Dette skjer på High Wind 2025
High Wind er den viktigste møteplassen hvor havvindbransjen, politikere og beslutningstakere møtes. Her fra High Wind i fjor. Foto: Arne Birkemo

Dette skjer på High Wind 2025

Hva er utfordringene og mulighetene for havvind i motvind? Hva vi kan lære av skottene? Koble nye havvindstudenter på UiS med mulige arbeidsgivere. Det og gode diskusjoner mellom myndigheter og næringsliv er på agendaen på årets High Wind.
28.februar 2025 Arne Birkemo

Tirsdag 4. mars arrangeres High Wind for femte gang. Storsalen på Clarion Hotel Energy fylles med bransjefolk og representanter fra myndighetene.

High Wind er en viktig møteplass for aktører på hele Sør-Vestlandet, som er kjerneområdet for utviklingen av havvind i Norge på mellomlangsikt – strategisk plassert i forhold til Nordsjøbassenget.

Prosjektleder for High Wind 2025, Birger Haraldseid, forteller at det er mange grunner til å komme på årets konferanse.

– Selv om det går senere enn mange trodde og håper - innen politikk og næringsliv – på å utvikle et norsk hjemmemarked for havvind, så skjer det mye i Nordsjøbassegnet, sier Haraldseid.

Ifjor vant Ventyr (eid av belgiske Parkwind og Ingka) den historiske auksjonen i mars og dermed får bygge havvindparken på Sørlige Nordsjø II, SN II. I fjor var Ventyr på besøk i Stavanger.

 

Utfordringer og muligheter

– Det som skjer i dette utvidere hjemmemarkedet og hvilke utfordringer og muligheter dette gir er viktige tema på årets High Wind-konferanse, fortsetter Haraldseid.

Han opplever nå at en rekke aktører som tidligere nærmest kun har levert til olje- og gassektoren nå har store leveranser av produkter og tjenester til havvindsektoren internasjonalt.

– Nordic Steel, Ogland system, IKM, Norsea Group, Wise Group og mange flere. En rekke av utviklerne har kontor i Stavanger-regionen, Vårgrønn, Equinor og Ventyr, nevner Haraldseid.

Han viser til at Wind Europe og EU baserer seg på at den eneste virkelige skalerbare muligheter til å produsere nok fornybar energi for landene rundt Nordsjøen er en storstilt satsing på havvind.

– Like fulle er det utfordrende at dette skal skje i en periode hvor renter, kostander og ustabile politiske rammer gir uforutsigbarhet. Dette gjelder både for næringsaktørene og ikke minst for hvordan myndighetene prioriterer, forteller Haraldseid.

 

SØRLIGE NORDSJØ II: Ventyr vil satse lokalt

 

Dette skjer på High Wind

Konferansen er den ledende møteplassen der havvindbransjen, politikere og beslutningstakere møtes.

High Wind arrangeres av et arbeidsfellesskap som består av stiftelsen ONS, Norwegian Offshore Wind, Næringsforeningen i Stavanger-regionen og Stavanger kommune.

Dagen er oppdelt i to deler: Konferanse på dagtid på Clarion Hotel Energy, og After Work på Rosenkildehuset til Næringsforeningen i Stavanger sentrum.

På konferansedelen er programmet delt opp i flere bolker:

  • Where is the wind taking us?
  • Gap between the political ambitions and capacity in the supply chain?
  • What's happening in the North Sea area?
  • Technology session: Innovative Solutions and Cost Reduction
  • The human factor
  • Norwegian Offshore Wind – what now?
  • The political perspective (på norsk)

I tillegg er det et studentprogram dagen før konferansen, 3. mars. Dagen etter konferansen, 5. mars, kan deltakerne bli med på fire ulike workshops.

 

HAVVIND: Nå kommer gigantene

 

Kobler studenter og arbeidsgivere

Tilgang på kompetanse og oppbygging av tilbud for sertifisering og utdanning er viktig for havvindindustrien. Ifølge Haraldseid er det utgitt rapporter som peker på at havvind kommer til å skape mange arbeidsplasser.

– Vi ser at mange unge vil jobbe med de nye næringene, og vi har i år strukket oss langt for at neste generasjon ikke skal velge bort havvind på grunn av det nedsatte tempoet med å bygge opp et norsk hjemmemarked. Derfor er det 60 flere studenter påmeldt. De deltar gratis. I tillegg har vi et utvidet program hvor de får møte framtidige arbeidsgivere, forteller Haraldseid.

