Produserer munnbind i Norge

Gjennom det nyopprettede selskapet SG Safety, startes nå nå produksjon av høykvalitets, norskproduserte og medisinsk godkjente munnbind.
20.november 2020 Vestteknikk AS
Geir Magne Årvik og Stian Årvik satser stort på norsk, bærekraftig produksjon.

Geir Magne Årvik og Stian Årvik, far og sønn, er daglig ledere i søsterselskapene Vestteknikk og Tenotec som begge driver innen teknisk verneutstyr. Fugleinfluensaen i 2009 og ebolapandemien tilbake i 2014 ble en vekker. Hele verden trengte smittevernutstyr og åndedrettsvern, og selskapene fikk problemer med å skaffe nødvendig utstyr til sine kunder. Da Covid-19-pandemien brøt ut og det samme skjedde igjen, bestemte de seg for å starte produksjon av åndedrettsvern i Norge. Sammen startet de det nye produksjonsselskapet SG Safety, og er nå i gang med produksjon på Forus – først ut er medisinsk kirurgiske munnbind.

– Norge må ha en mulighet til å være selvforsynte på en del helt nødvendig utstyr for å gjøre oss mindre sårbare. For oss som har drevet med åndedrettsvern gjennom flere tiår, ble det naturlig å starte med produksjon av eget åndedrettsvern, forteller Stian Årvik.

 

Kvalitet og leveringssikkerhet

Når valget falt på å starte produksjon i Norge, står kvalitet i høysetet.

– Når vi skal produsere i Norge, så velger vi å gjøre det med de beste produksjonsmetodene og det beste markedet har å tilby av råvarer, forteller gründerne.

 

Anerkjente, nordiske testlaboratorier

Begge selskapene har i alle år hatt utbrett kontakt med verdens ledene produsenter av åndedrettsvern og i en normal situasjon går dette veldig fint. Problemet oppstår når ekstraordinære sitasjoner oppstår og det blir et ekstremt behov for varer. Produksjonsselskapene vil naturligvis forsyne sitt eget land som første prioritet før de eksporterer varer til andre land. De har dessverre også observert at flere useriøse aktører velger snarveier, og godkjenningssertifikater forfalskes eller varer pakkes om for å få produkter ut på markedet. For kundene kan det bli veldig vanskelig å sikre at de produktene de kjøper holder den kvaliteten og sertifiseringen de lover.

– For oss har det vært veldig viktig å få testet og godkjent produktene hos anerkjente, nordiske testlaboratorier. Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) og Kiwa har derfor fått oppdraget med å teste og godkjenne munnbindene etter medisinsk standard. Munnbindene er i dag godkjente type II og venter på resultater for type IIR, forteller Stian Årvik.

Laboratoriets tester viste filtreringsevnene på 99,95 %, langt innenfor kravet om 98% for munnbind type II, et resultat selskapet er veldig godt fornøyd med. Sterile enkeltpakker hindrer smitte SG Safety har også valgt å pakke alle munnbindene i enkeltpakker av miljøvennlig plast før de UV-steriliseres en og en. Dette for å hindre smitte når flere skal forsyne seg fra samme boks med munnbind, og for å kunne ta med seg ett, to eller tre munnbind på reise uten at dette blir kontaminert før bruk.

– Vi fikk veldig gode tilbakemeldinger på dette fra testsenteret som påpekte at denne løsningen førte til høyere mikrobiologisk renhet sammenlignet med munnbind pakket i bunter, forteller Stian Årvik.

Test av mikrobiologisk renhet viste et snittresultat på 0,18 cfu per gram. Kravet til renhet er 30 cfu per gram.

 

Bærekraftig produksjon

Å sikre bærekraftig produksjon og leveranser har også vært en viktig pådriver for å starte egen produksjon. Nyhetssaker om at undertrykte menneskegrupper utnyttet i produksjon av blant annet munnbind, er en god bekreftelse på hvor viktig det er å sikre at standarder for etikk og kvalitet bli holdt i alle ledd. Både SG Safety og leverandørselskapene er ISO-9001-sertifiserte gjennom hele verdikjeden fra råvareproduksjon til ferdig produkt.

– Gjennom hele prosessen med å etablere maskinparken har vi jobbet tett med våre faste samarbeidspartnere gjennom 16 år. Vi har også vært på revisjon på fabrikken for å sikre at produksjonen foregår etter kvalitetsstandard og etter bærekraftsmålene om anstendig arbeid og økonomisk vekst (8), og ansvarlig forbruk og produksjon (12), sier Stian Årvik.

Nå trenger selskapet kunder som ønsker å støtte norsk produksjon og bli med og bygge opp et selvforsynt marked for kritisk helsemateriell. Og samtidig sikre at de som selskap bidrar til bærekraftsmålene gjennom ansvarlig forbruk og produksjon.

 

Satser på Tau

Det nystartede produksjonsselskapet starter med en produksjonslinje i eksisterende lokaler på Forus. Men planene fremover er store. Nytt bygg på Tau er under planlegging, og her vil det være rom for flere produksjonslinjer.

– Det vil være naturlig at vi også ser på produksjon av flere produkter relatert til vårt kjerneområde som er «teknisk beskyttelse av mennesker og verdier», sier Geir Årvik.

Bygget på Tau blir på hele 2800 kvadratmeter, og skal fylles med produksjon, logistikksenter og tjenester knyttet til kjerneområdene.

– Våre lokaler på Forus er i ferd med å bli for små, og Forus er ikke et område som er egnet for produksjons- og lagerlokaler. Med ny tunnel og køfri vei helt frem, ble valget veldig enkelt. Vi får nå store, gode lokaler som er rigget for vekst mange år fremover, sier de to gründerne.

Andre liknende nyheter

Go-Ahead tester nye muligheter for å tilby bedre internett på tog

Dårlig internettforbindelse er en velkjent utfordring på de fleste togstrekninger i Norge, også på Sørlandsbanen og Jærbanen. Etter forslag fra ansatt…

Desert Control valgt til FN-program for innovasjon innen matsikkerhet

Desert Control AS (DSRT), en ledende aktør innen utvikling av teknologi for jordforbedring og vannbesparelse, er valg ut til FNs World Food Programme…

Moreld er på børs

Etter et travelt år preget av en rekke betydelige og vellykkede transaksjoner, hvorav kjøpet av Ocean Installer fra Hitecvision var det største, ble d…

© Næringsforeningen 2019-2025 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner