
SE WEBINAR: – Dette betyr tollen for regionen
Fredag morgen deltok over 700 personer på webinar om Donald Trumps nye tollplaner, som den amerikanske presidenten la fram onsdag kveld norsk tid.
Hvordan påvirker høyere tollsatser næringslivet i Stavanger-regionen?
– Det vi frykter aller mest er en global resesjon som drar ned energiprisene. Det får store konsekvenser for ikke bare vår region, men hele landet, sa Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen da han åpnet webinaret.
KLIKK HER FOR Å SE WEBINARET I OPPTAK. (Selve webinaret begynner cikra åtte minutter ut i sendingen.)
Selve møtet ble ledet av Tormod Andreassen, næringspolitisk leder i Næringsforeningen.
Følgende personer var invitert med for å gi så gode svar som mulig.
- Kyrre M. Knudsen er sjeføkonom i SpareBank 1 Sør-Norge og kjenner økonomien i vår region bedre enn de aller fleste.
- Robert Næss er investeringsdirektør i Nordea og forvalter av Nordeas stabile globale aksjefond samt Norge Verdi – og en av landets fremste eksperter på aksjemarkedet.
- Alf-Christian Dybdahl er administrerende direktør i Laerdal Medical, som har avdelinger i rundt 25 land – inkludert USA.
- Ragnhild Sjoner Syrstad, statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet.
- Håkon Skretting er regiondirektør i Norwegian Energy Partners som bistår leverandørindustrien i Norge internasjonalt.
Regjeringen: – Jobber med tre spor
Ragnhild Sjoner Syrstad (Ap), statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, sier regjeringen har jobbet på spreng siden onsdag kveld med å få oversikt over Trumps tollplan.
Her er det forvirring, og at norske myndigheter jobber med å få skikkelig oversikt. Syrstad understreker likevel også at den norske regjeringen har vært forberedt på dette.
Det er også 37 sider med unntak, som regjeringen jobber med å få oversikt over.
– Dette kommer i tillegg til dagens toll. Før var det tre prosent. I tillegg til ti pluss fem. Dermed er det 18 prosent totalt på varer fra Norge, forklarer Syrstad.
Det er fortsatt 25 prosent på stål, aluminium og for bilbransjen.
– De nye økte tollsatsene gjelder kun på varer, ifølge informasjonen gitt til nå, sier Syrstad.
Statssekretæren sier regjeringen jobber med tre spor:
– Den første er dialog med USA. Gi beskjed om at toll er en dårlig idé, og at den må bort. For USA er Norge den 48. største handelspartneren, så vi må være realistiske. Det er mange land foran oss i forhandlingskøen.
– For det andre er det viktig å slå ring om EØS-avtalen. EU er det viktigste markedet for Norge. 70 prosent av vår eksport går til EU, og deres respons kan berøre oss. Vi må på innsiden av tollunionen. Både statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg har møter med Brussel.
– Det tredje sporet er å holde orden i norsk økonomi. Ta ned usikkerheter. Ha trygg styring – som jo er mellomnavnet til finansminister Stoltenberg. Vi skal ha en god kurs for god, stabil økonomipolitikk, sier Syrstad.
LES OGSÅ: Laerdal Medical forbereder seg på toll-krig
Kyrre Knudsen: – Nye spilleregler
Spilereglene som vi kjenner dem i global handel er endret over natten, sier Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebanken 1 Sør-Norge.
– Det som er viktig nå er vår evne til å tilpasse oss, sier han.
– Aksjemarkedet i verden er dratt ned, men ikke langt ned. Likevel viser det at verden forventer lavere vekst og høyere inflasjon - men også at det kommer rentekutt i USA for å stimulere økonomien, sier Knudsen.
Sett bort i fra olje og gass, er Rogaland det tredje største eksportfylket i landet.
Rogaland har cirka 50.000 jobber knyttet til eksport
Knudsen mener Norge og regionen påvirkes på tre måter:
- Direkte eksport til USA, men kun tre prosent av samlet eksport.
- Indirekte ved at Europa/EU, som er vårt største eksportmarked rammes.
- Indirekte ved at verdensøkonomien generelt rammes
Ifølge SSB eksportere Norge varer verdt 61,8 milliarder kroner til USA.
- Fisk og annen sjømat: 12,7 MRD
- Mineralolje og mineraloljeprodukter: 11,3 MRD
- Vitenskapelige og tekniske instrument: 3 MRD
- Kraftmaskiner og utstyr: 2,9 MRD
- Elektriske maskiner og apparater: 2,8 MRD
- Metaller, unntatt jern og stål: 2,8 MRD
– Den store testen er å se hvor mye amerikanerne vil kjenne på dette og gi beskjed. Halvannet år til så er det mellomvalg. På kort sikt vil dette føre til økt inflasjon i USA. En amerikansk husholdning vil få 15.000-20.000 kroner ekstra i utgifter i året for å dekke opp mot økte priser, sier Knudsen.
LES OGSÅ: Solvik-Olsen: Slik forstår du Trump
Norwegian Energy Partners: – Slår ikke ut mye
Håkon Skretting, regiondirektør i Norwegian Energy Partners - som bistår leverandørindustrien i Norge internasjonalt – sier det amerikanske markedet er det viktigste for oljeindustrien i Norge.
Skretting tror ikke de økte tollsatsene vil påvirke veldig mye negativt for norske aktører.
– Vi leverer avansert teknologi som USA ikke har. Det er snakk om mye tjenester og lisenser. Isolert sett tror jeg 15 prosent toll ikke betyr mye. Men dersom det blir nedgang i etterspørslene, vil det betyr adskillig mer, sier Skretting.
– På teknologi konkurrerer vi mot land som har fått like stor toll, med unntak av UK. Isolert sett er dette ikke et problem, legger han til.
Robert Næss: – Varer ikke evig
Investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss, svarer følgende på spørsmål om han tror det nye tollregimet vil vare lenge:
– Nei, fordi det er så ille. Jeg regner med helt andre staser neste uke, sier Næss.
Men om det ikke skjer noe i løpet av noen dager, vil man se kriser.
– Bilprodusenter har begynt å stenge ned allerede, sier han.
For folk som investerer i aksjefond og ellers i aksjemarkedet har han et råd:
– Ikke gjør noe dramatisk nå. For de fleste er det å lukke øynene, så ordner det seg på sikt. Mange av aksjene som har gått ned var allerede veldig dyre.
Land som vil slite mest er Mexico og Canada, som henholdsvis sender 81 og 78 prosent av sin eksport til USA.
– Så kan man si at dersom dette fungerer for Trump, så vil det gi enorme inntekter, 816 milliarder dollar. Like mye som inntektsskatten. Da trenger de ikke ha inntektsskatt lenger, sier Næss.
LES OGSÅ: Forus? Paradis? Sandnes? Hvor skal Equinor?
Laerdal Medical: – Bruker hele verktøykassen
Et lokalt selskap, som også er veldig globalt med tilstedeværelse i 27 land, er Laerdal Medical. 99,4 prosent av det selskapet produserer av livreddende utstyr eksporteres. Og USA er det største markedet.
– Vi ser på hvordan vi bruker vår globale verdikjede til å minimere effekten. Billig blir det ikke. Vi bruker hele verktøykassen for å se på løsninger, sier Alf-Christian Dybdahl, administrerende direktør i Laerdal Medical.
Andre liknende nyheter
Ny konsernsjef i NorSea Group
Lars Haug tar over som ny konsernsjef etter John E. Stangeland i NorSea Group. Stangeland fortsetter i selskapet i nyopprettet rolle som EVP Renewable…
Innovasjon i landbruket: En mulighet for ny norsk industri
Landbruket står overfor betydelige utfordringer. Sviktende jordhelse, økt press på matvaresikkerheten, sikkerhetspolitiske utfordringer og behovet for…
Energifrokost: Slik skal produksjonen opprettholdes
For å opprettholde produksjonen og lønnsomheten på norsk sokkel, vil operatørene kutte kostander og standardisere. Nå tenker operatørene nytt på norsk…