Vil gi flere samme mulighet som Tone
Tone Hjetland slapp cellegift da hun fikk påvist brystkreft. Nå vil Kreftforeningen at flere skal få mulighet til persontilpasset kreftbehandling. 27. mars oppfordrer Henrik Seljeås i Kreftforeningen næringslivet til å delta på ringerunde for å samle inn penger, som går til Kreftforeningens innsamlingsaksjon til forskning på gentesting. Foto: Arne Birkemo

Vil gi flere samme mulighet som Tone

Gentest sparte Tone Hjetland for unødvendige seneffekter etter kreftbehandlingen. Kreftforeningen oppfordrer det lokale næringslivet til å være med på innsamlingsaksjon 27. mars.
27.februar 2025 Arne Birkemo

– Det er mange kreftpasienter som blir overbehandlet. At de får kreftmedisiner som ikke funker på dem. Gentesten gjorde at legene kunne finne den beste kreftbehandlingen for meg. Prøvene viste at cellegift ikke ville hatt noen nytte for å redusere risikoen for tilbakefall. Det var greit å vite før jeg gikk i gang med en omfattende cellegiftbehandling som ville vært en unødvendig belastning på kroppen min. Senskader er noe av det tøffeste med brystkreft, forteller Tone Hjetland.

Det var i november 2022 at hun kjente en kul i brystet. Januar året etter fikk hun påvist brystkreft. Hun opererte bort det kreftrammede brystet, og unngikk cellegift ved at kreftsvulstene ble analysert gjennom en gentest.

– I dag har jeg det helt fantastisk helsemessig, sier Hjetland.

Muligheten med gentest gjorde også at hun ikke trengte å være hundre prosent sykemeldt fra jobben som account manager i Halliburton.

– Jeg returnerte gradvis tilbake til jobb etter operasjonen. Heldigvis har jeg en fleksibel jobb og arbeidsgiver, sier Hjetland.

 

REKRUTTERING: – Denne feilen er det mange som gjør

 

Ringerunde med næringslivet

Kreftforeningen jobber for at flere skal få samme mulighet som Hjetland. Derfor går pengene fra Kreftforeningens innsamlingsaksjon i årene 2023 til 2027 til forskning på gentesting.

Den 27. mars inviterer Kreftforeningen i Rogaland så mange næringslivsfolk som mulig til å være med på innsamlingsaksjonen.

– Det er samme måte som TV-aksjonen. Her er det næringslivet som ringer næringslivet. De som vil være med samles på Vingtor Arbeidsbar i Stavanger sentrum om morgenen. I løpet av to timer, fra 09-11, skal de ringe rundt til folk i sitt nettverk og samle inn penger. I 2023 ble det samlet inn 100.000 kroner, i fjor 300.000. I år håper vi å gå over 300.000 kroner her lokalt, forteller Henrik Seljeås i Kreftforeningen.

– I fjor var det 16 personer som var med. I år håper vi på 25. Vi leter etter noen med et bredt nettverk og som «har det litt i munnen», slik at de får folk til å bidra, sier Seljeås.

Ringedugnaden for næringslivet er en del av Kreftforeningens innsamlingsaksjon som arrangeres hvert år i mars. I år: 23. mars.

Det er også mulig for andre, lag, foreninger og privatpersoner å være med på innsamlingsaksjonen.

 

STYREARBEID: Slik velger du riktig styre - Ragnhild og Kristine ble eksperter på styrearbeid

 

 

Dette er gentesting

  • En gentest starter med en prøve fra svulsten. Prøven analyseres ved hjelp av avanserte maskiner som kartlegger genene i kreftcellene.
  • Resultatet er en genetisk «signatur» som viser hvilke mutasjoner eller genfeil som er til stede i kreftsvulsten.
  • Disse dataene tolkes av spesialister som vurderer om det finnes målrettede behandlinger som retter seg spesifikt mot disse genfeilene. I mange tilfeller kan dette åpne døren til behandlinger som immunterapi eller nyutviklede legemidler.
  • Gentest er avgjørende for å kunne tilby presisjonsmedisin – behandling som er tilpasset den enkelte pasient. Når standardbehandlinger som cellegift og stråling ikke virker, kan gentesten identifisere andre, målrettede behandlinger.
  • I Norge tilbys gentest hovedsakelig til kreftpasienter som har spredning hvor andre behandlinger har feilet. For noen krefttyper, der kunnskapen om spesifikke gener er stor, kan gentest tilbys tidligere i behandlingsforløpet. Likevel er det fortsatt store forskjeller i hvem som får tilbud om en gentest, noe som gjør dette til et prioritert område for utvikling og forskning for Kreftforeningen.
  • En tidlig gentest kan gi flere pasienter en bedre sjanse til å få behandling før kreften blir resistent. I dag får bare rundt 15 prosent av pasientene med spredning nytte av målrettede behandlinger, men dette tallet kan dobles hvis flere får tilgang til gentesting tidlig. Gentest gir håp om mer effektive og skånsomme behandlinger for dagens kreftpasienter. Den bidrar også til å samle kunnskap som kan hjelpe fremtidige generasjoner.

(Kilde: Kreftforeningen)

Andre liknende nyheter

Innovasjon i landbruket: En mulighet for ny norsk industri

Landbruket står overfor betydelige utfordringer. Sviktende jordhelse, økt press på matvaresikkerheten, sikkerhetspolitiske utfordringer og behovet for…

Energifrokost: Slik skal produksjonen opprettholdes

For å opprettholde produksjonen og lønnsomheten på norsk sokkel, vil operatørene kutte kostander og standardisere. Nå tenker operatørene nytt på norsk…

Undersøkelse: Hvordan påvirker formuesskatt din bedrift?

Påvirker formuesskatten bedrifters evne til å vokse? NHH-studenter ber om svar fra bedrifter i Stavanger-regionen.

© Næringsforeningen 2019-2025 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner