Vi tar hensyn til villreinen
Illustrasjonsbilde: Lyse Kraft
Kronikk

Vi tar hensyn til villreinen

Villreinen vil få det bedre, ikke verre, med vårt forslag til oppgradering av vannkraftverket i Røldal-Suldal, skriver Bjørn Honningsvåg i Lyse Kraft.
27.januar 2025 Bjørn Honningsvåg, administrerende direktør, Lyse Kraft

Kraftproduksjon har miljøkonsekvenser. La oss være tydelige på det. Når vi ønsker å oppgradere vannkraften i Røldal-Suldal, skjer det i allerede utbyggede vassdrag hvor de største naturinngrepene ble gjort for 60 år siden. Likevel har også en slik oppgradering både positive og negative konsekvenser. Bjørn Honningsvåg, administrerende direktør, Lyse KraftDen europeiske villreinen finnes nesten bare i Norge, og det er viktig å ta vare på den og sikre en livskraftig bestand. Lyse Kraft jobber aktivt med villrein i hele reguleringsområdet. Vi har over flere år vært med å finansiere viktig forskning, der blant annet GPS-merking av villrein har vært sentralt. Dette har gitt oss verdifull innsikt i hvordan området brukes, og hvilke tiltak som kan bedre forholdene.

Stiller oss undrende
Kraftverkene i Røldal-Suldal ble bygget på 1960-tallet, og det er noen kjente miljøulemper med disse anleggene i dag, som vi har forsøkt å ta hensyn til. Vintertapping fra Holmavatn ned til Sandvatn utgjør i dag en barriere for villreinen. Her er dagens reduksjon i trekkfunksjonalitet vurdert til mellom 50 og 90 prosent. Ved realisering av prosjektet vil Lyse ikke lenger tappe vann langs denne strekningen på vinteren, det vil fjerne barrieren og dermed åpne et viktig trekk for villreinen i området. I arbeidet med nasjonal kvalitetsnorm for villrein er nettopp denne barrieren trukket frem som et særlig fokusområde. Derfor stiller vi oss undrende til at Statsforvalterne i sine innsigelser i liten grad vektlegger dette.
Vi har gjennomført en konsekvensutredning av prosjektet, utarbeidet av en uavhengig rådgiver der alle vurderinger og konklusjoner er gjort utenfor vår kontroll. Denne viser, som statsforvalterne helt riktig påpeker, at pumpingen mellom ulike vannmagasin vil kunne føre til mer usikker is og redusere villreinens bruk av vannet.
Men rapporten konkluderer med at åpningen av den nevnte barrieren er viktigere for villreinen enn bruk av isen. Derfor har Norconsults fagfolk vurdert at forholdene for villreinen i dette området blir samlet sett bedre, ikke dårligere, dersom vårt prosjekt realiseres.

Når den blir produsert
Strømmen må brukes når den blir produsert. Ettersom andelen av sol- og vindkraft i det nordiske kraftsystemet øker, vil rollen til den norske regulerbare vannkraften endres. I perioder med overskudd av energi fra sol og vind vil denne energien kunne utnyttes gjennom pumping. Vi legger energien på lager i de store magasinene i høyfjellet, slik at den kan produseres når samfunnet trenger det mest.
På denne måten tar vi energi med lav samfunnsnytte i bruk, sørger for bedre forsyningssikkerhet og bidrar til vesentlige ekstrainntekter for det offentlige. Gjennom skattesystemet går 67 prosent til staten, mens vertskommunene får økte inntekter gjennom eiendomsskatt, konsesjonsavgifter og konsesjonskraft.
I tillegg bidrar det til å dempe de høyeste pristoppene. Denne uken var strømprisen over syv kroner i prisområde NO2, mye på grunn at kraftsystemet mangler effekt til å levere nok strøm når vi trenger det mest.

Redusere toppene
Hadde anlegget vært ferdig oppgradert i dag, kunne det redusert sist ukes toppris med flere kroner.
Oppgraderingen av kraftverkene i Røldal-Suldal er et viktig prosjekt for Norge, både fordi vi vil doble effekten til nesten 1300 megawatt, og fordi det setter oss i stand til å lagre energi til perioder der samfunnsnytten er størst. Oppgraderingen vil bidra med så mye som 10–15 prosent av effektunderskuddet som NVE har varslet at vi kan få i 2035.
Vi trenger mer kraft, og vi trenger mer effekt. Å oppgradere eksisterende anlegg er langt bedre enn å bygge nye anlegg med store naturinngrep.
De mest aktuelle oppgraderingsprosjektene befinner seg i høyfjellsområdet i Sør-Norge, det samme området som er viktig for villreinen. Derfor må vannkraften ta hensyn til villrein som bruker området i dag og det tar vi på alvor i vårt prosjekt.

Andre liknende nyheter

Innovasjon i landbruket: En mulighet for ny norsk industri

Landbruket står overfor betydelige utfordringer. Sviktende jordhelse, økt press på matvaresikkerheten, sikkerhetspolitiske utfordringer og behovet for…

Energifrokost: Slik skal produksjonen opprettholdes

For å opprettholde produksjonen og lønnsomheten på norsk sokkel, vil operatørene kutte kostander og standardisere. Nå tenker operatørene nytt på norsk…

Undersøkelse: Hvordan påvirker formuesskatt din bedrift?

Påvirker formuesskatten bedrifters evne til å vokse? NHH-studenter ber om svar fra bedrifter i Stavanger-regionen.

© Næringsforeningen 2019-2025 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner