
Rekruttering: Ikke gjør denne feilen
Tirsdag arrangerte Næringsforeningens Fagråd DEI i samarbeid med HR Norge Rogaland et webinar om rekruttering.
Sumeet Singh Patpatia, siviløkonom og leder for mangfold, inkludering og tilhørighet i Schibsted, snakket om at mangfold i rekrutteringen er nøkkelen til å lykkes.
Han sier 2 av 3 personer mener det er viktig at arbeidsgivere vektlegger mangfold og inkludering. Samtidig viser undersøkelser at dette ikke er like gjeldende når det faktisk rekrutteres.
Den største fallgruven mange rekruttere gjør er «å ansette seg selv», poengterer Patpatia.
– Den største snubletråden som hindrer at vi rekrutterer den beste er oss selv. Vi elsker oss selv. Vi elsker stedet vi bor, bilen vi kjører, skolen vi gikk på, aldergruppen vår, bakgrunnen vår. Ikke ansett deg selv!
Patpatia har sju prinsipper som alle rekruttere bør være bevisste på:
1. Vår obs på dine egne fordommer
– Ser du på meg med skjegg og turban, så har du kanskje noen tanker. Kanskje fordommer. Det kommer automatisk, men vær bevisst på dine egne fordommer. Husk det gjelder ikke alle, sier Patpatia.
2. Ferdigheter først
– Gjør en skikkelig jobbanalyse. Forstå hvilke ferdigheter som er viktig for jobben. Ofte pøser vi på med mange krav som ikke alltid er nødvendige. Man må koke ned og finne ut hvilken ferdighet man faktisk trenger.
3. Utvid kandidatutvalget
– Det er ikke alltid at man får den beste der ute har søkt på jobben. Jobb med jobbannonsen slik at den når bredest mulig ut. Tenk hvordan den distribueres.
4. Vær et variert rekrutteringsteam
– Aldri vær alene om å rekruttere. Vær minst to i rommet. Er du senior, få inn en junior. Er du økonom, få inn en markedsperson. Få et variert perspektiv med ulike personer med ulik bakgrunn, ansvarsområde og fag.
5. Avklar forventinger til jobben
– Ikke prøv å være for kul og søk etter «vi trenger en tech-ninja». Fordi det blir uklart hva arbeidsgiver ser etter. Forklar hva jobben går ut på, og hvordan en typisk arbeidsdag ser ut.
LES OGSÅ: Hvor skal vi hente arbeidskraften fra?
LES OGSÅ: Karrieredagen: – Vi har det beste næringslivet, det må vi fortelle studentene
6. Jobb systematisk
– Ha faste intervjumaler som gjelder alle, slik at det blir en rettferdig prosess for alle. Dersom det er en person som har behov for tilrettelegging, en som sitter i rullestol – ikke bruk intervjutiden på å snakke om hvordan arbeidsplassen kan tilpasse seg dens behov. I stedet, tilby en tilretteleggingssamtale etter intervjuprosessen. Det kan hende det kommer inn «usynlige» ting også, fra andre.
7. Gjør rommet trygt
– Vær nysgjerrig og interessert i personen.
Patpatia kom også med andre tips til rekruttering:
* La kandidaten bestemme om de vil ha førstegangsintervjuet fysisk eller digitalt. Det handler om å la kandidaten få vise seg fra sin bete siden. Kanskje er det tryggere med et digitalt førstemøte, for mange. Dette gjelder spesielt folk med autisme.
* Neste gang du skal ta en lunsj, ansette noen, lage en strategi – ikke ring eller ansett deg selv.
Andre liknende nyheter
Innovasjon i landbruket: En mulighet for ny norsk industri
Landbruket står overfor betydelige utfordringer. Sviktende jordhelse, økt press på matvaresikkerheten, sikkerhetspolitiske utfordringer og behovet for…
Energifrokost: Slik skal produksjonen opprettholdes
For å opprettholde produksjonen og lønnsomheten på norsk sokkel, vil operatørene kutte kostander og standardisere. Nå tenker operatørene nytt på norsk…