
Vagle: Derfor sier næringslivet ja til datasenter
Tirsdag klokken 18, i kommunestyret i Sandnes, kommer avgjørelsen om det blir ja eller nei til datasenter på Vagle.
Søndag landet Frp på nei. Det næringsvennlige partiet Frp har sagt nei til flere titalls milliarder innvesteringer, minimum 200 arbeidsplasser og muligheten til å sette Sandnes på kartet som vertskap for internasjonal KI-satsing. Grunnen til at de sa nei? Fordi et fåtall naboer skal nyte vinen på terrassen i absolutt stillhet.
«Et riktig og variert næringsliv er helt avgjørende for å sikre utvikling i kommunen vår», står det i den politiske plattformen som Høyre og Frp har undertegnet. Vel, nyt terrassevinen, Frp.
På nei-siden akkurat nå står også SV, MDG, Rødt, Sp, Pp, INp og Venstre.
Ja-siden: Høyre, Ap og KrF.
De to uavhengige representantene, Sissel Vikse Falch og Stine Birkeland – begge tidligere Høyre-politikere – kan avgjøre utfallet i saken.
Diskusjonen om datasenteret på Vagle har vært et hett tema i Sandnes den siste tiden, som både er naturlig og viktig. Denne type sak krever å bli grundig belyst.
LES OGSÅ: Datasenter-skepsis: Green Mountain slår i hjel myter
Støy?
Støy, strømforbruk, lukt, inn- og utsyn. Fakta er at støyen ikke vil bli vesentlig, bortsett fra de 6 boligene på Vagletunet som er tenkt revet i fremtiden. Enkelte av disse er tidligere kompensert gjennom salg av eiendom til næringsparken.
I tillegg er det i henhold til gjeldende forskrifter fastsatt krav til støytiltak mot nærliggende boliger. Byggehøyden følger reguleringsplanen. Byggene vil være så lange som planlagt, og området er ekstremt godt egnet for næring av denne typen.
Næringsforeningen og næringslivet i Sandnes støtter utbyggingen av datasenter på Vagle.
Regulert for mange år siden
Næringsforeningen mener det er brukt tilstrekkelig tid på å utvikle området på en grundig måte:
- 2007: Området ble avsatt for næringsutbygging i Kommuneplanen.
- 2014: Områdereguleringen ble vedtatt, som tillater bygging av inntil 25 meter høye bygg på et areal på 190.000 kvm.
- 2020: Detaljreguleringen ble vedtatt med 46 stemmer for og 3 mot, og fastsatte byggehøyde og arealbruk for industri, lager, kontor og logistikk.
- 2020-2024: Vagle Næringspark AS har investert ca. 100 millioner kroner i ny infrastruktur og tomteforberedelser.
- 2024: Sandnes kommune godkjente datasenter som formål innenfor samme områdeplan fra 2014, men på et annet område nær Postens terminal.
- 2025: Det legges frem et forslag til en mindre planendring som justerer avkjørsler, flytter en gang- og sykkelsti, og utvider arealbruken til å inkludere datasenter. Byggehøyde og utnyttelsesgrad endres ikke.
Enda viktigere
Men så handler denne saken også om noe langt større og viktigere: Framtidig næringsutvikling og politisk forutsigbarhet.
Skal man ikke kunne forholde seg til regulerte planer og vedtatt politikk? Politiske beslutninger, vedtatte reguleringsplaner må være forutsigbare over tid.
For å sikre framtidig næringsutvikling og for å tiltrekke seg ytterligere investeringer til Sandnes, er det avgjørende at politikerne viser at de kan stå fast ved sine beslutninger og håndtere motstridende interesser.
Sier man nei til datasenter på Vagle, sier man nei til ti-talls milliarder i investering som vil skape 200 direkte arbeidsplasser, minst. Arbeidsplasser med høy kompetanse.
LES OGSÅ: Green Mountain-rapport: Store ringvirkninger
Kritisk infrastruktur
Dette handler om etablering av nye næringer, ny kompetanse og kritisk infrastruktur – fordi et datasenter skal ikke bare lagre kattevideoer eller kommentarene kritikerne skriver på sosiale medier. Et datasenter lagrer også helsejournalen, regningene i nettbanken og annen helt avgjørende informasjon. Det meste vi gjør har jo et dataavtrykk.
Administrerende direktør i Green Mountain, Svein Atle Hagaseth, sa til Næringsforeningen i oktober at han tror motstanden skyldes at folk ikke helt vet hva et datasenter er og hva det gjør.
«Datasentre er en ny industri. Folk vet ikke hva det er for noe. Skepsisen handler om misoppfatninger om hva et datasenter vil bety. Det skapes en del myter som vi er nødt til å svare på. Vi forsøker å gjøre vårt beste for å motbevise. Når vi er etablert, stilner kritikken. Det er jo slik at alt strømforbruk i hele Norden påvirker strømprisene. Dersom befolkningen i Sandnes er redde for at de får høyere strømpris, så er frykten overdrevet. Vi er en del av en strømsone, NO2. Alt forbruk innenfor sonen påvirker Sandnes og vår del av landet. Derfor mener vi det er like greit å ha det her og skape arbeidsplasser».
Andre liknende nyheter
Innovasjon i landbruket: En mulighet for ny norsk industri
Landbruket står overfor betydelige utfordringer. Sviktende jordhelse, økt press på matvaresikkerheten, sikkerhetspolitiske utfordringer og behovet for…
Energifrokost: Slik skal produksjonen opprettholdes
For å opprettholde produksjonen og lønnsomheten på norsk sokkel, vil operatørene kutte kostander og standardisere. Nå tenker operatørene nytt på norsk…