
Ti tiltak for bedre IT-sikkerhet
Ti anbefalte tiltak:
Ledelse
Digital sikkert må være en del av virksomhetens IKT-systemer og tjenester. Konkret tips: Etabler tilstrekkelig systematikk for sikkerhetsstyring, og sørg for at en fagperson støtter ledelsen i arbeidet.
Risikostyring
Etabler en prosess for risikostyring som en del av en helhetlig styringsstruktur i virksomheten, som blir kjent i virksomheten. Konkret tips: Inkluder digital sikkerhet i virksomhetens risikoarbeid. Etabler tydelig ansvar og effektive rapporteringslinjer til ledelsen og styret.
LES OGSÅ: Beskytt bedriften din før det er for sent
Kartlegg verdier og verdikjeder
Å kjenne sin egen virksomhet er viktig for å drive effektivt og levere gode tjenester. Konkret tips: Lag en oversikt over virksomhetens sentrale mål, hvilke verdier og verdikjeder som inngår, hvor viktige data lagres og hvem som har tilgang til disse dataene.
Inkluder digital sikkerhet i kulturen
Ansattes kunnskaper og holdninger er vesentlig for at virksomheter kan operere sikkert. Konkret tips: Kartlegg virksomhetens sikkerhetskultur og identifiser hva som kan forbedres. Fastsett ønsket kultur og gjennomfør tilpasset treningsproigram jevnlig for å fremme god sikkerhetskultur.
Leverandørkontroll
Ved kjøp av IKT-tjenester og IKT-produktuer er det viktig at sikkerheten blir ivaretatt på et nivå som virksomhetens ledelse er komfortabel med. Konkret tips: Sats på god bestillerkompetanse, og gjør en risikovurdering som forankres hos ledelsen.
Kontroll på nettverk og systemkomponenter
Virksomhetens nettverk og systemkomponenter vil være utsatt for ytre og indre påvirkning. Konkret tips: Installer sikkerhetsoppdateringer så raskt som mulig. Beskytt trådløse nettverk med sterke sikkerhetsmekanismer. Planlegg og dokumenter endringer. Skru på logging og kontroller viktige logger jevnlig.
Sikker konfigurasjon
For at ansatte skal jobbe effektivt og ha tillit til arbeidsverktøyene, må IKT-systemene kunne stoles på. Konkret tips: Oppgrader program- og maskinvare. Fjern undøvdeig kompleksitet og ubrukt funksjonalitet. Blokker kjøring av ikke-autoriserte programmer.
E-post og web-sikkerhet
Alle virksomheter må ha kontroll på egne data og tjenester for å ivareta behov for kvalitet og sikkerhet. E-post og websikkerhet bør ha et særskilt fokus, da mange av truslene fra interentt kommer inn via disse kanalene. Konkret tips: Bruk kun siste versjon av nettlesere. Beskytt e-post med DMARC. Krypter viktig informasjon når den lagres på bærbare medier og når den sendes over nettet. DMARC står for Domain-based Message Authentication, Reporting& Conformance.
Tilgangskontroll
Tilgangen til virksomhetens data og tjenester må kontrolleres slik at det ikke blir misbrukt av uvedkommende. Konkret tips: Endre standard passord og ikke tildel sluttbrukere administrator-rettigheter. Bruk totrinnsbekreftelse eller som et minimum; sterke passord.
Hendelsesberedskap
Alle virksomheter må være forbered på å håndtere hendelser når dette oppstår ved å utvikle og implementere effektive prosesser for hendelseshåndtering. Konkret tips: Etabler en beredskapsplan for ulike typer hendelser og gjennomfør øvinger som tester planen.
Kilde: NorSIS
Andre liknende nyheter
Innovasjon i landbruket: En mulighet for ny norsk industri
Landbruket står overfor betydelige utfordringer. Sviktende jordhelse, økt press på matvaresikkerheten, sikkerhetspolitiske utfordringer og behovet for…
Energifrokost: Slik skal produksjonen opprettholdes
For å opprettholde produksjonen og lønnsomheten på norsk sokkel, vil operatørene kutte kostander og standardisere. Nå tenker operatørene nytt på norsk…
Undersøkelse: Hvordan påvirker formuesskatt din bedrift?
Påvirker formuesskatten bedrifters evne til å vokse? NHH-studenter ber om svar fra bedrifter i Stavanger-regionen.