– Vi må stå sammen slik at den positive drivkraften som var for havvind ikke forsvinner, legger han til.

Haraldseid peker på at Universitetet i Stavanger og Fagskolen i Rogaland har utviklet studietilbud for havvind. Det samme har Energy Innovation i Egersund, som er Norges ledende aktør for sikkerhetssertifisering og trening i dette markedet.

 

Nytt årsstudium i høst

UiS har utviklet et årsstudium på havvind som startet til høsten. Mona Wetrhus Minde, instituttleder for maskin, bygg og materialteknologi, er spent på søkertallene.

– Vi fikk en forespørsel fra næringslivet om at det er behov for et studium som gjør kandidater som allerede har en ingeniørutdanning får en bedre forståelse for havvind. Studiet går inn på prosjektledelse, lover og reguleringer økonomi, elektro. Det er en del valgmuligheter, forteller Minde.

Hun følger den nasjonale havvinddebatten nøye. Krefter vil legge ned havvindsatsingen før den allerede har begynt.

– Det er mye fram og tilbake nå. Mye forskjellig i media. Utviklingen går jo seinere enn vi så for oss for et år siden. Vi prøver å lage et studium som ikke har så stor risiko for vår del. Studentene får evner som kan brukes uavhengig om man havner i havvind eller i andre bransjer. Det er jo litt nifst om vi i Norge bare skal sitte og vente og ikke henge med. Uansett er det jobbmuligheter og mye som skjer i Europa og utenfor Europa. Norske bedrifter leverer internasjonalt, sier Minde.

Hun synes det er flott at High Wind legger så godt til rette for studentene.

– Studentene spør mye om havvind generelt. På High Wind får studentene en flott mulighet til å bygge nettverk, møte arbeidsgivere. Det er en sjanse til å bli bedre kjent med hva som skjer innenfor havvind i Norge nå, avslutter Minde.

 

KRONIKK: I energipolitikken viser Frp-leder Sylvi Listhaug en populisme som nesten er skremmende

 

Innsikt og diskusjon

Deling av innsikt og dialog mellom næringslivet, aktører og myndigheter skal bidra til omstilling av energiforsyningen og skape nye industrielle muligheter.

– På High Wind har vi som ambisjon å levere innsikt via eksperter og diskutere dette åpent med både næringsaktører og myndigheter, sier Haraldseid.

Tempoet i utrullingen av havvind i går generelt saktere enn de politiske ambisjonene skulle tilsi, spesielt i Norge.

Norge er ikke like avhengig av å omstille egen kraftproduksjon som andre land.

Prosjektleder Haraldseid sier store deler av den energimaritime næringen er nær på 100 prosent kompatibel med havvind.

– Og spesielt Sørvest-Norge har store fordeler med fjorder og skjermede områder som vil kunne betjene behov som havvindnæringen har og i økende grad kommer til å ha når det blir flere prosjekter for flytende vind, sier Haraldseid.

 

Ser mot Skottland

En av utfordringene som vil bli diskutert på årets konferanse er noe som gjelder på tvers av Nordsjøbassenget: Det er utfordringene i forhold til leverandørkjeder og infrastruktur på land.

– Vi har denne gangen lent oss spesielt mot Skottland, hvor vi har fått med skotske myndigheter til å snakke om sine erfaringer med tildelinger og utviklingen av havvindsektoren. Skottene har også tatt fatt i noe som mangler i den norske «verktøykassen» for havvind, nemlig en strategisk plan for utvikling av lokasjoner for bygging, mellomlagring og sammenstilling av havvindanlegg, sier Haraldseid.

 

Andre liknende nyheter

Innovasjon i landbruket: En mulighet for ny norsk industri

Landbruket står overfor betydelige utfordringer. Sviktende jordhelse, økt press på matvaresikkerheten, sikkerhetspolitiske utfordringer og behovet for…

Energifrokost: Slik skal produksjonen opprettholdes

For å opprettholde produksjonen og lønnsomheten på norsk sokkel, vil operatørene kutte kostander og standardisere. Nå tenker operatørene nytt på norsk…

Undersøkelse: Hvordan påvirker formuesskatt din bedrift?

Påvirker formuesskatten bedrifters evne til å vokse? NHH-studenter ber om svar fra bedrifter i Stavanger-regionen.

© Næringsforeningen 2019-2025 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner