Arendalsuka: Vurdere flere utenlandskabler?
Følg debatten "Geopolitikk og energi" mandag klokken 16.30 fra Arendalsuka. Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Arendalsuka: Vurdere flere utenlandskabler?

Den geopolitiske spenningen øker i verden. Fornybar energi er med og demper spenningen. Erik Holm Reiso i Rystad Energy slår gjerne et slag for mer vannkraft og flere utenlandskkabler.
09.august 2024 Arne Birkemo

Energitrilemmaet: Klima, energisikkerhet, kostnad. EU er mer opptatt av strategisk uavhengighet, det er akkurat gjennomført EU-valg hvor klima vektes på en ny måte. Krigen raser fremdeles i Ukraina og Gaza. Verdens land snakker mer om opprustning enn nedrustning. USA skal velge president – hva betyr det for det geopolitiske energitrilemmaet?

Mandag arrangerer Energihovedstaden debatten "Geopolitikk og energi" på Rygerelektra under Arendalsuka.

 

Følg debatten live på Facebook mandag klokken 16.30

Følg debatten live på Linkedin mandag klokken 16.30

 

Totalomstilling

En av paneldebatt-deltakerne, Erik Holm Reiso i Rystad Energy.

Rystad Energy mener verdens energisystem vil se en totalomstilling fra fossil til fornybar energi og batterier i løpet av de neste tre-fire tiårene.

Verden kommer til å gå fra en situasjon der energi har vært et begrenset gode kontrollert av få land og et egne maktmiddel i internasjonal politikk til å bli mindre relevant for geopolitikk.

Det grønne skiftet vil altså dempe geopolitiske spenninger, fordi energien i større grad produseres lokalt.

Grønn energi er bedre, billigere og under lokal kontroll.

– Fornybar energi er med på å balansere hele trilemmaet, sier Holm Reiso.



HAVVIND: Nå kommer gigantene

 

Norges posisjon

Hva med Norges posisjon framover?

– Det vil være etterspørsel etter norsk gass i lang tid, så lenge man ikke tillater russisk gass i markedet. Likevel dekker Norge mindre enn 1/3 eller mindre av etterspørselen av gass. Oljemarkedet er mer utsatt. Ikke bare på miljø, men en elektrisk bil er et bedre produkt. Det er ikke bare klimahensyn som gjør at folk kjøper elbil, sier Holm Reiso.

Holm Reiso mener det kan være lurt å tenke mer vannkraft i stedet for havvind og sol.

– Jeg er ingen motstander av flytende havvind, men det er dyrt og subsidieavhengig. Norge bør også se til vannkraft, og til og med vurdere flere utenlandskabler. Disse kablene har blitt den store stygge ulven - og det er ingen tvil om at de har gitt høyere pris, men det er ikke sikkert at kablene gir høyere pris i framtiden. Med pumper kan vannkraftanleggene regulerer. Vi kan eksportere når etterspørselen er høy og vi kan importere når den er lav. På den måten kan Norge også være Europas batteri, forklarer Holm Reiso, som gjerne ønsker å bedre imaget til utenlandskablene.

– Om ti år kan de være netto importkabler, legger han til.

 

Trump?

I USA skal det velges ny president. Hva betyr det for det geopolitiske trilemmaet?

Rystad Energy tror IRA (Inflation Reduction Act) I hovedsak vil overleve dersom Donal Trump blir president, fordi republikanerne liker skattelette og fant opp 45Q-mekanismen. For det andre like republikanerne proteksjonisme mot spesielt Kina. Og for det tredje like de føderal støtte til republikanske stater som er de som tjener mest på IRA, nemlig statene i vindfeltet gra Great Lakes til Texas og de i solbeltet i sør. Dette trumfer at republikanerne ikke liker grønn omstilling, mener Rystad Energy.

Andre liknende nyheter

Norges plass i det nye Europa? Her er fem scenarier

Vår kjente verdensorden er i rask endring. USA flytter seg hardt til høyre og vil trampe frem alene. Kina posisjonerer seg ut i fremvoksende markeder,…

Provosert Søreide om EU: – Ikke tro at vi har en evigvarende «gratisbillett»

Strengere tone fra EU, et forandret USA, krigen i Ukraina, kritiske mineraler, EØS og EU-medlemskap og et Norge som må begynne å velge sider og ta val…

Børre Lobekk valg til ny styreleder i Næringsforeningen i Stavanger-regionen

Børre Lobekk fra Nordic Steel er valgt til ny styreleder i Næringsforeningen i Stavanger-regionen på dagens generalforsamling – og tar dermed over led…

© Næringsforeningen 2019-2025 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner