Er Oslo landets mest produktive fylke?
Derfor bør ikke fylkesfordelt nasjonalregnskap brukes til rangering av fylker, skriver Atle Blomberg i Norce. Illustrasjonsfoto: Christoffer Engström
Kronikk

Er Oslo landets mest produktive fylke?

Fylkesfordelt nasjonalregnskap er en nyttig beskrivelse av de enkelte fylkene, men bør ikke brukes til rangering av fylker.
26.februar 2025 Atle Blomgren, seniorforsker Norce

Oslos posisjon som fylket med høyest verdiskaping pr. sysselsatte skyldes høye lønninger i staten, mye og dyr realkapital og Statistisk sentralbyrås (SSB) underlige håndtering av landansatte i olje- og gassnæringen.

Verdiskaping er verdiene som skapes ved bruk av arbeidskraft og kapital, og består grovt sett av lønn og overskudd. Verdiskaping pr. sysselsatt blir ofte brukt som mål på produktivitet.

SSBs fylkesfordelte nasjonalregnskap har siden 2008 fordelt norsk verdiskaping på fylker. For noen år siden brukte noen vestnorske næringsforeninger Aftenposten til å hevde at Vestlandet representerte den suverent største nasjonale verdiskapingen og eksporten.

Dette ble møtt med et debattinnlegg som brukte SSBs tall til å «bevise» at Oslo var fylket med høyest verdiskaping pr. sysselsatt. Tidlig i januar i år brukte Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum SSBs tall til å kommentere de store forskjellene i verdiskaping pr. sysselsatt i Oslo sammenlignet med fylkene i Nord-Norge.

 

ØKONOMISK RAPPORT: 41 prosent av overskuddet til alt næringsliv i Norge kommer fra Stavanger-regionen

 

Verdiskaping fra tre ulike sektorer

Fylkesfordelt nasjonalregnskap for 2022 ble nylig publisert og viste en verdiskaping pr. sysselsatt i hovedstaden på 1373 millioner kroner mot kun 1222 millioner kroner i «energihovedstadfylket» Rogaland. En gjennomsnittlig sysselsatt i hovedstaden bidrar altså med 151.000 kroner mer i verdiskaping enn en gjennomsnittlig sysselsatt i energihovedstadfylket.

Opp gjennom årene har det vært en del spørsmål rundt SSBs metodikk. Noen mener SSB tar tilstrekkelig hensyn til både såkalt «hovedkontorproblematikk» og landansatte innen petroleumsvirksomheten, mens andre fortsatt er kritiske til håndteringen av oljeansatte.

Den fylkesvise verdiskapingen kommer fra tre ulike sektorer, hver med sin unike definisjon av «verdiskaping»: Verdiskaping i næringslivet beregnes som det man «normalt» tenker på som verdiskaping, nemlig sum lønnskostnader pluss brutto driftsresultat (kapitalavkastning + kapitalslit).

Offentlig sektor opererer ikke med overskudd, så her beregnes verdiskaping som lønnskostnader pluss kapitalslit på offentlig eid realkapital. Nasjonalregnskapet inkluderer i tillegg en kunstig «produksjon» fra nytten av å bruke egen bolig.

 

Høye lønninger og mye realkapital

En gjennomsnittlig offentlig sysselsatt i Oslo bidrar med 274.000 kroner mer verdiskaping enn en gjennomsnittlig offentlig sysselsatt i Rogaland. Dette skyldes både høyere lønninger og høyere kapitalslit i offentlig sektor i Oslo.

Høyere lønninger i offentlig sektor i Oslo skyldes blant annet større innslag av høyt lønnede statlige ansatte. Høyere kapitalslit i Oslo enn i Rogaland skyldes større og dyrere bygningsmasse pr. offentlig sysselsatt i Oslo.

Den beregnede nytten av å bruke egen bolig bidrar med 67.000 kroner i verdiskaping pr. sysselsatt i Oslo, men kun 54.000 kroner i Rogaland. Dette skyldes større og dyrere boligmasse i Oslo enn i Rogaland.

Olje- og gassvirksomheten har både høye lønninger og mye realkapital i form av plattformer og subseaanlegg offshore. Dersom sum brutto driftsresultat i oljeutvinning i 2022 fordeles på alle sysselsatte, får man 79 millioner kroner pr. sysselsatt.

Det meste av dette er åpenbart grunnrente som i hovedsak skal tilordnes det såkalte «offshorefylket». Men hvor mye skal legges offshore, og hvor mye skal tilordnes olje- og gasselskapenes 18.000 landansatte?

 

ØKONOMISK RAPPORT: Europas sikkerhetsnett

 

Kunne hatt mye høyere registrert verdiskaping

SSB følger internasjonale konvensjoner som sier at oljeselskapenes landansatte skal tildeles et brutto driftsresultat «som i næringer med sammenlignbar aktivitet», ved én anledning konkretisert til «en del tjenesteområder som teknisk konsulentvirksomhet, tjenester knyttet til utvinning mv.»

I 2022 – etter en kraftig oppjustering fra foregående år – ble hver landansatt tildelt et brutto driftsresultat på 868.000 kroner. Dette er tre ganger så mye som hver sysselsatt i norsk statsforvaltning, men langt lavere enn i en kapitalintensiv næring som finans, forsikring og eiendom i Oslo. Der ble hver av de 30.000 sysselsatte tildelt et brutto driftsresultat på 2,81 millioner kroner.

Rogaland ville altså hatt mye høyere registrert verdiskaping hvis alle fylkets 9000 landansatte i Equinor, Aker BP, Vår Energi og så videre heller hadde jobbet i finans, forsikring og/eller eiendom!

Eksporten fra norsk sokkel består nå av like mye gass som olje, og det aller meste av gassen eksporteres til kontinentet i rør. Det statseide selskapet Gassco opererer prosessanleggene Nyhamna, Kollsnes og Kårstø og et stort kontrollsenter på Karmøy.

Antallet ansatte i denne næringen er kun cirka 250 sysselsatte, men dette er utelukkende landansatte som fylkesfordelt nasjonalregnskap av en eller annen grunn har valgt å ekskludere.

Moralen? Fylkesfordelt nasjonalregnskap er en nyttig beskrivelse av de enkelte fylkene, men verdiskapingen avhenger av næringsstruktur, mengde realkapital og statistiske konvensjoner. Derfor bør ikke fylkesfordelt nasjonalregnskap brukes til rangering av fylker.

 

KAMPEN OM HENDENE: Hvor skal vi hente arbeidskraften fra?

Andre liknende nyheter

Innovasjon i landbruket: En mulighet for ny norsk industri

Landbruket står overfor betydelige utfordringer. Sviktende jordhelse, økt press på matvaresikkerheten, sikkerhetspolitiske utfordringer og behovet for…

Energifrokost: Slik skal produksjonen opprettholdes

For å opprettholde produksjonen og lønnsomheten på norsk sokkel, vil operatørene kutte kostander og standardisere. Nå tenker operatørene nytt på norsk…

© Næringsforeningen 2019-2025 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner