jeg sa til Jonas at dette kan jeg ikke stå i. Jeg blir «revet i fillebiter». Jeg valgte å ta fallet – og håpet at jeg klarte å reise meg igjen, svarte Tajik.
Et råd når man blir «tatt for noe» er å legge seg flat. Legge alle kortene på bordet.
– Det var et dårlig råd. Saken handlet om noe som var 15 år tilbake i tid. Jeg ante ikke hvilke «kort» jeg hadde på hånd, sa Tajik.
I samtalen med konferansier Rønneberg fortalte hun om hvordan saken gikk inn på henne. Hvordan hun håndterte det og veien videre.
Den tidligere Ap-toppen dro også opp andre saker hun mener politikere har blitt urettferdig behandlet.
– Kritisk journalistikk er legitimt. Det skal man tåle. Men så kommer hatet. Det kan bli massivt.
Foreløpig er politikerkarrieren over for Tajik. Nå skal hun bli advokat.
Blir det en retur til poltikken, spurte Rønneberg?
– Det jeg har opplevd i livet hadde jeg aldri turt å drømme om. Derfor klarer jeg ikke forestille meg hva som kommer. Jeg har flere år igjen i arbeidslivet enn jeg har lagt bak meg. Vi får se, avsluttet Tajik.
LES OGSÅ: Slik gikk det på Tabbekonferansen i fjor
Brynjar Meling mistet manus
Ikke alle tabber gjør at man mister jobben. Dagen ble startet med et par ferske tabber. Konferansier Truls Svendsen kunne ikke komme fordi han hadde blitt syk. En mygg på Bali ga Svendsen denguefeber.
Men som Tabbekonferansen prøver å minne om og løfte fram, det kan komme noe godt ut av de fleste tabber. Harald Rønneberg tok over for Svendsen og det kunne ikke blitt en bedre dag.
Først i programmet var kjendisadvokat Brynjar Meling. Men her var det også en tabbe. Forsvarsadvokaten hadde glemt manuset på sete 22F på flyet fra Oslo til Stavanger kvelden før.
For en mann som skulle dra til København to timer etter opptreden på Tabbekonferansen, er det vanskelig å ikke gjøre tabber. Meling har mange saker, i mange forskjellige byer. Da er det lett å glemme både riktige saksdokumenter, den svarte kabben og være i riktig rettssal i riktig by,
Tabber er morsomme, men det er også greit med faglig påfyll. Aksel Kverneland, eier og daglig leder i Kverneland Energi snakket om hvordan tabber og fryktløshet har drevet selskapet fram.
– Det har gjort at innovasjonstrøkket har vært høyt og vi har fått ting, poengterte Kverneland.
Brynjar Meling og Tommy Stoltenberg tok sen selfie før de begge delte tabber på scenen. Foto: Maria Mår Johansen
– Følte jeg sviktet hele Norge
Camilla Herrems største tabbe var da hun bommet på en lobb i semifinalen i OL i 2016 – med ett minutt igjen av kampen. En tabbe som fremdeles sitter i en av verdens mestvinnende håndballspillere.
– Jeg følte jeg hadde sviktet laget og hele Norge. At alle så på meg og tenkte: «Det er din skyld». Jeg turte ikke lobbe igjen på ett år. Man møter motgang på banen og livet generelt, spørsmålet er hvordan man takler det, sa Herrem, som fortalte om hvordan hun kom seg igjennom den tøffe perioden.
Politimann mistet lappen
Etter 1300 foredrag om trafikksikkerhet og utallige bøter og førerkort beslaglagt, mistet politikjendis Tommy Stoltenberg selv lappen.
Han hadde vært toastmaster i et bryllup på Jæren. På vei hjem, på riksvei 444, kjørte han i 123 kilometer i timen. Politimannen mistet lappen i seks måneder, i tillegg til en saftig bot.
– To minutter før jeg ble stoppet fikk jeg en SMS om at sønnen min hadde vært i en trafikkulykke. Da klarte jeg ikke være en profesjonell politimann, da ble jeg en desperat far, sa Stoltenberg, som understrekte at alt gikk fint med sønnen.
Stoltenberg er toastmaster i mange bryllup, så mange at han en gang hadde dobbeltbooket seg i to forskjellige bryllup som ble avholdt på samme dato på samme sted – og med samme antall gjester.
– Ingen ville trekke seg, så da ble jeg løpende mellom begge bryllup ti minutter hver gang. Brøleren kom da jeg sa at «det var trist at farmor døde tre uker for bryllupet», og plutselig satt hun der i levende live, sa Stoltenberg.
Pengetabber
– Finans er et tabbelaboratorium. Det er høy beslutningsfrekvens og målbare utfall, sier Torkell T. Eide – tidligere finanstopp i London, nå bonde i Sandnes.
Han sa vi bør analysere tabber og lære av dem.
– i finans snakker man om noe som heter «skolepenger». Hva kan man lære av tabben. «Skolepengene» er allerede betalt, men kaster du «læreboken» i veggen? Eller plukker du den opp og lærer av feilene dine, sa Eide.
Andre liknende nyheter
Energifrokost: Slik skal produksjonen opprettholdes
For å opprettholde produksjonen og lønnsomheten på norsk sokkel, vil operatørene kutte kostander og standardisere. Nå tenker operatørene nytt på norsk…
Undersøkelse: Hvordan påvirker formuesskatt din bedrift?
Påvirker formuesskatten bedrifters evne til å vokse? NHH-studenter ber om svar fra bedrifter i Stavanger-regionen.
Energikommentaren: Ingen AFP for norsk sokkel
Om to år er petroleumsvirksomheten på den norske kontinentalsokkelen like gammel som en AFP-pensjonist. I år er det 60 år siden det ble åpnet for leti…