Arendalsuka: Vurdere flere utenlandskabler?
Følg debatten "Geopolitikk og energi" mandag klokken 16.30 fra Arendalsuka. Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Arendalsuka: Vurdere flere utenlandskabler?

Den geopolitiske spenningen øker i verden. Fornybar energi er med og demper spenningen. Erik Holm Reiso i Rystad Energy slår gjerne et slag for mer vannkraft og flere utenlandskkabler.
09.august 2024 Arne Birkemo

Energitrilemmaet: Klima, energisikkerhet, kostnad. EU er mer opptatt av strategisk uavhengighet, det er akkurat gjennomført EU-valg hvor klima vektes på en ny måte. Krigen raser fremdeles i Ukraina og Gaza. Verdens land snakker mer om opprustning enn nedrustning. USA skal velge president – hva betyr det for det geopolitiske energitrilemmaet?

Mandag arrangerer Energihovedstaden debatten "Geopolitikk og energi" på Rygerelektra under Arendalsuka.

 

Følg debatten live på Facebook mandag klokken 16.30

Følg debatten live på Linkedin mandag klokken 16.30

 

Totalomstilling

En av paneldebatt-deltakerne, Erik Holm Reiso i Rystad Energy.

Rystad Energy mener verdens energisystem vil se en totalomstilling fra fossil til fornybar energi og batterier i løpet av de neste tre-fire tiårene.

Verden kommer til å gå fra en situasjon der energi har vært et begrenset gode kontrollert av få land og et egne maktmiddel i internasjonal politikk til å bli mindre relevant for geopolitikk.

Det grønne skiftet vil altså dempe geopolitiske spenninger, fordi energien i større grad produseres lokalt.

Grønn energi er bedre, billigere og under lokal kontroll.

– Fornybar energi er med på å balansere hele trilemmaet, sier Holm Reiso.



HAVVIND: Nå kommer gigantene

 

Norges posisjon

Hva med Norges posisjon framover?

– Det vil være etterspørsel etter norsk gass i lang tid, så lenge man ikke tillater russisk gass i markedet. Likevel dekker Norge mindre enn 1/3 eller mindre av etterspørselen av gass. Oljemarkedet er mer utsatt. Ikke bare på miljø, men en elektrisk bil er et bedre produkt. Det er ikke bare klimahensyn som gjør at folk kjøper elbil, sier Holm Reiso.

Holm Reiso mener det kan være lurt å tenke mer vannkraft i stedet for havvind og sol.

– Jeg er ingen motstander av flytende havvind, men det er dyrt og subsidieavhengig. Norge bør også se til vannkraft, og til og med vurdere flere utenlandskabler. Disse kablene har blitt den store stygge ulven - og det er ingen tvil om at de har gitt høyere pris, men det er ikke sikkert at kablene gir høyere pris i framtiden. Med pumper kan vannkraftanleggene regulerer. Vi kan eksportere når etterspørselen er høy og vi kan importere når den er lav. På den måten kan Norge også være Europas batteri, forklarer Holm Reiso, som gjerne ønsker å bedre imaget til utenlandskablene.

– Om ti år kan de være netto importkabler, legger han til.

 

Trump?

I USA skal det velges ny president. Hva betyr det for det geopolitiske trilemmaet?

Rystad Energy tror IRA (Inflation Reduction Act) I hovedsak vil overleve dersom Donal Trump blir president, fordi republikanerne liker skattelette og fant opp 45Q-mekanismen. For det andre like republikanerne proteksjonisme mot spesielt Kina. Og for det tredje like de føderal støtte til republikanske stater som er de som tjener mest på IRA, nemlig statene i vindfeltet gra Great Lakes til Texas og de i solbeltet i sør. Dette trumfer at republikanerne ikke liker grønn omstilling, mener Rystad Energy.

Andre liknende nyheter

Kan starte tidligere på E39: – Det er en festdag

Bymiljøpakken venter ikke på statlige midler til nye E39. – Jeg gleder meg over den politiskviljen til å nå løse regionens to største flaskehalser, si…

Fersk rapport: Dette betyr Equinor for Rogaland og Norge

Når en Equinor-ansatt går på jobb, betyr det at tre andre også kan gå på jobb den dagen. På Energifrokost presenterte Equinor sin nye ringvirkningsrap…

Salen på Boligkonferansen har talt: Det skal opp, opp, opp

De over 300 deltakerne på Boligkonferansen ble spurt om hvordan de tror boligprisene i Stavanger-regionen vil utvikle seg i 2025.

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner